Μια ολόκληρη σελίδα αφιέρωσε στους εορτασμούς του συλλόγου “Αλσατία-Κρήτη” για την επέτειο των 25 χρόνων από την ίδρυσή του, η καθημερινή εφημερίδα “Les Dernières Nouvelles d’Alsace”της πόλης του Στρασβούργου.
Η πόλη, πρωτεύουσα της γαλλικής περιφέρειας Αλσατία, αλλά και πιο γνωστής ως έδρα του πρώτου πανευρωπαϊκού οργανισμού, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Γιατί αυτό το χρόνο που φεύγει, συμπληρώνονται 25 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε, Σεπτέμβρη του 1996, από τον καθηγητή κλασσικής φιλολογίας Jean -Claude Schwendemann, αυτός ο σύλλογος με τα 1556 μέλη. Ενας λάτρης και ποιοτικός διαφημιστής της φύσης, των καλλονών και των προϊόντων της Κρήτης, των Κρητικών, της ιστορίας, του πολιτισμού, των ηθών και εθίμων του. Ο Μπάρμπα Ιάνης, η το λιοντάρι στη μηχανή του συλλόγου, όπως του αρέσει να τον αποκαλώ.
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλος σύλλογος, εθνικοτοπικός, ομογενών ή επιχειρηματικός φορέας που να προβάλλει την Κρήτη και την Ελλάδα με τόση σταθερή σοβαρότητα, ποιότητα, πολλαπλότητα, επιμονή και θέληση όσο αυτός ο σύλλογος. Μια απλή επίσκεψη στην γαλλόφωνη ιστοσελίδα του www.alsace-crete.eu αρκεί για να το διαπιστώσει όποιος θέλει. Με τη τακτική τετραμηνιαία γαλλόφωνη εφημερίδα του “ΠΕΣ ΜΟΥ” που προσφέρεται δωρεάν στα μέλη του, τα ενημερώνει για την κρητική και ελληνική επικαιρότητα και τις ομορφιές της Κρήτης και της Ελλάδας. Με μήνυμα δε τα πληροφορεί κάθε μήνα ποιες θα είναι οι δράσεις του στο Στρασβούργο ή αλλού.
Μια από τις σημαντικότερες όμως δραστηριότητες του συλλόγου και του προέδρου του Μπάρμπα Ιάνη είναι η οργάνωση ταξιδιών στην Κρήτη, με ολιγομελείς ομάδες από 10 -30 μέλη για την γνωριμία του νησιού μας, σε βάθος και σε πλάτος. Φύση, περιβάλλον, ανθρώπους, έθιμα, ήθη, πολιτισμό, αρχαιότητες, ιστορία, γαστρονομία, προϊόντα, περιπάτους υγείας. Δεν είναι δηλαδή τουρίστες που αναζητούν ήλιο και θάλασσα μόνο. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι καθηγητές όλων των βαθμίδων, φοιτητές,μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, δημοσιογράφοι, άνθρωποι που ταξιδεύουν για να γνωρίσουν ανθρώπους, το πολιτισμό τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, τα προϊόντα τους, τα φαγητά τους,κτλ. Ετσι ο κάθε επισκέπτης επιστρέφοντας στο τόπο του γίνεται διαφημιστής και πελάτης της Κρήτης και των προϊόντων που παράγει.
