Η Γενική Συνέλευση της AREPO στη Θεσσαλονίκη

H Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε, ως προεδρεύουσα Περιφέρεια της ένωσης ευρωπαϊκών περιφερειών AREPO για τα προϊόντα ποιότητας και προέλευσης (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, Προϊόν Ορεινό Γεωργίας και Βιολογικά), στην 1η Γενική Συνέλευση του 2019 στη Θεσσαλονίκη. Τις εκδηλώσεις της Γενικής Συνέλευσης φιλοξένησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέλος της ένωσης AREPO από το 2018, σε ξενοδοχείο της συμπρωτεύουσας.
Την έναρξη του θεσμικού μέρους της Γενικής Συνέλευσης έκανε η Πρόεδρος της ένωσης AREPO Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη που παρουσίασε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που ανάπτυξε η Περιφέρεια Κρήτης, ως προεδρεύουσα Περιφέρεια της ένωσης το έτος 2018.
Επίσης αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της πρώτης συνεδρίασης εργασίας του σώματος των παραγωγών όπου επικεντρώθηκαν στο θέμα των άμεσων πωλήσεων από τους παραγωγούς και το κρασί καθώς και στην επικείμενη αναθεώρηση του Καν. 1151/2012. Επίσης, στις συναντήσεις που είχε με τον επίτροπο Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου κ. Phil Hogan τόσο στο πλαίσιο του παγκόσμιου Forum 2018 στην Πάρμα της Ιταλίας όσο και στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του συνεδρίου «ORIGO&ORIGIN» όπου τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης των Γεωγραφικών Ενδείξεων ως ξεχωριστό πυλώνα ανάπτυξης της ευρωπαϊκής πολιτικής καθώς και τη στήριξη των μικρών παραγωγών, οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής ενώ στο σημαντικό ζήτημα των διμερών συμφωνιών της ΕΕ με τρίτες χώρες του επεσήμανε τη σημασία της καθολικής στήριξης και προστασίας του συνόλου των ευρωπαϊκών Γεωγραφικών Ενδείξεων αφού στο παγκόσμιο πλαίσιο της αγοράς κινδυνεύουν από απομιμήσεις, παραπλανώντας τους καταναλωτές με σοβαρές οικονομικές απώλειες για τους παραγωγούς των περιφερειών μας. Αναφορικά με τη Κοινή Γεωργική Πολιτική η πρόεδρος της ένωσης AREPO, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των διμερών συναντήσεων με τους αρμόδιους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ επεσήμανε την πολύ καλή συνεργασία τόσο με κορυφαία στελέχη της επιτροπής όσο και του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Όσον αφορά την πολιτική προώθησης η κα. Βρέντζου επεσήμανε ότι το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας για το 2019 για τα γεωργικά προϊόντα της ΕΕ, με αυξημένο προϋπολογισμό 191,6 εκατ. €, δίνει και πάλι έμφαση στα προϊόντα που υπάγονται στα συστήματα ποιότητας της ΕΕ, ενθαρρύνοντας τους παραγωγικούς φορείς στην αξιοποίηση του και στην τόνωση της εξωστρέφειας τους ειδικότερα στις αγορές των τρίτων χωρών.
Τέλος η πρόεδρος AREPΟ κ. Βρέντζου-Σκορδαλάκη, αναφέρθηκε στη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλεται για την ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση της ένωσης και παράλληλα καλωσόρισε τα νέα μόνιμα μέλη, την περιφέρεια Baden-Württemberg της Γερμανίας η οποία εκπροσωπήθηκε με τη Γραμματέα της Περιφέρειας κα Friedlinde Gurr-Hirsch Gurr-Hirsch.
Στη Γενική Συνέλευση της ένωσης AREPO, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον πρωτογενή τομέα καθώς και στο σημαντικό ρόλο της δικτύωσης αναφορικά με την προώθηση των ζητημάτων του. Παράλληλα εξέφρασε την υποστήριξη του στην ένωση AREPO καθώς και τα οφέλη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που αποκομίζει από τη συμμετοχή της σ΄ αυτήν.
O Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην παρέμβαση του επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου αποτελεί μια ορεινή Περιφέρεια της χώρας μας, έχοντας να επιδείξει ένα σημαντικό αλλά και παράλληλα αναξιοποίητο πλούτο ο οποίος μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών. Επεσήμανε ότι η εξωστρέφεια που δείχνουμε ως περιφέρεια, συμβάλλει στην ενημέρωση μας και την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση μας ενώ έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύουμε τη φωνή των περιφερειών άμεσα στα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα.
