H Eλλάδα παράγει το 11% των πορτοκαλιών της Ε.Ε.

Στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, καλλιεργήθηκαν 270 000 εκτάρια (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) για την παραγωγή πορτοκαλιών το 2017. Το μισό της έκτασης αυτής βρίσκεται σε ένα κράτος μέλος: στην Ισπανία (140.000 εκτάρια, το 52% του συνόλου της ΕΕ). Η Ιταλία έχει την επόμενη υψηλότερη έκταση (80.000 εκτάρια, 31% του συνόλου της ΕΕ), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (30.000 εκτάρια, 11% του συνόλου της ΕΕ).

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συγκέντρωσαν 6,2 εκατ. τόνους πορτοκαλιών το 2017. Η Ισπανία αντιπροσώπευε πάνω από το ήμισυ της συγκομιζόμενης παραγωγής (3,4 εκατομμύρια τόνους πορτοκαλιών ή 54% ή το σύνολο της ΕΕ), ακολουθούμενη από την Ιταλία (1,5 εκατομμύρια τόνους, 25%) και την Ελλάδα (1 εκατ. τόνοι, 16%).

Η πλειονότητα των συναλλαγών με πορτοκάλια πραγματοποιήθηκε εντός της ΕΕ

Πέρυσι, περίπου 2,7 εκατομμύρια τόνοι πορτοκαλιών, αξίας 1,9 δισ. ευρώ, εξήχθησαν από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Σχεδόν το 90% (2,4 εκατομμύρια τόνοι) διατέθηκαν στο εμπόριο εντός της ΕΕ. Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Ισπανία εξήγαγε τα περισσότερα πορτοκάλια (1,6 εκατομμύρια τόνους πορτοκαλιών που εξήχθησαν το 2017 ή το 61% των συνολικών εξαγωγών των κρατών μελών της ΕΕ).

Πάνω από το 70% των πορτοκαλιών που εισάγονται εκτός της ΕΕ προέρχονται από τρίτες χώρες (1.1 εκατ. τόνοι πορτοκαλιών, αξίας 697 εκατομμυρίων ευρώ). Τα πορτοκάλια αυτά προέρχονταν κυρίως από Νότια Αφρική (451 000 τόνοι ή το 43% των συνολικών εισαγωγών πορτοκαλιών εκτός ΕΕ το 2017) και την Αίγυπτο (281 000 τόνοι, 27%). Ακολούθησε το Μαρόκο (121 000 τόνοι, 12%), Αργεντινή (39 200 τόνοι, 4%), Ζιμπάμπουε (32 700 τόνοι, 3%), Βραζιλία (28 600 τόνοι 3%) και Ουρουγουάη (26 300 τόνοι, 3%).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