Οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να αλλάξουν τις συνήθειές τους και να αρχίσουν να συγκομίζουν τις ελιές νωρίς. Όσο καθυστερούν, ευνοούν για την ανάπτυξη του δάκου, αφήνοντας τον καρπό τελείως ακάλυπτο αφού έχουν σταματήσει οι ψεκασμοί.
Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και πρέπει να προσαρμοστούν και οι ελαιοπαραγωγοί, αν θέλουν να παράγουν ένα προϊόν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε ποσότητα και ποιότητα.
Το γεγονός ότι καθυστερεί η έναρξη της ελαιοσυγκομιδής αποδίδεται πλέον λιγότερο στην παράδοση και περισσότερο στις οικονομικο – κοινωνικές συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί στο πέρασμα των χρόνων.
Ο περισσότερος κόσμος απασχολείται στον τουριστικό τομέα και δεν καταπιάνεται με το μάζεμα των ελιών αν δεν τελειώσει η τουριστική περίοδος που αποτελεί και την κύρια πηγή εισοδήματος, αφού η παραγωγή ελαιολάδου, λόγω της πολύ χαμηλής τιμής του προϊόντος, αντιμετωπίζεται ως συμπλήρωμα εισοδήματος ή απλά συλλέγεται για ίδιες διατροφικές ανάγκες, για να καλύψει δηλαδή, απλά, την οικιακή χρήση σε ένα νοικοκυριό.
Φέτος, βέβαια, η κατάσταση που διαμορφώθηκε στον τουρισμό, πιθανόν να διευκολύνει την πρωιμότερη συλλογή των ελιών, όπως συνιστά και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας.
Η χρονιά, μπορεί φέτος να είναι λίγο πιο όψιμη, αλλά στην πορεία εξομαλύνεται και προς το τέλος, στον ενδεδειγμένο χρόνο για το μάζεμα της ελιάς.
Φέτος έχουμε γενικώς μια εξαιρετικά καλή καρποφορία, που είχαμε χρόνια πολλά να δούμε. Αυτή σχετίζεται και με το ότι είχαν ακριβώς πολλά χρόνια να δώσουν τα δέντρα καλή παραγωγή και παράλληλα οφείλεται και στο γεγονός ότι επί δύο συνεχή χρόνια είχαμε καλές βροχοπτώσεις.
Ανατολή