Χωρίς συνταρακτικές αλλαγές σε σχέση με ένα μήνα πριν κινείται η αγορά του ελαιολάδου στην χώρα μας, με τις τιμές σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και τους παραγωγούς που έχουν αποθέματα, σε στάση αναμονής, μήπως και τσιμπήσουν οι τιμές αργότερα. Το βασικότερο πρόβλημα πάντως παραμένει η έλλειψη αγοράς και μαζικού ενδιαφέροντος ακόμα και για τα πολύ ποιοτικά ελαιόλαδα.
Οι ελπίδες των παραγωγών, αλλά και των συνεταιριστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται εμπορικά στο ελαιόλαδο εδράζονται καταρχήν στο γεγονός ότι η επερχόμενη εσοδεία θα είναι σε κάποιο βαθμό μειωμένη λόγω των ζημιών από τον καύσωνα σε ανθοφορία και καρποδεσία, αλλά και στο γεγονός ότι προχωρά η σεζόν και τα αποθέματα μειώνονται, έστω κι αν τώρα βρίσκονται μάλλον σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.
Βέβαια, το πρόβλημα με την εστίαση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού εξακολουθεί να υφίσταται, αφορά δε και τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, που προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου.
Στις ζημιές της περσινής χρονιάς από τους μύκητες και το δάκο, οι οποίες θα μπορούσε να είχαν αποφευχθεί αν, όπως λέει, η επίσημη πολιτεία αξιοποιούσε την σχετική εμπειρία που διαθέτει από παρόμοιες καταστάσεις σε άλλες περιοχές της χώρας, στέκεται ο κ. Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, παραγωγός βιολογικού ελαιολάδου από τις Λουσακιές Κισσάµου Χανίων. Ο κ. Σχοινοπλοκάκης καλλιεργεί ελιές σε μια έκταση 150 στρεμμάτων και διαθέτει το προϊόν του, είτε σε μικρές επιχειρήσεις εστίασης, είτε στην χονδρική. Όπως ο ίδιος υπογράμισε, οι μικρές επιχειρήσεις εστίασης λόγω του κορονοϊού, ακόμα και όταν άνοιξαν μετά την κρίση της πανδημίας, κάνουν συνήθως παραγγελίες μειωμένες κατά 50%, σε σύγκριση με πέρσι ενώ υπάρχει και αβεβαιότητα.
Μικρότερες παραγγελίες κάνουν οι επιχειρήσεις εστίασης
Η δε χονδρική στο ελαιόλαδο αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα εδώ και ένα χρόνο, προσθέτει ο κ. Σχοινοπλοκάκης, ο οποίος ελπίζει ότι οι τιμές θα ανεβούν στην Ελλάδα, μόνον όταν η αγορά αναζητήσει… ποιοτικό ελαιόλαδο. Σύμφωνα όμως με τον ίδιο, ακόμα και αυτό θα είναι δύσκολο σε λίγο, δεδομένων των μεγάλων αλλαγών στο κλίμα, που ειδικά στην Κρήτη, πλησιάζει πλέον το… τροπικό ορισμένες περιόδους (όπως πέρσι), με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την παραγωγή.
Με την άποψη ότι η ποιότητα του ελαιολάδου που θα παραχθεί την επόμενη χρονιά και όχι τόσο η ποσότητα (αν θα είναι μειωμένη δηλαδή) θα παίξει τον πιο καθοριστικό ρόλο στις τιμές, συμφωνεί και ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης. Όπως μας είπε ο ίδιος, οι τιμές παίζουν και για τα πολύ καλά ελαιόλαδα, τα οποία όμως είναι ελάχιστα, μπορεί ο παραγωγός να πάρει έως και 2,50-2,60 ευρώ το κιλό.
Πέρσι ποιοτικά η χρονιά για το ελαιόλαδο στην Κρήτη αποδείχθηκε καταστροφική λόγω των εκτεταμένων προσβολών από μύκητες, δάκο κ.λπ.
Φέτος, ο κ. Ιερωνυμάκης ευελπιστεί ότι με βάση τις καιρικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει ως σήμερα, αλλά και την καλύτερη προετοιμασία από το κράτος στο θέμα της δακοκτονίας, αλλά και τους παραγωγούς, που είναι πιο προετοιμασμένοι, η επερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου θα είναι πολύ πιο ποιοτική.
ΑγροΤύπος