Δεν προσκαλεί συχνά, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, τους βουλευτές μας, για διαβουλεύσεις και ανταλλαγή απόψεων (αν και θα ήταν ίσως καλύτερο, αν προσπαθούσε να τους έχει πιο κοντά της). Έχουν άλλωστε εμπράκτως αποδείξει, οι Κρήτες Αρχιερείς, πως δεν σχετίζονται με τα κόμματα. Αποφεύγουν τα κομματικά δρώμενα. Στην πλειοψηφία τους, για να μην πούμε στο σύνολό τους, προσπαθούν να κρατούν αποστάσεις από τις κομματικές εκδηλώσεις, και πολύ καλά το κάνουν.
Χθες όμως, η Ιερά Σύνοδος προσκάλεσε όλους τους βουλευτές της Κρήτης. Προφανώς, είχε πολύ σοβαρό λόγο για να το κάνει. Απασχολεί πάρα πολύ την Εκκλησία, και είναι αυτό γνωστό και κατανοητό, η διαμορφούμενη τελευταία αλλαγή της σχέσης Εκκλησίας και Κράτους, μέσα από το υπό αναθεώρηση Σύνταγμα της χώρας.
Η σημερινή κυβέρνηση, που δεν τα πάει και τόσο καλά γενικώς με τη θρησκεία και ειδικότερα με την Ορθοδοξία, προωθεί την απομάκρυνση (ή, έστω, τη χαλάρωση των σχέσεων) των δυο αυτών κορυφαίων θεσμών. Δεν θέλει την Ορθόδοξη Εκκλησία, επίσημη θρησκεία του Κράτους. Και προωθεί, για την επικείμενη αναθεώρηση, τη φράση: «Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη».
Υπάρχουν βέβαια κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που δέχονται αυτή την αλλαγή. Αλλά υπάρχουν και δυνάμεις που την αντικρούουν. Όπως την αντικρούει η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού που σέβεται την Ιστορία και τις παραδόσεις μας.
Τώρα, που είναι σχετικά νωρίς, η Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης αποφάσισε να καλέσει τους βουλευτές του νησιού, να τους εκθέσει τις απόψεις της, και να ζητήσει τη συμπαράστασή τους στο σοβαρό τούτο ζήτημα.
Έχει αρκετούς βουλευτές η Κρήτη. Δέκα έξι είναι, στο σύνολό τους, ζωή νάχουν. Από τους δέκα έξι προσκληθέντες, μόνο τέσσερις πήγαν χθες στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο, οι κ. Μιχελογιαννάκης, Ηγουμενίδης, Αυγενάκης και Κεγκέρογλου. Άλλοι έξι, οι κ. Μπαλωμενάκης, Βαγιωνάκη, Βαρδάκης, Δανέλλης, Θραψανιώτης και Πλακιωτάκης, έστειλαν τηλεγραφήματα (πάλι καλά…).
Υπάρχουν όμως άλλοι έξι βουλευτές στην Κρήτη (κανονικά, πρέπει να πούμε πως υπάρχουν άλλοι πέντε, γιατί ο έκτος, ο κ. Τσίπρας, είναι κατά φαντασίαν βουλευτής Κρήτης, αφού ουδέποτε έχει κάνει επωφελή για την Κρήτη χρήση αυτής της ιδιότητάς του, την οποία εστέρησε, αμέσως μετά τις εκλογές του 2015, από το δυστυχή 4ο εκλεγέντα βουλευτή του Σύριζα από το Ηράκλειο κ. Μιχάλη Κλάδο…). Πρόκειται για τους κ. Σταθάκη, Ξανθό, Πολάκη, Γιαν. Κεφαλογιάννη και Συντυχάκη. Προσκλήθηκαν κι εκείνοι από την Ι. Σύνοδο, αλλά δεν καταδέχτηκαν ούτε ένα τηλεγράφημα να στείλουν, για να δικαιολογήσουν την (αδικαιολόγητη) απουσία τους.
Επιτρέψτε μου, να ξεχωρίσω από τους “έξι”, το Μανώλη Συντυχάκη του ΚΚΕ. Ίσως αυτός, ως συνεπής κομμουνιστής, δικαιολογείται κάπως να απουσιάζει, με δεδομένες τις πάγιες θέσεις του κόμματός του για τη θρησκεία, την οποία παλαιότερα χαρακτήριζε σαν “όπιο του λαού” (δεν ξέρω αν και κατά πόσο, ισχύει αυτός ο χαρακτηρισμός και σήμερα, δεν έχει αναιρεθεί πάντως, άρα μάλλον θα ισχύει).
Ας διατυπώσουμε ευθέως τη γνώμη μας: Δεν έπραξαν καλά, να “σνομπάρουν” την πρόσκληση της Ι. Συνόδου, όσοι βουλευτές της Κρήτης δεν μπήκαν χθες στον κόπο να συμμετάσχουν στη συνάντηση του αρχιεπισκοπικού μεγάρου. Μπορούσαν, είχαν υποχρέωση, να πάνε. Κι αν δεν συμφωνούσαν με τις θέσεις της Εκκλησίας, ας διατύπωναν ευθέως την αντίθεσή τους.
Η απουσία τους, δεν εκλαμβάνεται σαν ασέβεια προς την Εκκλησία. Αλλά ως ασέβεια προς ένα θεσμό. Κι όταν, σε μια πολιτεία, ο ένας θεσμός δεν σέβεται τον άλλο, τότε αυτή η πολιτεία παύει να είναι ευνομούμενη.