“ Ιδρύσαμε το σύλλογο Αλσατία-Κρήτη” δηλώνει στο δημοσιογράφο ο Μπάρμπα Ιάννης, “γιατί θέλομε να κάνομε καλύτερα γνωστή την Κρήτη στην Αλσατία και στην Γαλλία, μέσα από ομιλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναντήσεις, δημοσιεύσεις άρθρων, της εφημερίδας, της ιστοσελίδας μας , οργανωμένα ταξίδια, οργανωμένες εισαγωγές προϊόντων κτλ. Θέλαμε να μοιραστούμε με τα μέλη μας την αγάπη μας για την Κρήτη ώστε τα ταξίδια τους στην Κρήτη να είναι καρποφόρα. Να αποκτήσουν εμπειρίες, να γνωρίσουν διαδρομές, να ανακαλύψουν τα πανέμορφα τοπία της, αλλά και να κάνουν κι άλλες ανακαλύψεις Μοναστήρια, Βυζαντινές εικόνες, αρχαιολογικά μνημεία, ιστορία, γεωλογία, οινοποιία, γαστρονομία, εκδρομές στα βουνά, καλύμπι στις υπέροχες παραλίες της, αλλά και τους υπέροχους κρητικούς. Εμείς δεν είμαστε Γραφείο ταξιδίων. Καμία σύγκριση. Εμείς είμαστε ένα σχολείο φιλίας, αγάπης και γνώσης. Σεβόμαστε και αναδεικνύομε το Περιβάλλον της. Τα ταξίδια μας είναι οργανωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε οι ταξιδιώτες να γνωρίζουν τι θα δούν, τι θα ανακαλύψουν, τι θα μάθουν, τι θα γευθούν, τι θα πιουν, τι θα αγγίξουν, ποιους θα συναντήσουν, τι θα βιώσουν. Είναι τουρισμός γνώσης, γνωριμίας, αλληλοσεβασμού, υγείας σωματικής και πνευματικής, ανταλλαγών κτλ. Είναι επίσης τουρισμός υποστήριξης των χωριών, των μικρών παραγωγών ώστε οι παραγωγοί να γίνουν πιο αυτόνομοι. Ενθαρρύνομε τις αδελφοποιήσεις μεταξύ δήμων, σχολείων και μουσείων. Προσπαθούμε επίσης να κάνομε γνωστή και την Αλσατία στην Κρήτη”.
Για να αναφερθούν όλες οι δραστηριότητες του συλλόγου, ακόμη και επιγραμματικά, τα 25 χρόνια δεν αρκεί ολόκληρη η εφημερίδα. Γι’αυτό θα αναφέρω ορισμένες επιγραμματικά. 65 συνδιασκέψεις για ποικίλα θέματα αρχαιολογία, λογοτεχνία, μουσική, ζωγραφική, πολιτική κτλ.. Συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου και της πόλης που έχουν σχέση με την Ελλάδα. Συμμετοχή στο ετήσιο Φεστιβάλ Στρασβούργο-Μεσόγειος. Από μία ελληνική τουλάχιστον ταινία κάθε μήνα στο γνωστό δημοτικό κινηματογράφο “L’ Odyssée de Strasbourg’’ .Μαθήματα ελληνικών και κρητικών χορών. Μαθήματα ελληνικής μαγειρικής. Συμβουλές και διευκολύνσεις για όποιο σχολείο, πανεπιστήμιο δημοσιογράφο ή άλλο πολίτη επιθυμεί να επισκεφθεί ή να μάθει για την Κρήτη. 109 ταξίδια για πληθώρα θεμάτων. Αδελφοποιήσεις όπως του Καβουσίου με την γειτονική πόλη του Στρασβούργου Stutzheim-Offenheim. Του Οίκου Αλμπέρ Σβαϊτσερ, νομπελίστας ιατρός και φιλάνθρωπος, και του Μουσείου Νίκος Καζαντζάκης. Του Ρεθύμνου με το Στρασβούργο. Χάρις στη συνεργασία αυτή οργανώθηκε μια εκδήλωση παρουσίασης του Ρεθύμνου στην κεντρική πλατεία της πόλης με τη συμμετοχή του δημάρχου κ. Μαρινάκη και από τότε το Ρέθυμνο έγινε μέλος του Club de Strasbourg.
Μια ακόμη απόδειξη για το πόσο κάνει πράξεις τους σκοπούς του ο σύλλογος για την Κρήτη, φαίνεται και από τις εισαγωγές των κρητικών προϊόντων που γίνονται από το σύλλογο για τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου. Μόνο το 2021 ο σύλλογος αγόρασε για τα μέλη του 24,5 τόννους κρητικών προϊόντων. Λάδι, μέλη, παξιμάδια, βότανα, κτλ. Για φαντασθείτε πόσο ωφέλιμο θα ήταν για την οικονομία της Κρήτης, αν έκαναν κάτι ανάλογο όλοι οι σύλλογοι Κρητών εκτός Κρήτης.
Στη διάρκεια των Μνημονίων οργάνωσε συλλογές φαρμάκων και ιατρικών μηχανημάτων για Κέντρα Υγείας και Κοινωνικά Φαρμακεία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές για σχολεία, στους δε πυροπαθείς της Εύβοιας έστειλε 10.000 ευρώ.
