Εκλογικές προτεραιότητες και διαμόρφωση πολιτικών επιλογών
Άρθρο του Γιώργου Α. Ζερβάκη *
Οι τάσεις που αποτυπώνονται σε όλες καθολικά τις έρευνες κοινής γνώμης, τόσο στο χρονικό διάστημα πριν την προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαίου, μετά την προκήρυξη τους και την διάλυση της Βουλής, τώρα που βρισκόμαστε λίγες ημέρες πρίν από την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας, δημιουργούν πολιτικά δεδομένα.
Η προκήρυξη των εκλογών, βρήκε την χώρα και την κοινωνία, συντετριμμένες από το τραγικό σιδηροδρομικό ατύχημα των Τεμπών, που λογικό ήταν να αποτυπωθεί και στα δημοσκοπικά ευρήματα, για το σύνολο των πολιτικών κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Μια τραγωδία τέτοιου μεγέθους, δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει την κοινωνία, δημιουργώντας μεταξύ άλλων και θυμό, που εάν γίνει προσπάθεια αξιοποίησης του σε τοξικές κατευθύνσεις και συμπεριφορές, έχουμε εμπειρία από την προηγούμενη 10ετία της οικονομικής κρίσης και το που μπορεί να οδηγήσει μέσα από την όσμωαη άκρων.
Η κοινωνία είναι όμως πιο ώριμη, οι πολιτικές εξελίξεις διαμόρφωσαν την ατζέντα των πολιτικών δυνάμεων, τα μείζονα ζητήματα της πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνίας, οι κυβερνητικές προγραμματικές θέσεις τοποθετούνται απέναντι σε λογικές και διλήμματα που ανάγονται σε χρονικές περιόδους αδιέξοδων εγκλωβισμών.
Έχοντας εισέλθει στο τελικό στάδιο της προεκλογικής περιόδου, έχει σχηματοποιηθεί η δυνατότητα κάθε πολιτικής δύναμης. Η κυβερνητική παράταξη πέρασε μια περίοδο κατά την διάρκεια της οποίας, είδε τα ποσοστά της να γνωρίζουν μια υποχωρητική στάση, με τις δυο βασικές δυνάμεις της Αντιπολίτευσης να μην μπορούν να αξιοποιήσουν αυτήν την κυβερνητική φθορά.
Έχοντας προσδιορισμούς από ένα άλλο πολιτικό κύκλο, το κυβερνών κόμμα δημιουργεί κατευθύνσεις προς ένα περιβάλλον ολικής επαναφοράς, που του επιτρέπει να οδηγείται στις κάλπες, επιτυγχάνοντας συσπείρωση. Κάτι που ενδιαφέρει και τα υπόλοιπα κόμματα, σε μια διαδικασία που εκ των πραγμάτων στρέφεται στην περιοχή των αναποφάσιστων.
Οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί, όπως εκφράζονται σε όλες της δημοσιοποιημένες έρευνες, όπως θα αποτυπωθούν το βράδυ της 21ης Μαίου, δημιουργούν νέες κοινωνικές επιρροές, νέα δυναμικά ρεύματα.
Και εάν για το κυβερνών κόμμα και τον Πρωθυπουργό επιτυγχάνεται μια κλίμακα πολιτικής ανάκτησης, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει μια εγγενή αδυναμία να γίνει πειστικό σε κοινωνικά ακροατήρια, τα οποία έχουν βαρύτητα για την διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.
Οι ημέρες που διανύουμε, θα διαμορφώσουν τις τελικές επιλογές για την συμμετοχή στην κάλπη, από τις πολιτικές δυνάμεις θα φανεί ποιες έχουν πειστικότητα καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, πως ο προγραμματικός τους λόγος σταθμίζεται από τα όσα θέτουν ως προτεραιότητες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, το επενδυτικό κλίμα, το ζήτημα της ακρίβειας, την διαφάνεια, τις εξωτερικές σχέσεις και την διεθνή εικόνα της χώρας.
* Ο κ. Γιώργος Α. Ζερβάκης , είναι εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης. Το άρθρο έχει γραφεί για τον ιστότοπο neadrasis.gr, οι απόψεις είναι αυστηρά προσωπικές, δεν δεσμεύουν τους Ευρωπαίους Φεντεραλιστές Κρήτης.