Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Πίσω από την απόφαση των περισσοτέρων Ευρωπαίων πολιτικών να περιμένουν τη σειρά τους προκειμένου να εμβολιαστούν κρύβεται η… πολιτική πλευρά της πανδημίας: Η ενίσχυση, δηλαδή, του λαϊκισμού, αλλά και το γεγονός ότι αρνητές του κορωνοϊού και του εμβολίου να υπάρχουν ακόμη και στα μεγαλύτερα κόμματα.
Οπότε, ας μην βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα και να παρουσιάζουμε εντυπωσιασμένοι πληροφορίες από άλλες χώρες, με τίτλους του τύπου «Ο Κόντε και η Μέρκελ θα πάνε με τη σειρά τους». Η υπόθεση σηκώνει πολλή συζήτηση. Και το πολιτικό υπόβαθρο είναι βαρύ, αφού το περίφημο Κίνημα ANTI-VAXX διαθέτει σημαντική πολιτική δύναμη.
Η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά και σ’ αυτόν τον τομέα. Κερδίζει την μία μετά την άλλη τις μάχες κατά της δημαγωγίας – αν και κάποιοι δίνουν μάχες οπισθοφυλακών – η Νέα Δημοκρατία, κόμμα του ορθολογισμού, βρίσκεται αυτοδύναμη στην εξουσία και το σύνολο σχεδόν των πολιτικών αρχηγών, με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη βγήκαν μπροστά για να στηρίξουν με το παράδειγμά τους το εγχείρημα.
Κάποια παρατράγουδα – από κάποιους που δεν κατάλαβαν ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί ήταν καθαρά συμβολικοί – δεν ακυρώνουν την ουσία, απλώς επιβεβαιώνουν την ανάγκη για ατομική ευθύνη σε κάθε ενέργειά μας.
Η ουσία είναι ότι μέσα σε όλα τα βάρη και τις ατυχίες της, η Ελλάδα έχει αυτήν την τύχη. Εκεί που οι άλλοι, όπως αποδείχθηκε, τρέμουν το πολιτικό κόστος, εδώ η ευθύνη επικράτησε της πελατειακής λογικής και ο πρωθυπουργός έδωσε εγκαίρως το σήμα, διαμορφώνοντας τις συνθήκες για υποδειγματικό εμβολιασμό όλων των πολιτικών ηγεσιών. Και πάνω απ’ όλα, άνοιξε τον δρόμο για γενική αποδοχή του εμβολιασμού.
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν λείπουν οι συνωμοσιολόγοι. Αυτό που δεν υπάρχει στην Ελλάδα είναι ένα ισχυρό αντιεμβολιαστικό κίνημα. Τέτοια «κινήματα», στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη προϋπήρχαν του κορωνοϊού.
Σε ευθεία σύνδεση λαϊκισμός και αντιεμβολιαστές
Σήμερα οι έρευνες δείχνουν πως υπάρχει μια διασύνδεση ανάμεσα στην άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων και την δυσπιστία απέναντι στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Ταυτίζεται δηλαδή σε πολλές περιπτώσεις το ποσοστό αυτών που τα τελευταία χρόνια προτίμησαν ένα λαϊκιστικό κόμμα με το ποσοστό εκείνων που απορρίπτουν το εμβόλιο.
Στη βάση της σκέψης αυτών των ανθρώπων βρίσκεται η καλλιεργηθείσα δυσπιστία απέναντι στις «ελίτ», στο «αποτυχημένο πολιτικό σύστημα», στους επιστήμονες «υπηρέτες συμφερόντων».
Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι τα εμβόλια αποτρέπουν τον θάνατο ακόμη και 3 εκατομμυρίων ανθρώπων τον χρόνο και ότι 1,5 εκ. επιπλέον θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί αν βελτιωνόταν η εμβολιαστική κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού.
