Υποχρεωτική αναδιανεμητική ενίσχυση, υποχρεωτική ενεργοποίηση της έννοιας του πραγματικού αγρότη και υποχρεωτικό όριο στις άμεσες ενισχύσεις διαμορφώνουν τον πυρήνα των παρεμβάσεων που θέλει να περάσει η Κομισιόν στον υπερτρίλογο που ανοίγει στις 26 Μαρτίου. Από την άλλη οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ αντιτίθενται σε αυτά.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών γεωργίας της ΕΕ την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι στάθηκε στο γεγονός ότι οι υπουργοί της ΕΕ επιδιώκουν τον προαιρετικό χαρακτήρα και των τριών τομών.
«Πρέπει να διασφαλίζεται ότι την ενίσχυση τη λαμβάνουν όσοι η γεωργικοί τους δραστηριότητα είναι ενός κάποιου επιπέδου σε σχέση με το επίπεδο της συνολικής τους οικονομικής δραστηριότητας» δήλωσε ο Πολωνός καθιστώντας ξεκάθαρο πως η Κομισιόν δεν θα δεχθεί τη μέγιστη ευελιξία που ζητούν οι υπουργοί.
«Οι βασικοί κανόνες είναι επαρκώς ευέλικτοι και αφήνουν περιθώρια στα κράτη-μέλη ώστε να αναπτύξουν τα στρατηγικά τους σχέδια της ΚΑΠ. Μπορούμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό» συνέχισε ο ίδιος.
Στην συνέχεια επανέλαβε την ανάγκη οι αναδιανεμητικές ενισχύσεις να είναι υποχρεωτικές, ενώ στάθηκε και στο ζήτημα της εσωτερικής σύγκλισης, επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να πιέζει προς την κατεύθυνση αυτήν, όσα κράτη μέλη δεν επιτύχουν το λεγόμενο flat rate (πλήρης εξίσωση δικαιωμάτων) ως το 2022. «Η πλήρης σύγκλιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική απλούστευση της ΚΑΠ για εσάς και τους γεωργούς σας. Αν συνδυαστούν σωστά οι διάφορες δυνατότητες για διαφοροποίηση στις άμεσες ενισχύσεις ανά ομάδες περιφερειών με παρόμοια χαρακτηριστικά, αυτό θα οδηγούσε σε μια πιο δίκαιη αναδιανομή» συνέχισε.
Εφάπαξ ενίσχυση ανά αγρότη
Οι υπουργοί γεωργίας της ΕΕ επιδιώκουν να έχουν την επιλογή διανομής μιας στρεμματικής ενίσχυσης στους μικροκαλλιεργητές, με την Κομισιόν να επιμένει στην εισαγωγή μιας εφάπαξ πληρωμής για αυτούς. Όπως υποστήριξε ο επίτροπος Βοϊτσεχόφσκι το να δοθεί ένα ποσό ανά εκτάριο, όπως επιδιώκουν τα κράτη μέλη, εκτός του ότι υπονομεύει τον χαρακτήρα της παρέμβασης, αφήνει λιγότερα χρήματα τελικά στους αγρότες. «Έτσι οι μικροκαλλιεργητές θα λάβουν λιγότερα. Σας απευθύνω έκκληση να το αλλάξετε. Υπάρχουν 14 κράτη-μέλη θέλουν απλούστευση της ΚΑΠ, Αποδεχτείτε τις προτάσεις της Κομισιόν» κατέληξε.
Πηγή: agronews.gr