Θα μαλώσουμε τώρα και για τα οφτά ή αντικρυστά;

Του Κώστα Τριγώνη

Ήταν και λογική, αλλά και αναμενόμενη, η μαζική αντίδραση διαφόρων Πολιτιστικών Συλλόγων απ’ όλη την Κρήτη, απέναντι στην πρωτοβουλία που πήρε ο αντιδήμαρχος Ανωγείων κ. Βασίλης Σμπώκος, να κατοχυρωθεί το οφτό ή αντικρυστό κρέας, ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), κατά τα πρότυπα του γύρου.

Η αντίδραση δεν αφορά σ’ αυτή καθαυτή την πρωτοβουλία, που είναι αξιέπαινη, αλλά στο χαρακτηρισμό του οφτού σαν “ανωγειανό οφτό” και του αντικρυστού σαν “ανωγειανό αντικρυστό”…

Και βέβαια, δεν έχουν άδικο όσοι αντιδρούν, αφού οφτό ή αντικρυστό κρέας ψήνουν και απολαμβάνουν οι πάντες, από τη μια ως την άλλη άκρη της Κρήτης. Θα ήταν καλύτερο και πιο σωστό και δίκαιο λοιπόν, αν ο αξιέπαινος κατά τα λοιπά κ. Σμπώκος, προωθούσε την αναγνώριση του κορυφαίου αυτού εδέσματος ως “οφτό ή αντικρυστό Κρήτης” και όχι μόνο σαν ανωγειανό.

Από την άλλη, πρέπει να αναγνωρίσουμε πως, μπορεί να ψήνουν όλοι και να καταβροχθίζουν τα οφτά και τα αντικρυστά, μόνο ο κ. Σμπώκος όμως φρόντισε να πάρει πρωτοβουλία για την κατοχύρωσή του εδέσματος ως ΕΠΙΠ, όταν όλοι οι υπόλοιποι “εκοιμούντο τον ύπνο του Δικαίου”!

Τέλος πάντων, αντί να αρχίσει μια περιττή και ζημιογόνα αντιπαράθεση επί του θέματος, ας ενώσουν όλοι τις προσπάθειές τους, ώστε η πρωτοβουλία του κ. Σμπώκου να γίνει πράξη και να καλύψει όλα τα οφτά και όλα τα αντικρυστά της Κρήτης!

Κι όταν, με το καλό, οι προσπάθειες αποδώσουν, ας καλέσει στα Ανώγεια ο κ. Σμπώκος όλους τους αντιδρώντες σήμερα προέδρους των Πολιτιστικών Συλλόγων, να τους κάνει ένα καλό τραπέζι με ανωγειανό αντικρυστό.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content