Στο μεταξύ, η Ευρώπη είναι η ήπειρος με το υψηλότερο επίπεδο δυσπιστίας έναντι του εμβολίου και όλα δείχνουν πως σ’ αυτό τον ρόλο τους έχουν παίξει οι ανερχόμενοι αστέρες του ευρωπαϊκού λαϊκισμού.
Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από αυτό της Ιταλίας. Εκεί, το αντιεμβολιαστικό κίνημα συνδέθηκε άμεσα με την άνοδο του περίφημου Κινήματος των 5 Αστεριών, που αμέσως αγκάλιασε τους αντιεμβολιαστές. Αμέσως, ήγειραν θέμα για τα MMR (για ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά) εμβόλια, συνδέοντας το εμβόλιο με την πρόκληση αυτισμού. Με αποτέλεσμα μεταξύ του 2013 και του 2016 να μειωθεί αισθητά ο εμβολιασμός των παιδιών και να επανεμφανιστούν οι παραπάνω ασθένειες. Και τελικά, όταν τα 5 Αστέρια βρέθηκαν στην κυβέρνηση, πρώτα με τη Λέγκα και τώρα με το Δημοκρατικό Κόμμα, καταργήθηκε ο νόμος που καθιστούσε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στα παιδιά προκειμένου να εγγραφούν στο σχολείο.
Στη Βρετανία, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, το UKIP, δεν έχει μεν εκφραστεί επίσημα, αλλά έρευνες έχουν δείξει πως οι ψηφοφόροι του σε ποσοστό πενταπλάσιο από αυτό των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων πιστεύουν ότι το MMR είναι επικίνδυνο (28% έναντι 6%).
Και δεν είναι μόνο αυτό. Στη γηραιά αλβιόνα το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει… αριστερό άρωμα. Ένας από τους πιο δυναμικούς αντιεμβολιαστές είναι ο Πηρς Κόρμπιν, αδελφός του πρώην ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που τίθεται στην κεφαλή όλων σχεδόν των διαδηλώσεων. Κατά τον Πηρς, ο κορωνοϊός είναι μια συνωμοσία για να επιβληθεί η νέα παγκόσμια τάξη.
Επιπλέον, η Βρετανία έχει «προσφέρει» στο κίνημα και τον «βασιλιά» των θεωριών συνωμοσίας, τον Ντέιβιντ Άικ, που έχει αποκλειστεί από τα κοινωνικά δίκτυα εξαιτίας των απόψεών του για την πανδημία. Το περασμένο καλοκαίρι, η εφημερίδα «Γκάρντιαν» ανακάλυψε πως οι αναρτήσεις κατά του εμβολίου – σύμφωνα με το ITV φθάνουν τα 5,5 εκ. ακολούθους – συνδέονται με εταιρίες εναλλακτικής ιατρικής.
Οι θεωρίες συνωμοσίας άπλωσαν τα πλοκάμια τους ακόμη και σε στελέχη του NHS, του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας, που κρατά κεντρικό ρόλο στην διαχείριση του εμβολιασμού. Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, μια ομάδα στο FB, στην οποία μετέχουν εκατοντάδες στελέχη του NHS, υποστηρίζουν πως το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech είναι ένας νέος ιός που θα «απελευθερωθεί» στον κόσμο.
Μπάιντεν στην πρώτη γραμμή λόγω Τραμπ
Και στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ χρησιμοποίησε τους πιο γνωστούς κήρυκες του αντιεμβολιασμού, μεταξύ των οποίων και τον Βρετανό Άντριου Γουέικφιλντ, τον «θεωρητικό» του κινήματος κατά του MMR, που έχει διαγραφεί από τον ιατρικό βρετανικό σύλλογο.
Ήδη από το 2014, ο Τραμπ είχε γράψει στο Tweeter: «Υγιή νεαρά παιδιά πηγαίνουν στον γιατρό και τα παραγεμίζουν με μαζικές δόσεις εμβολίων. Δεν ακούγεται καλό και θα αλλάξει. ΑΥΤΙΣΜΟΣ. Πολλά τέτοια περιστατικά».
