Τα εύσημα της συναλλαγής

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι ο Τσίπρας, ο Καμμένος και η παρέα τους σύντομα θα ολοκληρώσουν την καταστροφική παρουσία τους στη διακυβέρνηση (λέμε τώρα) της Ελλάδας και θα τελειώσουν τον πολιτικό τους βίο με τις λέξεις «ανίκανοι ψεύτες» γραμμένες στο κούτελό τους.

Γιατί αν όλα όσα ξεφούρνισαν, ξεφουρνίζουν και θα ξεφουρνίσουν οι εκλεκτοί τους στην Ελλάδα υπήρξαν από την αρχή μια κολοσσιαία απάτη, αυτά τα οποία οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε (με αφορμή την δήθεν έξοδο από τα μνημόνια) είναι εξοργιστικά, ενοχικά και ύποπτα.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γέμισαν και γεμίζουν τον κόσμο ψέματα για ν’ αρπάξουν την εξουσία και να παραμείνουν στις καρέκλες τους.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όμως, γιατί είπαν αυτές τις μέρες τόσο πολλά και τόσο συνειδητά ψέματα, υποτιμώντας τη νοημοσύνη ενός ολόκληρου λαού και ουσιαστικά δυσαρεστώντας το σύνολο της αντιπολίτευσης;

Η άποψη ότι κρατούν αυτή την στάση γιατί μας ξεφορτώθηκαν και εκδηλώνουν την ανακούφισή τους δεν στέκει. Γνωρίζουν πολύ καλά – διαφορετικά θα πρέπει να κάνουμε και επιπλέον σκέψεις – ότι η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη σε πολύ υψηλά πλεονάσματα, της τάξης του 3,5% αρχικά και του 2,2% ως το 2060, κάτι που καμιά χώρα, ούτε οι δικές τους, μπορεί να επιτύχει συνεχόμενα και χωρίς καμιά διακοπή.

Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα (πάνω από 4%) είναι απαγορευτικά για να επιχειρήσει η Ελλάδα μια έξοδο στις αγορές και ότι το επιχείρημα πως υπάρχει ένα μαξιλάρι των 24 δις δεν καθησυχάζει τις αγορές. Γνωρίζουν δηλαδή πολύ καλά πως αν η Ελλάδα δεν βγει στις αγορές επικαλούμενη το «μαξιλάρι», οι αγορές θα πάρουν το μήνυμα ότι δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει και τα επιτόκια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Γνωρίζουν ακόμη πολύ καλά οι κύριοι αυτοί πως για να αποπληρώσει τα δάνειά της η Ελλάδα θα χρειαστεί να δανειστεί από τις αγορές εκατοντάδες δισεκατομμύρια – και επομένως τα 24 δις είναι στραγάλια.

Γνωρίζουν επίσης ότι η Ελλάδα δεν βγαίνει από τα μνημόνια, αλλά από το μνημόνιο που προκάλεσαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι ίδιοι άνθρωποι που λένε ότι η «διαπραγμάτευση» Βαρουφάκη (δηλαδή Τσίπρα) κόστισε ακόμη και 200 δις, μιλούν τώρα για «ιστορική μέρα», «γυρίσματα σελίδας» και άλλες αηδίες.

Και γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι δείκτες δεν βελτιώθηκαν σε σχέση με το 2014, αλλά σε σχέση με το καταστροφικό 2015.

Και όμως, αποφεύγουν να αναφερθούν στο 2014, όπως αποφεύγει ο διάολος το λιβάνι.

Όλα όσα είπαν αυτές τις μέρες οι ξένοι αξιωματούχοι είναι ωμά ψέματα. Και αποδεικνύουν ότι τα εύσημα αποτελούν προϊόν της συναλλαγής για το υπερταμείο, την Μακεδονία και το μεταναστευτικό

Όχι, κ. Σεντένο

Ο Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup, μας είπε πως «για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010, η Ελλάδα μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια της». Το «ζουμί» βρίσκεται στην επόμενη αποστροφή του: «Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια του Ελληνικού λαού, την καλή συνεργασία με τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μέσω δανείων και ελάφρυνσης χρέους».

