Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Νίκος Καλογερής, συναντήθηκε χθες, Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με τον Πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων (ΕΟΑΣΝΧ), κ. Μανούσο Σταυριανουδάκη, και με εκπροσώπους της, οι οποίοι του υπέβαλλαν ανακοίνωση σχετικά με το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας και την καταστροφή που έχει υποστεί ο ελαιόκαρπος από τον δάκο της ελιάς. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης αρμόδιοι για την εφαρμογή του προγράμματος γεωπόνοι της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Οι εκπρόσωποι του ΕΟΑΣΝΧ επεσήμαναν ότι η εφαρμογή του προγράμματος ήταν προβληματική και αναφέρθηκαν στις ζημιές που υπέστη το ελαιόλαδο φέτος, τόσο όσον αφορά στην ποιότητά του, όσο και στην ποσότητά του. Παρόλα αυτά, δήλωσαν τη στήριξή τους στο πρόγραμμα, καθώς θεωρούν ότι μια πιθανή ιδιωτικοποίησή του θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς, και ζήτησαν να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια από το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι αυξημένες ανάγκες σε ψεκασμούς και εντομοκτόνα υλικά. Επιπλέον, τέθηκε το αίτημα της αποζημίωσης για την απώλεια της φετινής ελαιοπαραγωγής.
Από τους αρμόδιους γεωπόνους της ΔΑΟΚ Χανίων παρουσιάστηκαν στοιχεία τα οποία αφορούν στο φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας, το οποίο ξεκίνησε πολύ καλά, με χαμηλούς δακοπληθυσμούς, που παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, μέχρι περίπου το τέλος Αυγούστου, οπότε και παρουσίασαν σημαντική αύξηση. Από την περίοδο τέλη Αυγούστου μέχρι και τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν 2-3 δολωματικοί ψεκασμοί, στην συντριπτική πλειονότητα των περιοχών χωρίς να υπάρχει ουσιαστική μείωση των πληθυσμών, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν και συνεχίζουν να επικρατούν μέχρι και σήμερα. Όσον αφορά στην καθυστέρηση των φαρμάκων του τέταρτου δολωματικού ψεκασμού για την οποία έχουν γραφτεί και ειπωθεί πάρα πολλά στον τοπικό τύπο, τονίστηκε ότι υπήρξε μικρή καθυστέρηση, η οποία όμως δεν αφορούσε όλες τις περιοχές και δεν επηρέασε όσο λέγεται την κατάσταση. Όπως φαίνεται μέσω και των επίσημων δειγματοληψιών και μέσω σύγκρισης μεταξύ των περιοχών, περιοχών όπου υπήρξε καθυστέρηση και σε περιοχές που δεν υπήρξε. Επίσης, τονίστηκε η μεγάλη ευθύνη άλλων παθογόνων και «εχθρών» της ελιάς όπως το γλοιοσπόριο, ο ρυγχίτης και ο πυρηνοτρήτης στην ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση του ελαιοκάρπου. Ειδικά το γλοιοσπόριο, μία ασθένεια που παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια στα Χανιά και ευνοείται από την υψηλή υγρασία, έχει σημαντική παρουσία στις επίσημες δειγματοληψίες. Τέλος τονίστηκε η ανάγκη συμμετοχής των παραγωγών στο πρόγραμμα και η τήρηση των κανόνων σωστής συγκομιδής και μεταφοράς του ελαιοκάρπου στο ελαιουργείο.
Από τη μεριά του ο κ. Καλογερής εξέφρασε την ανησυχία του για το πρόγραμμα δακοκτονίας, και συζήτησε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βελτιωθεί για τη μέγιστη απόδοσή του, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των παραγωγών στην όλη διαδικασία και να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη χρήση δηλητηρίων και χημικών, και ο επακόλουθος συνολικός υποβιβασμός του προϊόντος.