Γι’ αυτό και τώρα, με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το στίγμα έσπευσαν να δώσουν ο ίδιος ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του, η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, η Νάνσι Πελόσι, ο Δρ Φάουτσι, αλλά και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Όλοι τους εμβολιάστηκαν μπροστά στις κάμερες, προκειμένου να συμμαζέψουν ό,τι είναι δυνατόν. Παράλληλα, όλοι οι πρώην πρόεδροι (Ομπάμα, Μπους, Κλίντον, Κάρτερ) δήλωσαν ότι θα εμβολιαστούν δημοσίως, αν και κάποιοι κυβερνήτες, όπως αυτοί του Νιου Χαμσάιρ Κρις Σουνούνου και της Φλόριντας Ρον Ντεσάντις, διαφώνησαν με τους εκτός λίστας εμβολιασμούς. Πολλοί επίσης άσκησαν κριτική σε νέους βουλευτές και γερουσιαστές, όπως ο Μάρκο Ρούμπιο, που εμβολιάστηκαν πρώτοι πρώτοι, αν και προηγουμένως είχαν υποστηρίξει το αντιεμβολιαστικό κίνημα και μιλούσαν ειρωνικά για την πανδημία. Άλλοι πάλι, θεώρησαν θετικό ότι εμβολιάστηκαν δημοσίως και οι πρώην αρνητές, στέλνοντας μήνυμα στους «ομοϊδεάτες» τους.
Στη Γαλλία, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν έχει διατυπώσει ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων και διαφωνήσει με τους νόμους περί υποχρεωτικού εμβολιασμού των παιδιών.
Αν ρίξουμε μια ματιά στα εκλογικά αποτελέσματα θα καταλάβουμε: Τα τελευταία χρόνια ο πολιτικός χάρτης έχει αλλάξει. Στη Βρετανία το UKIP, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας απέδειξε την δύναμή του παίζοντας κρίσιμο ρόλο στην έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν ήλθε δεύτερη στις προεδρικές εκλογές του 2017. Στην Ιταλία, τα 5 Αστέρια βρέθηκαν στην πρώτη θέση στις εκλογές του 2018. Στη Γερμανία, το AfD, η «Εναλλακτική για τη Γερμανία», βρέθηκε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο και πρωτοστατεί σε βίαιες εκδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Επομένως – και αν δεν θέλουμε να κάνουμε ρηχές αναλύσεις – ο λαϊκισμός είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση (όπως στην περίπτωση της Ιταλίας), είτε καταβάλλεται προσπάθεια να απομονωθεί και να μην υπάρξει πόλωση, η οποία θα τον ενίσχυε, όπως στην περίπτωση της Γερμανίας.
Οι λαϊκιστές χωρίζουν τον κόσμο σε «μάζες» και «ελίτ» – με την έννοια των ελίτ να διαφέρει κατά περίπτωση (πολιτική, οικονομική, πολιτιστική, εθνική, των μιντιαρχών, της άρχουσας τάξης). Φυσικά, βρίσκονται πάντα απέναντι στις ελίτ και υποστηρίζουν τις μεγάλες μάζες των φτωχών και των καταφρονεμένων.
Μια ανάλογη στάση κρατά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμη και με το εμβόλιο, προσπάθησε να στείλει ένα διαφορετικό μήνυμα – υποστηρίζοντας, ακόμη και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ότι «δεν υπάρχει», «δεν έχει ανακαλυφθεί», «δεν έχει πάρει άδεια», «είναι στον αέρα». Αλλά και με τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά για επικοινωνιακό σόου, δεχόμενος μόνο την φωτογραφική και όχι την τηλεοπτική κάμερα – λες και υπάρχει κάποια διαφορά.
Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, εξειδικεύοντας τις προηγούμενες γενικές διαπιστώσεις.
