Δεν καταλαβαίνουν όπως εσύ και ο δάσκαλος σου

Του Δρος Δημήτρη Δακανάλη

Χάρηκα με την αποφυλάκιση της καθαρίστριας που είχε δικαστεί δέκα χρόνια φυλακή για την πλαστογράφηση του απολυτηρίου μιας τάξης του δημοτικού σχολείου για ένα καρβέλι ψωμί.

Μου έφερε στο μυαλό το μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Βίκτωρος Ουγκώ «οι Άθλιοι» με τους πολλούς Γιάννηδες Αγιάννηδες της σύγχρονης εποχής μας.

Πέρα όμως από αυτό μου έφερε στην σκέψη μου από τα έργα του Αριστοτέλη τα πολιτικά, τα Ηθικά . και την Νικομάχεια, που αν οι σημερινοί λειτουργοί της πολιτικής και της δικαιοσύνης τα είχαν κάνει γνώση τους δεν θα κυβερνούσαν, δεν θα νομοθετούσαν, ούτε και θα δίκαζαν με τέτοια νοημοσύνη. 

Και επειδή τα παραπάνω έργα του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου είναι πολύ μεγάλα σε όγκο, ας διαβάσουν τουλάχιστο τις παρακάτω εργασίες των Ελλήνων καθηγητών του ΑΠΘ για να δουν πως οι περισσότεροι λόγιοι της Αμερικής και όλου του σύγχρονου κόσμου προσπαθούν να μάθουν  αρχαία ελληνικά για να αποφεύγουν τις μεταφράσεις στις γλώσσες τους με τις οποίες  παραποιούνται τα νοήματα και οι σκέψεις του αρχαίου ελληνικού  πνευματικού θαύματος που ακόμα δεν έχει κατανοηθεί σωστά  όλο το μεγαλείο του . 

Αυτές οι παρερμηνείες της αρχαίας Ελληνικής οδήγησαν σε λάθος νοήματα πολλούς λόγιους της δύσης όπως τον Θωμά τον Ακινάτη και πολλούς άλλους διανοητές της περιόδου του διαφωτισμού να μας μεταφέρουν όλη την αρχαία ελληνική σκέψη σε παραποιημένα συμπεράσματα.

Αυτός είναι και ένας από τους  λόγους που πολλοί επιμένουν πως οι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχάσουν την γλώσσα τους, αρχαία και νέα ελληνικά είναι ζωντανές και μόνο οι Έλληνες μπορούν να τις έχουν κτήμα τους.

Θυμήθηκα τώρα και την δυσφορία που είχε εκφράσει ο Μέγας Αλέξανδρος στον δάσκαλό του Αριστοτέλη επειδή διέδωσε χειρόγραφες σκέψεις του και θα έπαυαν  λέει  να είναι αποκλειστικά δικές του επειδή θα τις μάθαιναν και άλλοι και τότε  ο Αριστοτέλης του είπε: Μην ανησυχείς Αλέξανδρε,  δεν θα τις καταλάβουν και αν ακόμα τις διαβάσουν, γιατί δεν σκέφτονται να καταλάβουν όπως εσύ και ο δάσκαλός σου.

 

  1. Ο Αριστοτέλης στη Σύγχρονη Αμερικάνικη Θεωρία Δικαίου

του Αριστείδη Ν. Χατζή_

  1. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΕΤΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΩΝΙΚΟ

ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content