Εδώ που τα λέμε, ο άνθρωπος “δεν παίζεται”!

Του Κώστα Τριγώνη

Ό,τι κι αν λέμε, όπως κι αν το λέμε,  η  καθημερινή πολιτική επικαιρότητα, επιβεβαιώνει μια αναμφίβολη πραγματικότητα: Πως ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είναι ένας πολύ καλός, γρήγορος και αποτελεσματικος παίκτης στην πολιτική σκακιέρα.

Όποια ώρα θέλει, με τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει, φέρνει “τούμπα” (συνήθως και με τις… κωλοτούμπες του) το πολιτικό σκηνικό. Και κάνει όλους τους αντιπολιτευόμενους, να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν.

Μπορεί βέβαια να μην “του βγαίνουν” πάντα, όλα όσα προσδοκά από τα παιγνίδια του, όμως και μόνο το γεγονός ότι κάνει τους άλλους να τρέχουν από πίσω του, του φθάνει και του περισσεύει.

Δείτε λ.χ., τί γίνεται από χθες το βράδυ κι όλη μέρα σήμερα, με το εκκλησιαστικό ζήτημα, που υποτίθεται ότι “έλυσε”. Κάλεσε στο μέγαρο Μαξίμου τον υπέργηρο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, με τον οποίο, αν και δηλωμένος “άθεος” (κι αυτό αμφισβητείται), έχει φροντίσει να διατηρεί άριστες σχέσεις. Και τον υποχρέωσε, δημοσίως, να χαριεντισθεί μαζί του και να τον γεμίσει με ουρανομήκεις ευχές και φιλοφρονήσεις…

Ο κ. Ιερώνυμος, στην ηλικία που βρίσκεται, για να είμαστε αντικειμενικοί, δεν μπορεί να διαθέτει όλες τις αναγκαίες πνευματικές ικανότητες που απαιτούνται, για να διαχειρισθεί τόσο σοβαρά θέματα, όπως αυτά που του έθεσε ο παμπόνηρος πρωθυπουργός με το ευφυές επιτελείο του. Κατά συνέπεια, εκεί όπου ο κ. Ιερώνυμος “χάνει” πνευματικά, ο κ. Τσίπρας να κερδίζει πολιτικά.

Και μόνο το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κλήθηκε να διαχειρισθεί θέματα μιας τεράστιας περιουσίας που δεν του ανήκει εξ ολοκλήρου, χωρίς προηγουμένως να εξασφαλίσει, όχι τη σύμφωνη γνώμη, αλλά ούτε καν την άποψη, του Οικουμενικού Πατριαρχείου πρωτίστως, αλλά και της Εκκλησίας Κρήτης, αποδεικνύει πόσο πάσχει η όλη μεθόδευση.

Ήδη, όπως διαπιστώνουμε, έχουν αρχίσει σοβαρές αντιδράσεις εκκλησιαστικών φορέων και προσωπικοτήτων, που προς το παρόν δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πού θα οδηγήσουν.

Και τίποτε όμως αν δεν ισχύσει τελικά από τη συμφωνία που εμφάνισε πως έκανε χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών ο κ. Τσίπρας, κερδισμένος από τον τρόπο που χειρίσθηκε το όλο θέμα, θα βγεί, πολιτικά τουλάχιστον (κι αυτό είναι ίσως το μόνο που τον ενδιαφέρει), ο πρωθυπουργός.

Οι υπόλοιποι, θα τρέχουν στα τηλεοπτικά παράθυρα, θα σαχλαμαρίζουν και θα “συσκέπτονται”, προσπαθώντας να καταλάβουν τί και γιατί πραγματικά συμβαίνει.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, μπορεί να μας έχει πήξει στα ψέματα και τις “αυταπάτες” του, καταγράφεται όμως πολιτικά ως μεγάλος και ταλαντούχος “παιχταράς”. Είναι το μόνο χαρακτηριστικό του, στο οποίο ανεπιφύλακτα του βγάζουμε το καπέλο! Αυτό τον κρατά ακόμη όρθιο. Μέχρι πότε, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τις πραγματικές ικανότητες εκείνων που φιλοδοξούν να τον διαδεχθούν.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content