Μπέππε ο ειρωνικός: Όλα μαζί, σε μια… σύριγγα
Ο ιδρυτής των 5 Αστεριών Μπέππε Γκρίλλο, στο μπλογκ του έχει υιοθετήσει το μήνυμα «Χριστούγεννα με τους δικούς σου, εμβόλιο με όποιον θέλεις». Και στην ανάρτησή του ειρωνεύτηκε: «Α, τα εμβόλια… τα περιμένω, τα περιμένω όλα, θα τα κάνω όλα μαζί με μια σύριγγα. Θα αρχίσω με το ρώσικο Σπούτνικ 5 που έχει την ελαφριά παρενέργεια που προκαλεί φωσφορισμό, ο οποίος θα εξαφανιστεί με το κινέζικο που θα δώσει ένα κιτρινωπό χρώμα στις δύο μου παλάμες. Μετά θα τα καλύψω με τα αμερικανικά και τα εγγλέζικα. Και στο τέλος το ιταλικό, που θα δημιουργήσει ένα αμάλγαμα. Και έτσι θα αποκτήσω ανοσία. Σας συμβουλεύω να κάνετε το ίδιο μέχρι τον Covid 2045».
Λογικό, αφού ιστορικά το Κίνημα περιλαμβάνει τους No Vax! Σύμφωνα με τελευταία έρευνα, στην Ιταλία το 25% του πληθυσμού θεωρεί το εμβόλιο μια «παραίσθηση». Στο σύνολο, υπέρ του εμβολίου τάσσεται το 68% των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματός, το 51% των 5 Αστεριών, το 30% του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» και το 25% των οπαδών της Λέγκα του Σαλβίνι.
Την ίδια ώρα, κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού τάσσεται το 67,3% των ψηφοφόρων της Forza Italia του Μπερλουσκόνι, το 68,9% της Λέγκα, και ένας στους δύο ψηφοφόρους των 5 Αστεριών. Στον αντίποδα, υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού τάσσονται το 60,4% των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος και το 72% της Italia Viva του Ματτέο Ρέντσι.
Με δεδομένο ότι την κυβέρνηση του Κόντε στηρίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα, τα 5 Αστέρια, η «Ζωντανή Ιταλία» και το μικρό αριστερό κόμμα του υπουργού υγείας Σπεράντσα, ουδείς περίμενε τον Ιταλό πρωθυπουργό να εμβολιάζεται δημοσίως, προκαλώντας ενδοκυβερνητικούς κλυδωνισμούς.
Κάθε άλλο παρά τυχαία, ο Ματτέο Σαλβίνι δήλωσε: «Θα το κάνω αργότερα, δεν είμαι σε ευάλωτη κατηγορία, αρνούμαι να υποβληθώ σε επικοινωνιακό εμβολιασμό πριν από τους άλλους, περιμένω με ηρεμία».
Θύελλα αντιδράσεων προκλήθηκε και από τον εκτός σειράς εμβολιασμό του περιφερειάρχη της Καμπανίας Βιντσέντσο Ντε Λούκα, που έσπευσε να εμβολιαστεί από τους πρώτους, προκαλώντας ειρωνικά σχόλια του τύπου «η Αριστερά έχει πάντα προτεραιότητα».
Μέσα στην γενική σύγχυση, ο πρώην στρατηγός της Καραμπινερίας και επικεφαλής των «πορτοκαλί γιλέκων» Αντόνιο Παππαλάρντο δήλωσε πως δεν θα εμβολιαστεί ποτέ, κατηγορώντας τον Μπιλ Γκέιτς, του οποίου ο παππούς «έλαβε μέρος στην μετάδοση της ισπανικής γρίπης το 1918»!
Ένα από τα πιο δυναμικά κινήματα στην Ιταλία είναι το 3V (θέλουμε την αλήθεια για τα εμβόλια), που διατηρεί στενές σχέσεις με την πρώην βουλευτή των 5 Αστεριών και ανεξάρτητη τώρα Σάρα Κουνιάλ, που τίθεται επικεφαλής των διαδηλώσεων κατά της «υγειονομικής δικτατορίας».
