Απολλόδωρος Σαατσάκης, ο ευπατρίδης της δημοσιογραφίας (*)

Του Κώστα Τριγώνη

 

Αποδίδουμε σήμερα ύστατο φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που ταυτίσθηκε με υψηλές έννοιες, όπως το ήθος, η υπερηφάνεια, η εντιμότητα, η ανιδιοτέλεια.

Αποχαιρετούμε σήμερα, με πόνο ψυχής, τον Απολλόδωρο Σαατσάκη, τον ευπατρίδη, το διακεκριμένο δημοσιογράφο, τον ενεργό πολίτη, τον υποδειγματικό οικογενειάρχη.

Διαπνεόταν ανέκαθεν από άδολα πατριωτικά αισθήματα. Έφηβος ακόμη, βλέποντας την πατρίδα του υπόδουλη στους Γερμανούς, δεν εδίστασε να εγκαταλείψει τις γυμνασιακές του σπουδές και να αναμιχθεί ενεργά στην Εθνική Αντίσταση.

Του άρεσαν και τον ενέπνεαν τα γράμματα. Είχε από μικρός ταλέντο στη γραφή. Εγκατέλειψε τις σπουδές του στην Πάντειο, για να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία, την οποία ετίμησε από την πρώτη, μέχρι την τελευταία του στιγμή. Γιατί, μπορεί να είχε συνταξιοδοτηθεί από το 1981, ανέπνεε όμως και ζούσε πάντα ως δημοσιογράφος.

Ο Απολλόδωρος Σαατσάκης εν μέσω των αειμνήστων συναδέλφων του Γιώργου Κατεργιαννάκη και Τιτίκας Μοιράκη (ΦΩΤΟ Αρχείου “ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ”)

Συνεργάσθηκε κατά καιρούς με όλες τις αξιόλογες τοπικές εφημερίδες, των οποίων αποτελούσε κόσμημα και καύχημα. Η παρουσία του στα δημοσιογραφικά γραφεία της εποχής του, προσέδιδε κύρος και εθεωρείτο εγγύηση. 

Οι επαγγελματικές του ικανότητες ξεπερνούσαν τα όρια του τοπικού Τύπου. Γι’ αυτό και όλες οι σοβαρές εφημερίδες του κέντρου επιζητούσαν τη συνεργασία του. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ο Απολλόδωρος υπήρξε για δεκαετίες, μόνιμος ανταποκριτής του Ασσοσιέϊτεντ Πρες στην Κρήτη.

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω από κοντά τον τρόπο με τον οποίο ασκούσε το λειτούργημά του. Ήταν άνθρωπος λεπτολόγος και τελειομανής. Τον ενδιέφερε και υπηρετούσε πάντα την αλήθεια, την οποία αναδείκνυε και παρουσίαζε στις πραγματικές της διαστάσεις. Χωρίς εκπτώσεις και χωρίς παραμορφώσεις. Πάντα ευθύς, πάντα ειλικρινής, αποφασιστικός και ανυποχώρητος στις αρχές και τις αξίες που υπηρετούσε.

Άνθρωπος εκ φύσεως ευγενής, χαμογελαστός και ευπροσήγορος, κατακτούσε την αγάπη και την εκτίμηση όλων με τους οποίους κατά καιρούς συνεργαζόταν. 

Αντιπαθούσε την προσωπική προβολή. Πορευόταν πάντα με σεμνότητα, που είχε αναγάγει σε βίωμά του. 

Ευτύχησε στη ζωή του να συναντηθεί και να συμβιώσει με μια πανάξια σύζυγο, την κυρία Ελένη Πλαγιωτάκη, με την οποία δημιούργησαν μια αξιοζήλευτη οικογένεια. Μια οικογένεια πρότυπο για την τοπική κοινωνία, της οποίας την απεριόριστη εκτίμηση ανέκαθεν απολάμβαναν. 

Ο δημοσιογραφικός κόσμος του Ηρακλείου, και της Κρήτης γενικότερα, αισθάνεται δικαιολογημένη υπερηφάνεια για τον Απολλόδωρο Σαατσάκη. Ο οποίος με την προσωπική παρουσία του, την ανεπίληπτη συμπεριφορά του και με την ανεκτίμηση προσφορά του, συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβάθμιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Τον ευχαριστούμε θερμώς για όλα όσα προσέφερε. Και τον διαβεβαιώνουμε ότι η ανάμνησή του θα καθοδηγεί τα βήματά μας, στο δύσκολο δρόμο της τιμής και του χρέους.

 

(*) Το κείμενο αυτό εκφωνήθηκε σήμερα στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά, ως επικήδειος στη μνήμη του Απολλόδωρου Σαατσάκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content