Δημόσια υγεία: τι αφήνουν πίσω τους – η επόμενη ημέρα

Του Γιάννη Σ. Καλαντζάκη

Η ανικανότητα και ανεπάρκεια των μέχρι σήμερα διοικούντων στην υγεία δεν μπόρεσε να καλυφθεί με σταυροφορίες “ηθικοποίησης” της υγείας. Ένα από αυτά που αφήνει πίσω της αυτή η κυβέρνηση είναι η μερική κι αποσπασματική υλοποίηση ενός προγράμματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) μέσω ευρωπαϊκών πόρων. Το σχήμα αυτό είναι μη εφαρμόσιμο και έχει ημερομηνία λήξης, γιατί δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη συνέχεια ανθρώπινων και υλικών πόρων και γιατί δεν απαντά στα χρόνια προβλήματα της δημόσιας υγείας. 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου οι υγειονομικές δομές δημόσιου χαρακτήρα παρουσιάζουν:

  • έλλειψη κτιρικών υποδομών και σχεδίου συντήρησης (ακόμα κάποια κέντρα υγείας στεγάζονται σε αυθαίρετα κτίρια),
  • αδυναμία στελέχωσης με ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό,
  • έλλειψη διαλειτουργικής διασύνδεσης με άλλες υγειονομικές δομές, όπως δημοτικά και κοινωνικά ιατρεία, κέντρα ψυχικής υγείας, δημοτικές δομές “βοήθεια στο σπίτι” κλπ,
  • έλλειψη χρηματοδοτικού σχεδίου (πχ. οι ΤοΜΥ έχουν χρονικό ορίζοντα 2 ετών μέσω ΕΣΠΑ),
  • μεγάλη αναλογία αριθμού ασθενών ανά ιατρό κύρια στην ΠΦΥ (περίπου 5.000 ασθενείς ανά οικογενειακό ιατρό),
  • έλλειψη συστημικής νοσολογικής παρέμβασης, πχ. εστιασμένη παρέμβαση στα 10 κυριότερα χρόνια νοσήματα της Κρήτης,
  • έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου για τη δημόσια υγεία, πχ. επέκταση δραστηριοτήτων ΚΥ Καστελλίου και δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών πολιτών κι επισκεπτών του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Η ιδεοληψία και ο λαϊκισμός των μέχρι σήμερα κυβερνώντων σε συνδυασμό με τη διαχειριστική τους ανικανότητα έχει οδηγήσει στη διάκριση ιδιωτικού και κρατικού τομέα, στην ασυμφωνία με τους επαγγελματίες υγείας, στην αδυναμία ενημέρωσης των πολιτών – χρηστών, στη συστημική έλλειψη διαδικασιών και πόρων, απαξιώνοντας το ΕΣΥ και παράλληλα δαιμονοποιώντας τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Μάλιστα, η αριστερή ιδεολογική αμετροέπεια κι αλαζονεία της απερχόμενης κυβέρνησης οδήγησε στην απόλυτη αντίφαση, να αδιαφορεί για τις συμβατικές υποχρεώσεις πληρωμής του ιδιωτικού τομέα και να επιτίθεται δια στόματος αν. Υπουργού Υγείας με εκφράσεις, όπως «θα τους τσακίσουμε».

Στο πρόγραμμα υγείας της ΝΔ έχει καθοριστεί με σαφήνεια ότι η δημόσια υγεία πρέπει να είναι ποιοτική, δηλαδή να μετράμε: α) την πρόσβαση σ’ αυτήν, β) την αποτελεσματικότητα, γ) την οργάνωση και ε) την αποδοτικότητα της. Αυτό πετυχαίνεται με την αναστροφή των ακόλουθων ισορροπιών μέσα στο ΕΣΥ: 

  1. Αναστροφή της ισορροπίας της φροντίδας – από το νοσοκομείο στην κοινότητα
  2. Αναστροφή της ισορροπίας εξουσιών – από τον επαγγελματία υγείας στον ασθενή, στον πολίτη και την οικογένεια. 
  3. Αναστροφή της ισορροπίας κόστους – από τη θεραπεία στην πρόληψη
  4. Αναστροφή της ισορροπίας της έμφασης – από τον όγκο στην αξία.

Για να γίνει πράξη αυτό στο Ηράκλειο χρειαζόμαστε μεταξύ άλλων:

  • τη σύσταση ιατρείου σε 24/7/365 υπό την αποκλειστική ευθύνη του ΕΚΑΒ Ηρακλείου, με την επωνυμία ΥΕΙΒΑ (υπηρεσία επείγουσας ιατρικής βοήθειας αερολιμένα), στα πλαίσια της λειτουργίας του Δ.Α.Η. «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος»,
  • την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωπικό και οχήματα στην ενδοχώρα,
  • την υιοθέτηση της πρότασης των ιατρικών συλλόγων Κρήτης για την οργάνωση και λειτουργία της ΠΦΥ,
  • τη λειτουργική διασύνδεση όλων των δομών υγείας δημόσιου χαρακτήρα με παράλληλες δομές από περιφερειακές, δημοτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες,
  • το συντονισμό λειτουργίας των ΤΕΠ σε επίπεδο ΠΕ Ηρακλείου και Περιφέρειας Κρήτης,
  • την επικαιροποιημένη μέτρηση των αναγκών μέσω των Δήμων και της Περιφέρειας και την επικαιροποίηση όλων των οργανισμών νοσοκομείων, κέντρων υγείας, περιφερειακών ιατρείων,
  • τη συνεργασία του ΕΣΥ με Δήμους και Περιφέρεια.

Η ΝΔ επανασχεδίασε το εθνικό σύστημα υγείας έτσι ώστε να προσφέρει αξία στον πολίτη. Αυτό πετυχαίνεται όχι μόνο με την επανεξέταση διαδικασιών με στόχο την έγκαιρη, αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική υγειονομική περίθαλψη, αλλά και με έμφαση στη διατήρηση της υγείας, το μεγάλο στοίχημα για το ασφαλιστικό μας σύστημα και για την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών. Η ποιοτική δημόσια υγεία πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην παροχή της σωστής υγειονομικής φροντίδας, στη σωστή θέση, την κατάλληλη στιγμή, με τη σωστή ομάδα και στο σωστό επίπεδο κόστους. Η ποιοτική δημόσια υγεία είναι ένας στόχος που όλοι μαζί (πολίτες, επαγγελματίες υγείας, κράτος, ασφαλιστικοί οργανισμοί) μπορούμε να μοιραστούμε και να υπερασπιστούμε. Και είναι εφικτός!

 

(*) Ο κ. Γιάννης Σ. Καλαντζάκης είναι entrepreneur υπηρεσιών υγείας & σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα ιατρικού τουρισμού, ποιότητας και διαχείρισης προσωπικών δεδομένων (GDPR).

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content