Ανάλογες διαδηλώσεις οργανώνονται σε Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστρία. Σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία ντύνονται στα λευκά και αποκαλούν τις διαδηλώσεις τους «σιωπηλές διαμαρτυρίες», ενώ οι σχετικοί λογαριασμοί στο FB έχουν φθάσει τα 31 εκατομμύρια.
Λεπέν και Μελανσόν στην ίδια γραμμή!
Στις 11 Δεκεμβρίου οι αντιεμβολιαστές διαδήλωσαν μπροστά στο υπουργείο Υγείας στο Παρίσι και ανάμεσά τους υπήρχαν και αρκετά μέλη των Κίτρινων Γιλέκων. «Η θεραπεία είναι χειρότερη από την ασθένεια», έγραφαν τα πλακάτ του «Κόμματος των Πατριωτών», που γεννήθηκε από την διάσπαση του κόμματος της Λεπέν, με αρχηγό τον Φλοριάν Φιλιππό. Ο Φιλιππό διακηρύσσει πως η πανδημία είναι μια συνωμοσία και το εμβόλιο συνιστά κίνδυνο για την υγεία.
Στη Γαλλία, το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι τόσο ριζοσπαστικοποιημένο που μόνο στην διετία 2019 – 2020, η στάση των Γάλλων υπέρ των εμβολιασμών έπεσε από το 63 στο 50%. Εκατομμύρια Γάλλοι παρακολούθησαν την ταινία «Hold-Up», όπου η πανδημία παρουσιάζεται ως προμελετημένο «ολοκαύτωμα» εις βάρος των φτωχών. Όταν το YouTube μπλοκάρισε το φιλμ, η Λεπέν κατήγγειλε λογοκρισία.
Η ίδια έχει δηλώσει ότι θα περιμένει ένα πιο «παραδοσιακό» εμβόλιο προκειμένου να εμβολιαστεί, αφήνοντας ελεύθερους τους οπαδούς της να αποφασίσουν. Από την πλευρά του, ο πρώην σύμμαχός της, ο Νικολά Ντυπόν-Αινιάν (Debout la France) κατήγγειλε ότι στους Γάλλους ασκείται «σκανδαλώδης ψυχολογική πίεση»!
Στα μέσα Δεκεμβρίου, έρευνα έδειξε ότι το 49% των Γάλλων θα αρνηθεί να εμβολιαστεί. Και όλοι αυτοί είναι προφανώς ψηφοφόροι διαφόρων κομμάτων! Οπότε ποιος να τολμήσει να εμβολιαστεί προς παραδειγματισμό;
Από την πλευρά του, ο αριστερός ηγέτης Ζαν-Λυκ Μελανσόν, αρχηγός της «Ανυπότακτης Γαλλίας» και βουλευτής, κατέπληξε τους πάντες με δηλώσεις του τύπου «αυτό το εμβόλιο δεν με καθησυχάζει», εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για τις συνθήκες ψύξης. «Πρέπει να προσέχω τι λέω», είπε, «αλλά ας πούμε ότι δεν συμφωνώ με αυτό που γίνεται. Δεν είμαι γιατρός, δεν είμαι επιδημιολόγος, αλλά μου φαίνεται ότι δεν έχουν τηρηθεί μια σειρά προϋποθέσεις».
Επιπλέον, στη Γαλλία οι Πράσινοι είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα. Ο ευρωβουλευτής Γιανίκ Ζαντό τάχθηκε υπέρ του εμβολίου, αλλά το νούμερο 1 του κόμματος, ο ακτιβιστής Ζουλιέν Μπαγιού, έσπευσε να δηλώσει πως δεν δέχεται την υποχρεωτικότητα και ζήτησε διαφάνεια από την πλευρά των εταιριών παραγωγής. Ως αποτέλεσμα των αμφίσημων δηλώσεων, το 36% των οπαδών τους δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί.
