Πράξη ευθύνης και σεβασμού η προστασία των ζώων 

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης(*)

Κεντρική προτεραιότητα της ΝΔ είναι ένας ουσιαστικός εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου που διέπει το πλαίσιο προστασίας των ζώων. Μέσα από ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, με τους ανθρώπους οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν προσφέρει πολλά στην προσπάθεια προστασίας των ζώων και γνωρίζουν το αντικείμενο πολύ καλύτερα από εμάς θα διαμορφώσουμε μια καλά επεξεργασμένη και ουσιαστική πρόταση. 

Ένα πρώτο ζήτημα του άξονα αυτού, αποτελεί το ζήτημα των αρμοδιοτήτων για το τσιπάρισμα των ζώων, που από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που βρίσκεται σήμερα, θα πρέπει να μεταφερθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει την εποπτεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς δεν νοείται κανένα ουσιαστικό πλαίσιο προστασίας των ζώων χωρίς την συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς την ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών και χωρίς να μπορούμε να έχουμε επίσης μετρήσιμα στατιστικά στοιχεία. 

Επίσης, το πλαίσιο της εκπαίδευσης των οικογενειών, των νέων παιδιών, σχετικά με τις ευθύνες της ανάληψης ενός ζώου κατοικίας θα πρέπει να ενισχυθεί. Δεν είναι απλά το ζώο, κάτι το οποίο μας χαρίζει πολύ μεγάλη χαρά, αλλά απαιτεί και το ίδιο το ζώο να του δείξουμε τον ίδιο σεβασμό και την ίδια αφοσίωση που αυτό μας δίνει ανιδιοτελώς. Πρέπει να επιμείνουμε πάρα πολύ στα ζητήματα της εκπαίδευσης. 

Είναι αυτονόητη σε όλους μας, η αποκρουστικότητα των συμβάντων βάρβαρης κακοποίησης ζώων, τα οποία, δυστυχώς με πολύ μεγάλη συχνότητα αναδεικνύονται από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Όμως στην αντίληψη όλων μας, και η εγκατάλειψη ενός ζώου συνιστά ουσιαστικά μια μορφή κακοποίησης και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. 

Είναι επιπροσθέτως, αυτονόητη, από την πλευρά της Πολιτείας, η υιοθέτηση μιας αντίληψης και φιλοσοφίας, ότι η ιδιοκτησία ενός ζώου δε μπορεί να αποτελεί φορολογικό τεκμήριο. 

 Η Νέα Δημοκρατία έχει ζητήσει να αναθεωρηθεί το άρθρο 24, το οποίο αφορά συνολικά την προστασία του περιβάλλοντος. Θα είμαστε λοιπόν, πολύ ανοιχτοί στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, να μπορούμε να εντάξουμε και μια διάταξη η οποία αποτυπώνει και Συνταγματικά τα δικαιώματα των ζώων.   

Τελικά έγνοια μας θα πρέπει να είναι να συζητήσουμε ποιος είναι ρεαλιστικός και εφικτός στόχος, για να μην υπάρχει κανένα ζώο αδέσποτο και κανένα ζώο κακοποιημένο. Αυτός πρέπει να είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος της Ελληνικής Πολιτείας, ως προς την αντιμετώπιση των ζώων συντροφιάς. Αλλά αυτό το οποίο μπορούμε να διαβεβαιώσουμε είναι ότι θα υπάρχει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των ζώων, το οποίο θα συνδιαμορφωθεί με ανθρώπους οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν προσφέρει πολλά στην προσπάθεια προστασίας των ζώων και γνωρίζουν το αντικείμενο πολύ καλύτερα από εμάς. 

Η ΝΔ επεξεργάζεται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των ζώων, σύγχρονο, Ευρωπαϊκό, το οποίο θα ενσωματώνει τις βέλτιστες πρακτικές στα ζητήματα αυτά. Ο σεβασμός και η προστασία των ζώων είναι δείκτης μιας κοινωνίας αξιών, ήθους και αρχών. Τα οφέλη από την ύπαρξη ζώων στη ζωή του ανθρώπου είναι πλέον καταγεγραμμένα και κοινά αποδεκτά. Η συνύπαρξη με τα ζώα συντροφιάς είναι απαραίτητη και επιθυμητή σε μια πολιτισμένη κοινωνία. 

 

(*) Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content