Μας είπε δηλαδή ότι αυτή η κυβέρνηση, που είχε υποσχεθεί να σχίσει τα μνημόνια ντάλα μεσημέρι, ήταν πολύ συνεργάσιμη μαζί τους και δέχθηκε όλα όσα δεν είχαν δεχθεί οι «Σαμαροβενιζέλοι» – την παράδοση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας μέσω του υπερταμείου, την παράδοση όχι μόνο των μη εξυπηρετούμενων, αλλά και των εξυπηρετούμενων δανείων στα ξένα funds, την παράδοση της Μακεδονίας, την συμφωνία για επιστροφή μεταναστών από την Γερμανία και ποιος ξέρει τι άλλο μέχρι να ξεκουμπιστούν (με την άδεια του κ. Ξυδάκη πάντα).

Όταν, λοιπόν, κ. Σεντένο, λέγατε, στις 20 Αυγούστου ότι «σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για την Ελλάδα», προφανώς εννοούσατε ότι ήταν μια ξεχωριστή μέρα για τους δανειστές, αφού από εδώ και πέρα θα διαλέγουν ό,τι θέλουν και δεν θα δίνουν τίποτε.

Και όταν κ. Σεντένο είπατε πως «σήμερα η οικονομική ανάπτυξη έχει επανέλθει, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, υπάρχει δημοσιονομικό και εμπορικό πλεόνασμα, η οικονομία έχει μεταρρυθμιστεί και εκσυγχρονιστεί», προφανώς γνωρίζατε ότι η οικονομική ανάπτυξη είχε επανέλθει από το 2014, ότι η μείωση της ανεργίας είναι πλασματική – αφού απολύονται άνθρωποι με μισθούς των 900 ευρώ και στη θέση του κάθε απολυμένου προσλαμβάνονται τρεις των 300 ευρώ – ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα δημιουργείται επειδή δεν εκδίδονται οι συντάξεις και επειδή η υπερφορολόγηση είναι αφόρητη και σκοτώνει τις επενδύσεις και ότι εμπορικό πλεόνασμα δεν υπάρχει, διότι το εμπορικό έλλειμμα είναι θηριώδες.

Και όταν κ. Σεντένο είπατε ότι «η Ελλάδα επέστρεψε σήμερα στην ομαλότητα. Καλώς ήρθατε!», προφανώς γνωρίζατε ότι στην χώρα ισχύουν ακόμη capital control και αυτό δεν το λες «ομαλότητα».

Επομένως… όχι, κ. Σεντένο!

Όχι κ. Σολτς!

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας είναι επιτυχημένη. Δεν συνέβησαν οι σκοτεινές προφητείες των προφητών της καταστροφής. Αυτό είναι καλό», δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στην εφημερίδα «Handelsblatt».

Ως υπουργός των Οικονομικών θα έπρεπε στοιχειωδώς να γνωρίζει ότι είναι καταστροφή να έχουν ξεπεράσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το δημόσιο τα 101 δις και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα 31 δις.

Πώς μπορεί να θεωρείται ένα πρόγραμμα επιτυχημένο όταν κανείς δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του;

Όχι, λοιπόν, κ. Σολτς!

Όχι, κ. Σουλτς!

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, πάλι, μας είπε, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, ότι «οι (όποιες) αρνητικές εξελίξεις θα απορροφηθούν από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας».

Προφανώς έτσι για να πει κάτι. Διότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είχε ήδη αναβαθμιστεί από τον Μάιο του 2014 και έπεσε στα «σκουπίδια» (CCC) τον Ιούλιο του 2015, ενώ ακόμη και σήμερα παραμένει πολύ κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Αλλά, κ. Σουλτς, αυτό παραλείπετε επιμελώς να το πείτε, διότι αυτός ήταν ο σκοπός σας, γι’ αυτό δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η πέμπτη αξιολόγηση: Για να έλθει ο Τσίπρας, να γονατίσει η χώρα, να πάει σε άλλο ένα μνημόνιο και να υπογράψουν οι εκλεκτοί σας όσα δεν υπέγραφε ο Σαμαράς.