Ο Γενικός Γραμματέας της ένωσης AREPO κ. Laurent Gomez παρουσίασε το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων και η κα Κατερίνα Ζωγράφου εντεταλμένη σύμβουλος του πρωτογενούς τομέα, καλωσόρισε τις περιφερειακές αποστολές, αναφέρθηκε στον κεντροβαρικό ρόλο της Κεντρικής Μακεδονίας στην αγροτική παραγωγή της Ελλάδος ενώ επεσήμανε τη σημασία και τον πολυδιάστατο αναπτυξιακό ρόλο των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας. Τη Γενική Συνέλευση χαιρέτισε επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κα Μπισμπινά Γερακίνα.
Η ημερήσια διάταξη ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης περιελάμβανε επιπρόσθετα παρουσίαση των συμπερασμάτων του συνεδρίου που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Κρήτης τον περασμένο Δεκέμβριο στο Ηράκλειο με τίτλο: «Οι Γεωγραφικές Ενδείξεις ως Πνευματική Ιδιοκτησία της ΕΕ και η συμβολή τους στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών περιφερειών» με σημαντικούς εισηγητές. Την εισήγηση πραγματοποίησε ο κ. Πίτερης Χαράλαμπος-Νικόλαος, συνεργάτης σε θέματα δικτύων AREPO και EUROMONTANA, ο οποίος παρουσίασε το σκοπό και τους στόχους του συνεδρίου ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στα συμπεράσματα. Επεσήμανε ότι επιχειρήθηκε μια ολιστική προσέγγιση του θέματος μέσα από τη συμμετοχή εισηγητών που περιελάμβανε εκπροσώπους περιφερειών, ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, εκπροσώπων ευρωπαϊκών δικτύων καθώς και φορέων με αντικείμενο την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
O κ. Μάττας καθηγητής Αγροτικής Πολιτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα του σχεδίου Strength2Food στο πλαίσιο του Horizon 2020 “Sustainable food chains through public policies”.
Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν επίσης η Υπουργός Γεωργίας της Emilia Romagna ka Simona Caseli και πρόεδρος του δικτύου AREFLH, o αντιπρόεδρος του Consortium Parmigianno Regianno (τυρί παρμεζάνα) Guglielmo Garagnani, ο πρόεδρος τους Αγροτικού Επιμελητηρίου της Περιφέρειας της Nouvelle Aquitaine (Γαλλία) Dominique Graciet, εκπρόσωποι της Περιφέρειας της Καταλονίας και ο Πρόεδρος του δικτύου EUROMONTANA Juanan Gutierez Lazpita από τη χώρα των Βάσκων, ο οποίος πρότεινε την Περιφέρεια Κρήτης να συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο, ένδειξη της ισχυρής και αποτελεσματικής παρουσίασης της Περιφέρειας Κρήτης στην προεδρία της ένωσης AREPO.
Η πρόεδρος της Ένωσης κα Βρέντζου-Σκορδαλάκη στο κλείσιμο της Γενικής Συνέλευσης στάθηκε ιδιαίτερα στο πάγιο αίτημα της ένωσης προς τα θεσμικά όργανα της ευρωπαϊκής επιτροπής για μη μείωση του προϋπολογισμού της νέας ΚΓΠ μετά το 2020. Σήμερα μαζί με τα νέα μέλη που ενσωματώθηκαν κατά το 2018, η ένωση AREPO αντιπροσωπεύει 35 δυναμικές Περιφέρειες από 8 διαφορετικά κράτη μέλη.
Στο περιθώριο των τεχνικών συναντήσεων οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών περιφερειών είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μονάδες παραγωγής προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ στην περιοχή της Χαλκιδικής όπου είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις διαδικασίες παραγωγής των προϊόντων και ειδικότερα των τυριών φέτας και κασέρι (Τυροκομείο Καλανδαρίδης), των διάφορων τύπων κρασιών και ποικιλιών σταφυλιών στο οινοποιείο Κωνσταντάρας και των διαφορετικών ποικιλιών ελιάς σε σύγχρονο τυποποιητήριο ελιάς (ΛΑΔΑΣ ΑΕ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content