Μαζεύουν φέτος ελιές και… κλαίνε, οι ελαιοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής Ηρακλείου. Από τη μια, λόγω της απαράδεκτα χαμηλής τιμής του λαδιού, και από την άλλη γιατί βλέπουν ότι η σοδειά τους έχει υποστεί τεράστια καταστροφή από το δάκο.
Για την τιμή παραγωγού, δυστυχώς οι προοπτικές είναι πολύ περιορισμένες. Όπως λένε αυτοί που εμπορεύονται το προϊόν, που ας σημειωθεί, προς το παρόν εμφανίζονται απρόθυμοι να αγοράσουν, η τιμή δεν έχει περιθώρια αύξησης. Ορισμένοι μάλιστα, βάζουν σαν “πλαφόν οροφής” στη συνέχεια της περιόδου, τα 2,80 ευρώ για το λάδι 3 γραμμών!
Σαν μόνη προσωρινή “λύση”, οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκουν την αποθήκευση του προϊόντος που παράγουν στην αποθήκη του σπιτιού τους, αντί να το παραδώσουν για φύλαξη στα ελαιουργεία. Αυτό όμως προϋποθέτει δυνατότητα λήψης μέτρων προστασίας από τους κλέφτες λαδιού που παραμονεύουν…
Οι καταστροφές από το δάκο
Σε αυτή τη φάση πάντως, οι ελαιοπαραγωγοί έχουν αγανακτήσει από την απίστευτη έκταση της δακοπροσβολής. Ο δάκος έχει καταφάει τον ελαιόκαρπο, όχι μόνο στα λιόφυτα που έμειναν αψέκαστα με “ίδια μέσα”, αλλά και στα ψεκασμένα!
“Ξέφυγε εντελώς ο δάκος φέτος”, μας λένε αγανακτημένοι ελαιοπαραγωγοί. Και διερωτώνται: “Ψέκασαν φέτος οι αρμόδιες υπηρεσίες; Κι αν ψέκασαν, πώς και πότε ψέκασαν, τί φάρμακα χρησιμοποίησαν και με βάση ποιές υποδείξεις γεωπόνων;”.
Όλοι, με ένα στόμα, λένε πως “αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Άδικα μας παρακρατούν λεφτά για δακοπροστασία, αφού δακοπροστασία ουσιαστική δεν υπάρχει. Πρέπει λοιπόν το σύστημα να αλλάξει, να εκσυγχρονιστεί και να γίνει αποδοτικό”.
“Ψυχραιμία” συνιστά ο Πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς
Η κατάσταση αυτή απασχολεί ιδιαιτέρως, μεταξύ άλλων, και τον Πρόεδρο της ΕΑΣΗ Σταύρο Γαβαλά, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος. Αυτό που συνιστά, σε αυτή τη φάση, είναι πάνω απ’ όλα η ψυχραιμία.
“Δεν πρέπει να φωνάζουμε ότι το προϊόν μας φέτος είναι υποβαθμισμένο, γιατί αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά το κάνει ακόμα μεγαλύτερο”, τονίζει στους συνομιλητές του ο κ. Γαβαλάς. Και υπογραμμίζει: “Για να αντιμετωπίσουμε φέτος την κατάσταση, πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, ο καθένας από την πλευρά του”.
Λέει όμως και κάτι ακόμη, ο κ. Γαβαλάς: “Φέτος, ό,τι έγινε, έγινε. Δεν μπορούμε να αναστρέψουμε την κατάσταση. Πρέπει όμως από τώρα, να στρέψουμε την προσοχή μας στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο, και εγκαίρως να προγραμματίσουμε τις διορθώσεις και τα βήματα που πρέπει να γίνουν.
Κ.Τ.