Στα χαρτιά το φράγμα στις Λιθίνες Δαφνών

Στις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην κατασκευή του φράγματος στις Λιθίνες Δαφνών, καθώς και στην καθυστέρηση απόδοσης αποζημιώσεων στους δικαιούχους ώστε να ξεκινήσει το έργο, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Αλέξανδρο Χαρίτση, Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη, Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκη.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η προώθηση του έργου της κατασκευής του φράγματος στις Λιθίνες Δαφνών αποτελεί ένα αναπτυξιακό έργο που θα συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και, κυρίως, στην αντιπλημμυρική προστασία μιας σημαντικά μεγάλης περιοχής του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου. Το φράγμα των Δαφνών στην περιοχή Λιθίνες, καθώς και μια σειρά συνοδών έργων αυτού, εξακολουθούν να παραμένουν στα χαρτιά, παρά το γεγονός ότι έχει καθοριστικό ρόλο για την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής, αλλά και την πολεοδομική τακτοποίηση του βορειοδυτικού τμήματός του Ηρακλείου.

Η διαδικασία για την κατασκευή του φράγματος στη θέση «Λιθίνες Δαφνών», ξεκίνησε το 2010 με την με αριθ. 247/2010 απόφαση απαλλοτρίωσης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου και, εν συνεχεία, την με αριθ. 666/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου για τον καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδας. Το έργο αυτό, ωστόσο, βρίσκεται στα συρτάρια των αρμοδίων φορέων, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες της υπό απαλλοτρίωσης έκτασης στις Λιθίνες, που αφορά σε συνολικά  90.700 τ.μ., να είναι σήμερα εγκλωβισμένοι σε μία αδιέξοδη κατάσταση όπου το έργο παραμένει ανεκτέλεστο, δεν έχουν πάρει καμία αποζημίωση και τα ακίνητά τους είναι δεσμευμένα. 

Πρόκειται για ένα αντιπλημμυρικό έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή του βορειοδυτικού Ηρακλείου, το οποίο θα σημάνει τη διευθέτηση της πλημμυρικής ζώνης και την επέκταση του σχεδίου πόλης κάτι που ζητούν οι περιοχές του ΤΕΙ και του Εσταυρωμένου, οι οποίες στερούνται βασικά έργα υποδομής σε επίπεδο δικτύων, δρόμων και διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων». 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1.Ποιος είναι ο προγραμματισμός και το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του φράγματος στις Λιθίνες Δαφνών;

2.Που οφείλονται οι καθυστερήσεις στην κατασκευή του έργου; 

3.Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι και να ξεκινήσει το έργο της κατασκευής του φράγματος;»

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content