Αλλά το πιο εξοργιστικό βρίσκεται στην απάντηση Σουλτς σχετικά με το αν εμπιστεύεται τον Τσίπρα. Είπε:

«Τον εμπιστεύομαι. Αν παραμείνει πρωθυπουργός, θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Αλλά νομίζω ότι του αξίζει να του εμπιστευτεί κανείς το μέλλον της Ελλάδας. Το λέω βέβαια με την καρδιά μου να χτυπά στους φίλους μου στο ΠΑΣΟΚ που επίσης πλήρωσαν βαρύ πολιτικό τίμημα σε αυτήν τη χώρα».

Αγκινάρα η καρδιά σας, κ. Σουλτς. Όλους τους αγαπάτε – αρκεί να μην πείτε την αλήθεια για το 2014, όταν στην κυβέρνηση συμμετείχαν αυτοί για τους οποίους χτυπά η καρδιά σας.

Όχι, λοιπόν, κ. Σουλτς! Ο ελληνικός λαός δεν εμπιστεύεται τον κ. Τσίπρα κι’ αν τον εμπιστεύεστε τόσο πολύ να τον προσλάβετε εσείς!

Όχι κ. Γκουαλτιέρι!

Οπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ευρωβουλευτής της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, «γιόρτασε», λέει, την έξοδό μας από τα μνημόνια, με ένα ποτήρι καλό ελληνικό κρασί σε δείπνο με την οικογένειά του και Ιταλούς φίλους σε μια ταβέρνα στην Κορώνη, όπου περνάει τα τελευταία χρόνια τις καλοκαιρινές του διακοπές. Και μιλώντας στο ΑΠΕ, είπε ότι

η Ελλάδα γυρίζει σελίδα έπειτα από πολλά χρόνια δυσκολιών και θυσιών και ότι ανακτά την οικονομική της κυριαρχία, χωρίς νέα μέτρα και ότι πλέον θα υπόκειται στους ίδιους κανόνες με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Φυσικά, δεν λέει την αλήθεια. Δεν υπάρχει καμιά ανάκτηση οικονομικής κυριαρχίας με θηριώδη πλεονάσματα. Τα «νέα μέτρα» έχουν προνομοθετηθεί. Και δεν θα υποκείμεθα στους ίδιους κανόνες με τα άλλα κράτη, διότι η εποπτεία θα είναι ενισχυμένη, με τέσσερις ελέγχους ετησίως. Επομένως οι κανόνες δεν θα είναι οι ίδιοι!

Όχι, λοιπόν, και σε σας κ. Γκουαλτιέρι!

Όχι κ. Μοσκοβισί!

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 20 Αυγούστου, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, είπε ότι «τώρα γυρνάμε σελίδα», «δεν θα υπάρχει πια η τρόικα, δε θα υπάρχει τίποτα παρόμοιο, ποιοτικά η διαφορά θα είναι μεγάλη, δεν θα επιβληθεί κανένα νέο μέτρο και η Ελλάδα θα είναι ελεύθερη να ορίζει τη δική της οικονομική πολιτική», μιλώντας για «νέο κεφάλαιο» και «καινούργια αρχή», για μια μεγάλη έως και ιστορική μέρα για την Ελλάδα». Προσθέτοντας ότι «οι οικονομικές δείκτες είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Χρησιμοποιώντας «ορολογία ΣΥΡΙΖΑ», προφανώς δεν λέει την αλήθεια. Διότι, όπως είπαμε, συγκρίνουν όλοι τους οικονομικούς δείκτες του 2018 με αυτούς του 2015 και όχι με εκείνους του 2014.

