Αναγκαία η αποκατάσταση αμοιβαίας Εμπιστοσύνης Πολιτείας –Πολιτών 

Του Δημ. Κων. Σαρρή

Αποτελεί διαχρονικό στόχο, όλων των Κυβερνήσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων, η ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, μία Διοίκηση με περιεχόμενο, πιο κοντά στον Πολίτη και τις ανάγκες του, τον οποίο έχει κληθεί να υπηρετεί. Μία Διοίκηση στελεχωμένη με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, που θα το χαρακτηρίζει η εξειδίκευση, η πρωτοβουλία, η συλλογική δράση, η επαγγελματική ευσυνειδησία, που θα διασφαλίζει προσπελάσιμους διαύλους επικοινωνίας με τον Πολίτη.

Είναι όμως γεγονός ότι η Δημόσια Διοίκηση έχει ταυτιστεί, από την ίδρυση του νεότερου Ελληνικού Κράτους, με τον συγκεντρωτισμό, την αυταρχικότητα, τη γραφειοκρατία και ενίοτε τη διαφθορά.  Πολλά είναι τα παραδείγματα δημοσίων υπαλλήλων – με πολλές φωτεινές εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα- οι οποίοι από υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών, έχουν μετατραπεί σε σύγχρονους Μανδαρίνους και δυνάστες του ανυπεράσπιστου πολίτη.

          Τίς δεκαετίας του ’80 και ’90 και των αρχών του 2000 ,είναι αλήθεια, ότι έγιναν  σημαντικά βήματα επανασχεδιασμού ενός σύγχρονου κράτους του σήμερα και του αύριο, ανασχεδιάζοντας την Δημόσια Διοίκηση.

Όμως  το νέο Διεθνές και συνεχώς μετεξελισσόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον άλλάζει   και απαιτεί ,κάθε φορά, ένα αντίστοιχης δυναμικής, σύγχρονο κράτος.

          Απαιτούνται λοιπόν, πλέον, νέες στρατηγικές και πρακτικές προσαρμοσμένες στη νέα πραγματικότητα με αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών

Πρόοδος ,όμως,δεν μπορεί να επιτευχθεί αν οι ίδιοι οι Πολίτες δεν αφομοιώσουν τη σύγχρονη λογική της ανάπτυξης και τις αναγκαίες αλλαγές που απαιτούνται γι’ αυτό. 

Καθήκον μας, λοιπόν, είναι να δημιουργήσουμε την Κοινωνία των  Ενεργών συμμέτοχων Πολιτών.  Η ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών δημιουργεί διεθνώς μία νέα κοινωνία, εκείνη της πληροφορίας με νέα δεδομένα, νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη, την ευημερία και την ποιότητα ζωής.

Βασικός στόχος της συνολικής στρατηγικής για την κοινωνία της πληροφορίας  βασίζεται στις αρχές των ίσων ευκαιριών, της διαφύλαξης των ατομικών ελευθεριών και της άνθισης των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη και προς τις επιχειρήσεις.

          Ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων πρέπει να  είναι η αποκέντρωση των Κρατικών Υπηρεσιών και η άσκηση των κρατικών λειτουργιών όχι πια από το Αθηνοκεντρικό κράτος, αλλά από μια ενισχυμένη  Αιρετή  Περιφέρεια   που θα διαχειρίζεται την Περιφερειακή  Ανάπτυξη  με αντιγραφειοκρατικό τρόπο Διοίκησης, αλλά και υπηρετώντας τον πολίτη, δίνοντας άμεσες λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας του.

Η Περιφερειακή  Διοίκηση πρέπει με όραμα, σχέδιο και δράση να αποκαταστήσει  το Κοινωνικό Κράτος , και να δομήσει παράλληλα μια ,φιλική στον πολίτη Δημόσια  Διοίκηση  ,κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε ως Κράτος και ως Κοινωνία

            Για την αποκατάσταση της διαταραγμένης τους σχέσης , απαιτούνται  Μέτρα  Οικοδόμησης  Εμπιστοσύνης  μεταξύ της Πολιτείας και του Πολίτη όπως  είναι:

Α. Η Διαφάνεια : Η διαφάνεια πρέπει να γίνει ζωτική αρχή λειτουργίας του νέου κράτους παντού με παράλληλη ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, ενίσχυση της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ αλλά και του ελεγκτικού έργου του Ελληνικού Κοινοβουλίου . (Ο Ν. 2190 – Νόμος Πεπονή περί αντικειμενικών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα υπήρξε η μεγαλύτερη εκσυγχρονιστική παρέμβαση των τελευταίων δεκαετιών. Η αξιοκρατία, η διαφάνεια και τα κοινωνικά κριτήρια  κατίσχυσαν σε βάρος των διακρίσεων που χώριζαν την κοινωνία σε «ημετέρους πατρικίους» και «αντιπάλους πληβείους».

…Επίσης ο θεσμός της Διαύγειας  ,υπήρξε ένα σημαντικό βήμα 

             Β. Η Αξιοκρατία : Η αξιοκρατία αποτελεί ένα άπιαστο διαχρονικό στόχο από την ίδρυση του νεότερου Ελληνικού Κράτους.Η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να στελεχώνεται από ικανούς και άξιους λειτουργούς και όχι από ευνοούμενους του συστήματος «ημέτερους».

 

Γ. Ελεγχος και κυρώσεις : Ο έλεγχος, η αξιολόγηση και οι κυρώσεις πρέπει να είναι τα κρίσιμα εργαλεία για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων του πολίτη και την προστασία των δικαιωμάτων του στην εργασία, στην μόρφωση, στην υγεία & πρόνοια, στην ασφάλιση του και στην ποιότητα ζωής. Ο έλεγχος αν δεν συνοδεύεται από αυστηρές κυρώσεις ,εφόσον  βέβαια διαπιστωθεί παραβίαση του νόμου ,οδηγεί στην αποθράσυνση  των κάθε λογής  επίδοξων καταπατητών της νομιμότητας.

 

Δ. Εποπτεία και αξιολόγηση: Η εποπτεία και αξιολόγηση όλων των επιχειρήσεων του Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα, ώστε να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός που οδεύει το δημόσιο χρήμα και οι φόροι τους οποίους πληρώνει. Ο έλεγχος, βέβαια, αυτός και η εποπτεία θα περιλαμβάνει πρωταρχικά την Κυβέρνηση, τους Υπουργούς της, αλλά και όλους τους Δημόσιους λειτουργούς της, με αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ  ,με ιδιαίτερη  βαρύτητα στον έλεγχο ΠΟΘΕΝ…

Ε. Αποκέντρωση

     Ενίσχυση του ρόλου της  Αιρετής  Περιφερειακής Διοίκησης, με παράλληλη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων που  μπορεί να   κάνει  πράξη την αποκέντρωση προς όφελος της Περιφερειακής Ανάπτυξης αλλά και των πολιτών της «ξεχασμένης» Ελλάδας με παράλληλη μείωση των κρατικών δαπανών.

-Το όλο εγχείρημα, βέβαια, της μετατροπής της Δημόσιας Διοίκησης από δυνάστη σε υπηρέτη του δημοσίου συμφέροντος στην υπηρεσία των πολιτών, γνωρίζουμε ότι είναι στόχος δύσκολος .,ιδιαίτερα  κάτω από  τις  πρωτόγνωρες και  αντίξοες οικονομικές συνθήκες

Η αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης Πολιτείας –Πολιτών  και η άρση  της διάχυτης μεταξύ τους  καχυποψίας , αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος …

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content