Πέρασαν 25 χρόνια από τη θλιβερή 31η Ιανουαρίου του 1996, που χαράχτηκε στις μνήμες όλων μας με διάφορα μελαγχολικά χρώματα ως η κρίση των Ιμίων. Ήταν η ημέρα κατά την οποία οι Τούρκοι κατόρθωσαν να επισημοποιήσουν την άθλια θεωρία τους περί “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο. Ήταν επίσης η ημέρα κατά την οποία η νεοπαγής τότε ελληνική κυβέρνηση, όπως οι στρατιωτικοί αναλυτές σχολιάζουν, επέδειξε αχαρακτήριστη ατολμία, ενώ υπάρχουν και οι απόψεις που λένε ότι “τουλάχιστον αποφεύχθηκε τότε μια ένοπλη ελληνοτουρκική σύγκρουση”. Αλλά είναι η 31η Ιανουαρίου και η τραγική επέτειος της απώλειας τριών ηρωϊκών Ελλήνων αξιωματικών. Αναφερόμαστε βέβαια στον Χριστόδουλο Καραθανάση, τον Παναγιώτη Βλαχάκο και τον Έκτορα Γιαλοψό, που έπεσαν με το ελικόπτερό τους την ώρα του καθήκοντος.
Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε τις καταγεγραμμένες απόψεις που με παρησία εξέφρασαν γνωστοί Έλληνες αξιωματικοί, που επιμένουν ακόμη και σήμερα ότι για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η ατολμία των τότε κυβερνώντων υπήρξε αφορμή να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία να υποστεί ο τουρκικός στόλος ένα συντριπτικό πλήγμα στην περιοχή γύρω από τα Ίμια.
Ειλικρινά, δεν μπορεί εύκολα να προσδιορίσει κανείς με απόλυτη ακρίβεια, πόσο κατώτεροι των περιστάσεων αποδείχθηκαν πάνω την πίεση των γεγονότων οι τότε κυβερνώντες.
Αυτό όμως που κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ, είναι ο ηρωϊσμός των τριών Ελλήνων αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους τη μαύρη εκείνη βραδιά, όταν έπεσαν με το ελικόπτερό τους στη θάλασσα των Ιμίων.
Μπορεί η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους να ήταν τότε ότι το ελικόπτερο με τους τρεις Έλληνες “κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου”. Όμως, κυρίαρχη άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού ήταν και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε, είτε από το Τουρκικό Ναυτικό, είτε από τους Τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στα Ίμια και ότι το γεγονός αυτό αποκρύφτηκε, προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε ελληνοτουρκικό πόλεμο.
Όλα αυτά συνέβησαν για την ελληνική Σημαία, το σύμβολο της εθνικής κυριαρχίας μας πάνω στα Ίμια. Ούτε αυτή σεβάστηκε, δυστυχώς, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, που όπως αποκάλυψε αργότερα ο τέως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Λυμπέρης, όταν ο ίδιος ρώτησε τον κ. Πάγκαλο, τι θα πουν στον Ελληνικό λαό σχετικά με την απομάκρυνση της σημαίας απʼ τα Ελληνικά Ίμια, ο κ. Πάγκαλος απάντησε κυνικά: «Θα πείτε ότι τη σημαία την πήρε ο αέρας!».
Η κρίση των Ιμίων μπορεί να έληξε, με τρόπο δραματικό, μετά τον ηρωϊκό θάνατο των τριών Ελλήνων αξιωματικών, όμως η βαριά σκιά της εθνικής προδοσίας ακόμα πλανάται πάνω από την περιοχή των άγονων αυτών ελληνικών βραχονησίδων, που δεν έτυχαν της σθεναρούς υπεράσπισης που άξιζαν από κάποιους μοιραίους ανθρώπους, οι οποίοι έτυχε τότε να κρατούν στα τρεμάμενα χέρια τους, το πηδάλιο που καθορίζει τις τύχες της χώρας μας.