Και για λόγους συντομίας θα περιοριστώ σε μια σημαντική δράση που δείχνει και την ευαισθησία του για το Περιβάλλον και τον πλούτο της κρητικής φύσης . Το Μάη του 2022 ένα παλιό σχέδιο της γαλλικής πόλης Στουτζχάιμ-Οφενχάιμ και του Καβουσίου για τη δημιουργία ενός βοτανικού μονοπατιού θα εγκαινιαστεί με την παρουσία και του περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη και ευρωβουλευτών από την Κρήτη όπως του ευρωβουλευτή και νεοεκλεγέντα προέδρου του ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη με τον οποίο πρόκειται να συναντηθεί προσεχώς στο Στρασβούργο ο κ. Ζαν-Κλοντ Σβεντεμάν, ή στα δικά μας Μπάρμπα Ιάννης.
Αυτά τα λίγα, ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, γι’αυτό τον εκλεκτό και αυθεντικό φίλο της Κρήτης. Τον είχα γνωρίσει όταν ήμουν επί κεφαλής του γραφείου Τύπου της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αναζητώντας τους Ελληνες και τους φίλους της Ελλάδας όταν πήγα στο Στρασβούργο τον γνώρισα και εντυπωσιάστηκα από την αγάπη αλλά και τις γνώσεις του για την Κρήτη και τους Κρητικούς. “ Δεν έχω γνωρίσει άλλο τόπο”, μου είχε πει “που να έχει αγωνιστεί και θυσιαστεί τόσο πολύ για την Ελευθερία του όσο η Κρήτη και οι Κρητικοί”. Από το 1980 που πρωτοεπισκέφθηκε την Κρήτη “δεν ήθελα πια να επισκεφθώ άλλο τόπο”.
Το 1996 τον έπεισα τελικά ότι θα ήταν καλύτερο αντί να επισκέπτεται την Κρήτη ως άτομο να τον επισκέπτεται ως εκπρόσωπος ενός φορέα που θα έχει νομική υπόσταση. Δεν ήταν εύκολο γιατί ήταν και είναι τόσο ανιδιοτελής και άνθρωπος αμοιβαίου σεβασμού και της αλληλεγγύης, που δεν ήθελε με τίποτε να φανεί ή να θεωρηθεί πως εκμεταλλεύεται ή εμπορεύεται την αγάπη του για την Κρήτη. Ετσι, όπως μου είπε πρόσφατα, και όπως είχε πει και στο Κέντρο Υγείας Οροπεδίου, φτιάξαμε μαζί το σύλλογο ΑΛΣΑΤΙΑ-ΚΡΗΤΗ.
Πρόσφατα μου είπε πως ήταν στο σπίτι μου rue des Juifs στο Στρασβούργο, όπου έμενα εκείνη την εποχή. Ναι είχα αυτή την ιδέα, αλλά χωρίς τον Μπάρμπα Ιάνη μια τέτοια άδολη και αυθεντική αγάπη για την Κρήτη, ούτε θα είχε εκδηλωθεί, ούτε θα είχε μοιραστεί με τόσο ενδιαφέρον και ποιοτικό ξένο κόσμο.
Ο Jean-Claude Schwendemann, ο Μπάρμπα Ιάνης, αξίζει την αναγνώριση, την εκτίμηση, το σεβασμό, την ευγνωμοσύνη και την αγάπη μας. Οι Κρητικοί του την έχουν προσφέρει έως τώρα. Και η επίσημη Κρήτη όπως ο περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης τιμώντας με επίσημη τελετή στην Περιφέρεια.
Αυτό που πονά πολύ ένα άνθρωπο με την παιδεία και τα αισθήματα του φίλου καθηγητή είναι το έλλειμμα σεβασμού στην πανέμορφη κρητική φύση. Και φυσικά την καταστροφή της εύφορης Πεδιάδας, για την κατασκευή ενός αχρείαστου αεροδρομίου, όταν μπορούσε να επεκταθεί και να καλύψει τις ανάγκες το υπάρχουν του “Νίκου Καζαντζάκη” μαζί με τα άλλα αεροδρόμια Χανίων και Σητείας. Οταν αγαπάς αληθινά, αληθινά δεν μετράς, αληθινά νοιάζεσαι και αληθινά πονάς.