Αμφίσημες δηλώσεις ήλθαν και από την πλευρά των Γάλλων Ρεπουμπλικανών, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Καστέξ, να δηλώνει ότι κατ’ εξαίρεση θα μπορούσε να εμβολιαστεί μόνο ο υπουργός υγείας Ολιβιέ Βεράν.
Στην Αυστρία τα διαδικτυακά κανάλια κατά του εμβολίου πολλαπλασιάζονται, ενώ όπως και στη Γερμανία, οι αντιεμβολιαστές κατεβαίνουν στους δρόμους μαζί με την ακροδεξιά και διάφορα νεοναζιστικά μορφώματα που απαιτούν τον τερματισμό των περιορισμών.
Γερμανία: Μιλούν για «δικτατορία του κορωνοϊού»!
Στη Γερμανία, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, το 24% των υποστηρικτών της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) πιστεύουν ότι η πανδημία είναι προϊόν συνωμοσίας και το 41% θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό. Στα άλλα κόμματα, μεταξύ των οποίων οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες και η Αριστερά, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μεταξύ 9 και 12%. Πάντως, οι συνωμοσιολόγοι υπάρχουν παντού!
Ειδικά ο επίτιμος πρόεδρος της «Εναλλακτικής», ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει εξαπολύσει μια «προπαγάνδα πολέμου» για να επιβάλει μια «δικτατορία του κορωνοϊού». Διαφώνησε μάλιστα δημόσια με τον μετριοπαθέστερο πρόεδρο Γεργκ Μόιτεν, ο οποίος συμφώνησε τον όρο ότι οι 600 σύνεδροι θα φορούσαν τις μάσκες τους κατά την διεξαγωγή του Συνεδρίου τους στο Κάλκαρ της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.
«Δεν έχουμε δικτατορία», δήλωσε ο Μόιτεν. «Αν είχαμε δικτατορία δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό το Συνέδριο».
Όπως και νάχει, ακόμη και οι βουλευτές τους σκόπιμα αψηφούν τα μέτρα μπαίνοντας χωρίς μάσκες ακόμη και στο κοινοβούλιο, προκαλώντας την οργή του προέδρου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το γεγονός μάλιστα ότι 23 από τους 709 βουλευτές έχουν μολυνθεί από τον ιό αποδίδεται σ’ αυτήν την ανεύθυνη συμπεριφορά των 88 βουλευτών της «Εναλλακτικής». Το πρόβλημα είναι πως αποτελούν την πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη της αντιπολίτευσης.
Ακόμη πιο μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι Γερμανοί ακροδεξιοί, μαζί με τους λεγόμενους «Πολίτες του Ράιχ», διαδηλώνουν παρέα με τους επικριτές των μέτρων και τους αντιεμβολιαστές. Ήδη ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έχει δηλώσει πως οι υποκινητές αυτών των διαδηλώσεων βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών.
Η «Εναλλακτική για την Γερμανία» έχει στο πλευρό της ένα νέο κίνημα, τους Querdenker (Εγκάρσιοι Στοχαστές!). Έλαβαν μέρος στην επίθεση κατά του κοινοβουλίου την ημέρα που ψηφίζονταν τα περιοριστικά μέτρα, ενώ σε πολλές πόλεις, όπως στη Λειψία, οργανώνουν διαδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 20.000 ατόμων! Ιδρυτής του είναι ο επιχειρηματίας από την Στουτγάρδη Μίκαελ Μπάλβεγκ.
Θυμήθηκαν τον Χίτλερ!
