Τις περισσότερες φορές που δοκιμάζουμε ένα ελαιόλαδο προσπαθούμε να καταλάβουμε εάν είναι καλής ποιότητας και η αλήθεια είναι πως αυτή δεν είναι καθόλου δεδομένη. Μάλιστα η ποιότητα του ελαιόλαδου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μερικοί από τους οποίους είναι το κλίμα και η σύσταση του εδάφους του ελαιώνα, η ποικιλία του ελαιόκαρπου, ο χρόνος και ο τρόπος της συγκομιδής, ακόμα και οι συνθήκες λειτουργίας ενός ελαιοτριβείου. Μια σίγουρη πρακτική, ωστόσο, είναι να επιλέγουμε πάντα τυποποιημένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, καθώς στις συσκευασίες τους αναγράφονται αναλυτικά τα χαρακτηριστικά και ο τύπος τους. Ας δούμε, λοιπόν, τις κατηγορίες στις οποίες χωρίζεται το ελαιόλαδο, σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.