Η κρητική μπανάνα έχει μεγάλη ζήτηση

Ένας ολόκληρος αιώνας κοντεύει να συμπληρωθεί από την εμφάνιση της μπανάνας στην Κρήτη. Η αρχή έγινε από την περιοχή της Άρβης στα νότια της Κρήτης από μοναχούς της Μονής Αγίου Αντωνίου. Το φυτό αναπαράχθηκε και σιγά-σιγά διαδόθηκε σε όλο το νησί. Από μία ερασιτεχνική καλλιέργεια, εξελίχθηκε σε μία αμιγώς επαγγελματική, με αποτέλεσμα σήμερα να ασχολούνται πολλοί αγρότες. Η υψηλή της διατροφική αξία και η ποιότητα του καρπού της έγιναν γρήγορα γνωστά στην εγχώρια και ξένη αγορά. Δυστυχώς, όμως, οι ποσότητες είναι περιορισμένες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλυφθεί η μεγάλη ζήτηση.

Ο Μανώλης Πνευματικάκης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μπανανοπαραγωγών Κρήτης, επισημαίνει τη μεγάλη αδυναμία των παραγωγών να καλύψουν τη ζήτηση: «Ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής της μπανάνας βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Άρβης. Καλλιεργείται επίσης στη Σητεία, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, καθώς και σε άλλες θερμότερες περιοχές της Κρήτης. Ο συνεταιρισμός μας έχει 200 μέλη και κάθε χρόνο παράγουμε πάνω από 1.500 τόνους μπανάνα, ποσότητα η οποία δεν καλύπτει ούτε καν τις εγχώριες ανάγκες. Το φυτό έχει μεγάλες αρδευτικές απαιτήσεις. Ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, οι ανάγκες είναι μεγάλες και οι ποσότητες νερού δεν επαρκούν. Για τον λόγο αυτόν, ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών εγκατέλειψε την καλλιέργεια και στράφηκε στις θερμοκηπιακές, όπου οι απαιτήσεις σε νερό κατά τη χειμερινή περίοδο είναι μικρότερες».
Καλύτερες οι αποδόσεις στα θερμοκήπια

Περιγράφοντας την απόδοση της καλλιέργειας και το κόστος παραγωγής, ο κ. Πνευματικάκης τόνισε: «Σε φυτείες που βρίσκονται εκτός θερμοκηπίου, οι αποδόσεις τους κυμαίνονται από 2 μέχρι 4 τόνους το στρέμμα, ενώ μέσα στα θερμοκήπια, όπου η θερμοκρασία είναι ανεβασμένη, οι αποδόσεις μπορούν να ξεπεράσουν και τους 6 τόνους. Οι τιμές της μπανάνας κυμαίνονται από 1 έως 1,10 ευρώ το κιλό (τιμή παραγωγού), προσφέροντας στους αγρότες ένα καλό εισόδημα για να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Το κόστος παραγωγής είναι σημαντικό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά το θέμα της φυτοπροστασίας, δεν έχουμε μεγάλες εντομολογικές και μυκητολογικές προσβολές, με αποτέλεσμα να μην απαιτούνται πολλοί ψεκασμοί. Ο θρίπας και ο τετράνυχος αποτελούν τους συνηθισμένους εχθρούς της καλλιέργειάς μας».

Βιολογική καλλιέργεια με καλή τιμή

Το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων εντάσσεται στη συμβατική γεωργία, αλλά τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται και βιολογικές καλλιέργειες, όπως δηλώνει ο κ. Πνευματικάκης: «Yπάρχουν παραγωγοί που έχουν ενταχθεί στη βιολογική παραγωγή με θετικά αποτελέσματα. Η τιμή της βιολογικής μπανάνας κυμαίνεται από 1,5 έως και 1,8 ευρώ το κιλό και υπάρχει ενδιαφέρον για τη συνέχιση της καλλιέργειας».

 

ypaithos.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content