Ειδικά κατά την επίθεση στο κοινοβούλιο, στις 18 Νοεμβρίου, προκλήθηκαν σοβαρά έκτροπα, ενώ αποκαλύφθηκε ότι βουλευτές είχαν βοηθήσει οπαδούς στους να εισέλθουν στο κτίριο. Ήταν η ημέρα που ψηφιζόταν από τα δύο Σώματα (Μπούντεσταγκ και Μπούντεσρατ) η αλλαγή της νομοθεσίας όσον αφορά στις εξουσίες των κρατιδίων «για την προστασία του πληθυσμού σε περίπτωση επιδημικής κατάστασης σε εθνικό επίπεδο».
Η ακροδεξιά συνέκρινε το νόμο με την Εξουσιοδοτική Νομοθετική Πράξη του 1933 που άνοιξε τον δρόμο στον Χίτλερ, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας να βγαίνει από τα ρούχα του. Όπως έγραψε σε ανάρτησή του «ανεξαρτήτως του αν κάποιος τα θεωρεί σωστά, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που αποφασίζουμε δεν έχουν καμία σχέση με την Επιτρεπτική Νομοθετική πράξη. Όποιος κάνει τέτοιου είδους επαίσχυντες συγκρίσεις λοιδορεί τα θύματα του Εθνικοσοσιαλισμού και αποδεικνύει ότι δεν έχει μάθει τίποτα από την ιστορία».
Στη Γερμανία, πιστεύεται ότι αυτές οι ομάδες θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ακροδεξιά. Άλλωστε, το ομολόγησε και ο αρχηγός της αυστριακής ακροδεξιάς Μάρτον Σέλνερ, που ήδη από τον περασμένο Απρίλιο αρθρογράφησε στο ακροδεξιό γερμανικό περιοδικό Sezession. Όπως έγραψε, οι αντιεμβολιαστές θα μπορούσαν να πυκνώνουν τις τάξεις τους.
Τσεχία: «Ο αγώνας συνεχίζεται»
Στην Τσεχία, που έχει ιδιαίτερα πληγεί από την πανδημία, επικεφαλής του αντιεμβολιαστικού κινήματος έχει τεθεί το κόμμα της «Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας» (SPD), με 17 έδρες στο κοινοβούλιο. Έρευνα έδειξε ότι το 47% αρνείται να εμβολιαστεί. Οι περισσότερο υποστηρικτικοί του εμβολίου είναι οι οπαδοί των Σοσιαλδημοκρατών (51%), ενώ το 81% των οπαδών του SPD δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί.
Επικεφαλής του SPD είναι ο ιαπωνικής καταγωγής αντιπρόεδρος της Βουλής, Τόμιο Οκαμούρα, που μαζί με δύο άλλους ηγέτες παρεμφερών κομμάτων, τον Βάκλαβ Κλάους τζούνιορ και τον Βόιτσεκ Φιλίπ, δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν.
Ο Οκαμούρα κατηγορεί την κυβέρνηση για «ολοκληρωτισμό», όλοι μαζί φωνάζουν πως δεν τους αρέσουν οι συνθήκες ψύξης του εμβολίου και υπό το γενικό σύνθημα «Ο αγώνας συνεχίζεται», καλούν τον κόσμο σε διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων. Το σύνθημα έχει εξελιχθεί σε ομώνυμο κίνημα με αρχηγό τον Νταβίντ Τεσάρ, που έγραψε στο FB: «Στοπ στην τυραννία, στοπ στον κοβιντισμό, στοπ στην κυβέρνηση, στοπ στα lockdown».
Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση, ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις έσπευσε να εμβολιαστεί δημοσίως.
Σλοβακία: Ο διάβολος, το νανοτσίπ και η βότκα!
Στη γειτονική Σλοβακία, δράση έχει αναλάβει ο Μαριάν Κοτλίμπα, αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Κόμμα του Λαού – Η Σλοβακία μας» (LSNS). Πρωθυπουργός εκεί είναι ο νικητής των εκλογών του περασμένου Φεβρουαρίου, Ιγκόρ Μάτοβιτς, ενώ το LSNS ήλθε τέταρτο, εξασφαλίζοντας το 8,27% των ψήφων. Ένα 8,34% κέρδισε το επίσης ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα SME Rodina
Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 72% των αρνητών είναι υποστηρικτές αυτών των κομμάτων.