Ως Επίτροπος Οικονομικών, ο κ. Μοσκοβισί γνωρίζει πως το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2018 είχε την καλύτερη επίδοσή του από τον Ιούλιο του 2014. Μήπως μπορεί να μας πει γιατί έπρεπε να συμβούν όλα αυτά για να επιστρέψουμε στον Ιούλιο του 2014;

Προφανώς, αλλά το αποφεύγει κι’ αυτός!

Όχι, λοιπόν, κ. Μοσκοβισί!

Όχι και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή!

Στις 20 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βγήκε με μια ανακοίνωση για να υποστηρίξει ότι ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται πλέον σε πολύ ισχυρότερη θέση, για να επισημάνει ότι η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης βελτιώθηκε, μεταξύ άλλων, με την εισαγωγή νέων κανόνων σχετικά με το διορισμό, την αξιολόγηση και την κινητικότητα των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, με την ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων και με μέτρα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του δικαστικού συστήματος.

Σε όλα αυτά δεν υπάρχει ψήγμα αλήθειας. Οι τράπεζες κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης, αξιολόγηση δεν υπάρχει, η δημόσια διοίκηση είναι διαλυμένη και οι παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη συνεχείς.

Και έχει κι’ άλλο. Διαβάζουμε:

«Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, σύμφωνα με την Επιτροπή, επιβεβαιώνεται ότι, παρότι απομένει ακόμη δουλειά, οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί ήδη αποφέρουν απτά οφέλη με την αποκατάσταση της τάξης στα δημόσια οικονομικά, τη μείωση της ανεργίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Υπενθυμίζεται, δε, ότι η οικονομική ανάπτυξη ανέκαμψε από -5,5% το 2010 σε 1,4% το 2017 και αναμένεται να παραμείνει γύρω στο 2% το 2018 και το 2019. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο προχώρησε από ένα μαζικό έλλειμμα 15,1% το 2009 σε πλεόνασμα 0,8% το 2017 που αντιστοιχεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% σε όρους προγράμματος. «Αν και η ανεργία παραμένει απαράδεκτα υψηλή, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, η ανεργία μειώθηκε στο 19,5% το Μάιο του 2018, φθάνοντας σε επίπεδο κάτω του 20% για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2011», επισημαίνει η Επιτροπή».

Δεν γνωρίζει η Κομισιόν ότι η έξοδος από την ύφεση πραγματοποιήθηκε το 2014, ότι από το 2014 υπήρχαν πλεονάσματα και ότι τα νούμερα της ανεργίας είναι πλασματικά, βασιζόμενα στην εκτόξευση των ελαστικών συνθηκών εργασίας;

Φυσικά και το γνωρίζει. Αλλά προτιμά να κάνει άλματα από το 2010 στο 2017, παραλείποντας το 2014.

Όσο γι’ αυτό που έγραψε σε τουίτ ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς – «η Ιστορία σίγουρα θα κοιτάξει πίσω και θα αποδώσει τα δέοντα» – όχι δεν θα κοιτάξει πίσω μόνο η Ιστορία. Μέχρι τότε, ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι. Θα κοιτάξουμε και όλοι εμείς!

Επομένως, όχι, κύριοι της Κομισιόν!

Όχι κ. Ρέγκλινγκ!

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μίλησε στις 20 Αυγούστου για μια «μέρα γιορτής», καθώς «η Ελλάδα επανακτά την οικονομική της ανεξαρτησία». Είναι ο ίδιος άνθρωπος που διακηρύσσει urbi et orbi ότι ο κ. Τσίπρας κόστισε με την πολιτική του 200 επιπλέον δις.

