Σωτήριες οι τελευταίες βροχές για την ελαιοπαραγωγή – Πέφτουν οι μεγάλες οξύτητες

Σωτήρια για τους ελαιοπαραγωγούς αποδείχτηκε η βροχή των τελευταίων ημερών και η πτώση της θερμοκρασία , αφού είτε ήρθε να αντιμετωπίσει τα σημαντικά προβλήματα ανομβρίας και την παρατεταμένη ζέστη του φθινοπώρου, είτε να διώξει τον δάκο, που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες συνέχιζε το καταστροφικό του έργο.

Η βροχή βοήθησε τις ίδιες τις ελιές να ζωντανέψουν λίγο, αλλά και να αποφευχθούν οι όψιμες προσβολές του δάκου, καθώς την τελευταία περίοδο μετά το τέλος των δακοκτονιών οι πληθυσμοί ανέβαιναν πάλι, επιβαρύνοντας τις οξύτητες.

Έτσι, μετά από αυτές τις μέρες, όσοι παραγωγοί έκαναν έκθλιψη στα ελαιοτριβεία παρατήρησαν βελτίωση της ποιότητας, ενώ εάν κάνει ακόμη μία βροχή ή ένα κρύο, ίσως θα βελτιωνόταν και η παραγωγή.

Διορθώνονται οι οξύτητες

Στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηρακλείου, από οξύτητες 7-8 γραμμών ακόμη κι ενός βαθμού που παρατηρούνταν πριν τις τελευταίες βροχές, τώρα τα περισσότερα αλέσματα βγαίνουν μεταξύ 3-7 γραμμών.

Πέρα από τη βοήθεια του καιρού συνέβαλε και το γεγονός ότι πέρασαν οι «προβληματικές» πρώτες ποσότητες καρπών, οπότε οι αρχικές εκτιμήσεις των παραγωγών επαληθεύονται. Μπορεί να μην έχουμε ποσότητες λαδιών μεταξύ 2-3 γραμμών όπως τις καλές χρονιές, όμως ελπίζεται ότι θα πάμε από 3 έως 5.

Ανακάμπτουν οι ποσότητες

Καλή παραγωγή αναμένουν στα Χανιά, με την περιοχή του Κολυμπαρίου να επαληθεύει τα σενάρια των καλών αποδόσεων, ισοσκελίζοντας τα προβλήματα που είχαν περιοχές στην άλλη πλευρά του νησιού, λόγω της εκτεταμένης ανομβρίας.

Στην περιοχή του Ηρακλείου εκτιμάται μείωση ποσοτήτων κατά 30% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Γενικότερα στην Κρήτη, η μείωση εκτιμάται στο 50% μίας κανονικής χρονιάς, με τα έως τώρα δεδομένα, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στελέχη της αγοράς.

Η διαμόρφωση των τιμών

Μεταξύ 2,80 και 2,90 ευρώ το κιλό κυμαίνονται σήμερα οι τιμές του λαδιού στην περιοχή του Ηρακλείου, βάσει των 3 γραμμών οξύτητας.

Στα 3 ευρώ/κιλό κινούνται τα λάδια των Χανίων, τιμή αυξημένη κατά 30 λεπτά από το ξεκίνημα της ελαιοκομικής περιόδου για τον νομό. Η τιμή αυτη είναι πολύ χαμηλότερη από τα 3,90 ευρώ/κιλό που ήταν πέρυσι στο ξεκίνημα της περιόδου.

Οι τιμές αυτήν τη στιγμή συμπιέζονται και από τις περσινές αδιάθετες ακόμη ποσότητες, αλλά και από τις προσδοκίες για μεγάλη παραγωγή από την Ισπανία.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content