Ο πόλεμος του χρυσού στα πεδία της προπαγάνδας

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Οι δικαστικές και αστυνομικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της δήθεν λαθρεμπορίας χρυσού αποδεικνύουν ότι αυτή δεν ήταν «δεμένη». Και η ανακοίνωσή της, στις 28 Νοεμβρίου (με τον κ. Τσίπρα να θριαμβολογεί και να μιλά για ξεζουμίσματα από το βήμα της Βουλής εκείνη ακριβώς την ημέρα) ήταν αποτέλεσμα μιας παράδοξης πρεμούρας.

Όχι, δεν ήταν προχειρότητα. Ήταν η βιασύνη να βγει στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό γεγονός, στο πλαίσιο της πάντα αποτελεσματικής προπαγανδιστικής τακτικής της εναλλακτικής ενημέρωσης.

Είναι γνωστό, παλιό και γκεμπελικό: Όταν τα γεγονότα δεν μας βολεύουν, κατασκευάζουμε άλλα γεγονότα για να τραβήξουμε την προσοχή της κοινής γνώμης από τα πραγματικά γεγονότα.

Δηλαδή, στη θέση των πραγματικών γεγονότων προβάλλουμε άλλα, ήσσονος σημασίας ή δημιουργούμε γεγονότα τα οποία θα έλθουν να αντικαταστήσουν τα πραγματικά.

Γέμισαν έτσι επί μέρες οι οθόνες μας με ράβδους χρυσού, τιμαλφή και άλλα κειμήλια. Βομβαρδιστήκαμε με λεπτομέρειες, διαδρομές, Έλληνες, Τούρκους, Αρμένιους και λοιπές φυλές.

Πρώτη είδηση! Mainstream! Κατακλυσμός! Πλημμυρίδα!

Ποια ήταν, όμως, τα πραγματικά γεγονότα εκείνης της ημέρας που έπρεπε να κρυφτούν;

Τα ακόλουθα:

-Εκείνες τις ημέρες είχε εμφανισθεί το κύμα των μαθητικών καταλήψεων για την Μακεδονία και για την επομένη, 29 Νοεμβρίου, είχε ανακοινωθεί πανελλήνια μαθητική κινητοποίηση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

-Στις 29 Νοεμβρίου ανακοινωνόταν αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο, με το θηριώδες ποσό να ανεβαίνει στα 103,092 δις τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή μέσα στις πρώτες 100 μέρες που ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι είναι… δικές του, καταδικές του!

-Στις 28 Νοεμβρίου δημοσιοποιήθηκε έγγραφο που είχε κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο το 2017 τα μυστικά κονδύλια είχαν αυξηθεί σε 70 εκ ευρώ από 50 εκ ευρώ το 2016. Τα κονδύλια του υπουργείου των Εξωτερικών αυξήθηκαν από 18 σε 25 εκ, αυτά τις ΕΥΠ από 7 σε 10 εκ, αυτά του Άμυνας από 6,4 εκ σε 7 και αυτά της ΕΛΑΣ (κρατηθείτε) από 18 εκ σε 32! Σχεδόν διπλασιάστηκαν!

-Στις 28 Νοεμβρίου, η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε μείωση καταθέσεων τον Οκτώβριο κατά 350 εκ ευρώ.

-Στις 28 Νοεμβρίου, δινόταν στη δημοσιότητα η Έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία οι μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν το 2017 κατά 3,5%

Προσθέστε σε όλα τα παραπάνω και το αλαλούμ με την δήθεν συμφωνία με την Εκκλησία και τον αναβρασμό στους κόλπους των κληρικών.

Και προσθέστε βεβαίως ότι εκείνη την εβδομάδα στα Σκόπια ετοιμάζονταν για την ψηφοφορία της 1ηςΔεκεμβρίου και την υπερψήφιση τροπολογιών με τις οποίες όχι μόνο δεν αλλάζουν το Σύνταγμά τους – άλλωστε γι’ αυτόν τον λόγο η Συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε τόσο χαλαρή και αόριστη – αλλά ενισχύουν τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις των πλαστογράφων της Ιστορίας, αρχαίας και νεώτερης.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ήταν βέβαιο ότι θα είχαν «ξεχάσει» να ρωτήσουν την ΑΑΔΕ για στοιχεία σχετικά με τον χρυσό που ξεχείλισε από τις τηλεοράσεις και απλώθηκε στα σαλόνια των καθημαγμένων ελληνικών νοικοκυριών.

Θυμίζω ότι ο Μάρσαλ Μακλούαν είχε πει πως ο πόλεμος του Βιετνάμ δεν χάθηκε στα πεδία των μαχών, αλλά στα σαλόνια των αμερικανικών σπιτιών (που έβλεπαν τις εικόνες από τον πόλεμο και πίεσαν για να λήξει ο πόλεμος).

Και όπως φαίνεται οι εγχώριοι σύγχρονοι προπαγανδιστές αποφάσισαν να μεταφέρουν στα ελληνικά σαλόνια τον πόλεμο του χρυσού. Για να κερδίσουν τον πόλεμο στα πεδία της προπαγάνδας…

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content