Στα Καλάβρυτα ο κ. Τσίπρας για αγροτικά θέματα

Τον Συνεταιρισμό Καλαβρύτων επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου και γύρω στις 12 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η μετάβαση στα ιστορικά Καλάβρυτα και σε έναν συνεταιρισμό από τους λίγους που έχουν μείνει όρθιοι τα τελευταία δύσκολα χρόνια, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αναθερμάνει κατά κάποιο τρόπο την μάλον ψυχρή σχέση της κυβέρνησής του και του πολιτικού φορέα τον οποίο εκπροσωπεί με τον αγροτικό κόσμο. Αφορμή δίνει η πρόσφατη ρύθμιση που κατατέθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο, βάσει της οποίας προβλέπεται η μείωση σε μια 4ετία του φορολογικού συντελεστή των συνεταιριστικών οργανώσεων από το 29% στο 25%.

Είναι κάτι, μέσα στα πολλά και δύσκολα θέματα που αντιμετωπίζουν αυτό τον καιρό οι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα, ωστόσο, αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει το ρου της ιστορίας, είναι η δραστικά ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση, όχι των συνεταιρισμών, ως νομικών προσώπων, αλλά και των μελών τους ως φυσικών προσώπων. Μόνο έτσι, θα μπορούσε να υπάρξει μια επανασεισπύρωση των αγροτών γύρω από συλλογικά παραγωγικά σχήματα, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν το δικό τους φιλοαγροτικό τόνο στη διαμόρφωση ευρύτερα της αγοράς.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα επί του οποίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να ασκήσει επιρροή, έχει να κάνει με την αποκατάσταση της τάξης στην εκπροσώπηση του αγροτικού χώρου, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερωθεί διεξοδικά από τους διοικούντες της ΕΑΣ Καλαβρύτων (τυχαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ να είναι και πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ) για τον εκτροχιασμό που έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα μετά την κατάρρευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, όταν ιδιωτική εταιρεία ανέλαβε την εκπροσώπηση των συνεταιρισμών στην Copa-Cogeca και στις εκφάνσεις αυτών στα κοινοτικά όργανα. Η ίδια μορφή νόθας εκπροσώπησης συνεχίζεται και μετά την πολύ πρόσφατη προσχώρηση «εκλεκτών» του εν λόγω ιδιωτικού φορέα, ως εκπροσώπων συνεταιριστικής οργάνωσης στην Cogeca.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς αναμένεται να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να μεριμνήσει για άμεση νομοθετική πρωτοβουλία που θα εξασφαλίζει την αποκατάσταση της τάξης, δηλαδή για δημιουργία μιας και ενιαίας τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης που θα εκπροσωπεί το σύνολο των υγειών συνεταιριστικών οργανώσεων και θα βάζει τις βάσεις για έναν αξιόπιστο συνομιλιτή της Πολιτείας σε όλα τα επίπεδα.

 

Agronews

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content