Συγγνώμη, αλλά τι «γιορτή» είναι αυτή; Εκτός κι’ αν ο κ. Ρέγκλινγκ γιορτάζει το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας κατάφερε να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό, αλλά όχι και τον ίδιο, αφού δέχθηκε (ο Τσίπρας, βεβαίως) να τροποποιηθεί η συμφωνία χρηματοδοτικής βοήθειας και πλέον ως αντισυμβαλλόμενος για τα δάνεια του οργανισμού τον οποίο διευθύνει είναι και το υπερταμείο. Έτσι, σε περίπτωση αθέτησης μιας πληρωμής εκ μέρους της Ελλάδας, ο κ. Ρέγκλινγκ θα πηγαίνει κατευθείαν στο υπερταμείο, αφού έλαβε ως εγγυήσεις τη δημόσια περιουσία!

Όχι, λοιπόν, και σε σας κ. Ρέγκλινγκ!

Και, βέβαια, όχι κ. Μέρκελ!

Σε ανακοίνωσή της, η Γερμανίδα καγκελάριος, αφού μας λέει ότι «μέχρι το 2022 η Ελλάδα θέλει να επιτυγχάνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ και κατόπιν να τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες» – γεγονός που δεν μας εκπλήσσει, διότι ο κ. Τσίπρας θέλει ό,τι του λένε να θέλει – αναφέρει: «Από το 2017 η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 10%».

Και πάλι; Δηλαδή από πότε; Παραλείπει και η κ. Μέρκελ να αναφερθεί στο 2014.

Και το χειρότερο: Επαναλαμβάνει τα ψέματα που της λέει ο Τσίπρας ότι τάχα οι επενδύσεις αυξήθηκαν 10%. Την ώρα που για το πρώτο τρίμηνο του 2018 η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε το ακριβώς αντίθετο: Πτώση της τάξης του 10,4%.

Αυτό είναι πολύ σοβαρό όταν περιλαμβάνεται σε ανακοίνωση της καγκελαρίας – ακόμη και αν παραπλανήθηκε!

Δεν γνωρίζει η κ. Μέρκελ ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που η ίδια η Eurostat έδωσε τον περασμένο Μάιο, η Ελλάδα είναι τελευταία σε επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη;

Δεν γνωρίζει ότι οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις ήταν 3,4 δις ευρώ ετησίως το 2013 και το 2014, ενώ το 2015 έπεσαν στο 1,9 δις ευρώ;

Δεν γνωρίζει ότι το 2016 είχαμε αρνητικό ρεκόρ 20ετίας από πλευράς δημοσίων επενδύσεων – 30%; Και ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016  είχαμε μείωση ιδιωτικών επενδύσεων της τάξης του 13,8%;

Δεν γνωρίζει ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2014 σημειώθηκε και διεύρυνση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου (1%) για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2008;

Και ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2014, είχαμε άνοδο των συνολικών επενδύσεων κατά 36,4% – έφθασαν στα 5,8 δις ευρώ από 4,2 δις ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2013;

Δεν γνωρίζει η καγκελαρία ότι οι επενδύσεις συρρικνώθηκαν κατά 11,6% στην περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2015, έναντι αύξησης στην αντίστοιχη περίοδο του 2014 (+2,2%);

Και ότι μόνο στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015, σημειώθηκε μείωση των συνολικών επενδύσεων και του ΑΕΠ, της τάξης των 2,3 δις ευρώ;

Και ότι η κατά 13,2% πτώση των επενδύσεων το 2015 προήλθε αποκλειστικά από περιορισμό των αποθεμάτων, σε αντίθεση με το 2014, όταν η δημιουργία αποθεμάτων οδήγησε σε αύξηση των επενδύσεων κατά 9,8%;

Και ότι το 2015 οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν 13,1%;

Συγγνώμη, αλλά είτε δεν τα γνωρίζουν, είτε τα γνωρίζουν και συνειδητά λένε τα ανάποδα, τότε πολλές είναι οι σκέψεις που μπορούμε να κάνουμε.

Και επομένως, όχι κ. Μέρκελ – εκτός κι’ αν θεωρείτε επένδυση τη συμφωνία με τον Τσίπρα για επιστροφή μεταναστών από την Γερμανία…

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content