Όλους αυτούς τους μήνες ο Κοτλίμπα υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός δεν υπάρχει. Και πως πρόκειται για «σχέδιο του διαβόλου και των ολιγαρχών, που με την βοήθεια του εμβολίου θα τοποθετήσουν νανοτσίπ στο σώμα μας».
Αλλά τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκε θετικός. Εμφανίστηκε σε ένα βίντεο 16 λεπτών εξηγώντας στους οπαδούς του ότι η νόσος αντιμετωπίζεται με… βότκα και σιρόπι για τον βήχα, κάνοντας επίδειξη μπροστά στις κάμερες. «Χρησιμοποίησα τις μεθόδους των προγόνων μας», ακούγεται να λέει, κερδίζοντας τον τίτλο του… αλχημιστή! Είπε επίσης ότι αντιμετώπισε τον πυρετό με ζεστά καθημερινά μπάνια, προσθέτοντας αλάτι στο νερό της μπανιέρας του!
«Πώς είναι δυνατόν ο Κοτλίμπα να προσβλήθηκε από κορωνοϊό αφού δεν υπάρχει;», τον ειρωνεύτηκε ο πρωθυπουργός.
Αυστρία: Το τέστ και η κόκα-κόλα!
Ανάλογο σόου έδωσε και ο Αυστριακός βουλευτής του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPO) Μίκαελ Σνέντλιτς. Στα μέσα Δεκεμβρίου, στη διάρκεια συνεδρίασης στο κοινοβούλιο, άδειασε ένα τεστ covid σε ένα ποτήρι κόκα-κόλα και… βγήκε θετικό! Ήθελε, λέει, να αποδείξει πως τα τεστ είναι χαμένα λεφτά των φορολογουμένων! Θορυβήθηκε και η εταιρία που παρασκευάζει τα τεστ και… εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι «το αξιότιμο μέλος του κοινοβουλίου έκανε λανθασμένη χρήση, καθώς δεν διαθέτει γνώσεις χημείας»!
Αλλά εκείνος είχε προλάβει να ειρωνευτεί: «Κύριε Πρόεδρε», είπε, «έχουμε πρόβλημα. Το κοινοβούλιο βγήκε θετικό»! Για να λάβει την απάντηση από τους ειδικούς, ότι μπορούσε να χρησιμοποιήσει και τεστ… εγκυμοσύνης και πάλι θετικό θα έβγαινε!
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του FPO Χούμπερτ Έρχαρτ προχωρούσε στην ακόλουθη γραπτή δήλωση: «Κάθε δημοκράτης θα έπρεπε να γνωρίζει πως η συναίνεση, οι συγκρούσεις, η κριτική και οι αντιθέσεις αποτελούν ουσιώδη στοιχεία του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Η ομιλία του βουλευτή μας συνέβαλε αποφασιστικά στην συζήτηση για τα μαζικά τεστ»…
Το FPO έχει επίσης διαφωνήσει με τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών και Πράσινων, υπό τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ διαφωνεί και με την υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό και με την χρήση της μάσκας.
Όχι ακραίων και στο Βέλγιο
Στο Βέλγιο, ο Τομ Βαν Γκρίκεν, ηγέτης του φλαμανδικού ακροδεξιού κόμματος Vlaams Belang, είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στο FB. Εκεί έχει επενδύσει προκειμένου να επηρεάζει τον κόσμο. Στις εκλογές του Μαΐου 2019 το κόμμα του ήλθε δεύτερο στο Φλάνδρα και σήμερα εμφανίζεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και τα άλλα ακραία φλαμανδικά κόμματα, με τον Τιμ Βάντεπουτ του Open Vld και τον Πέτερ Ντε Ρούβερ του N-VA να διακηρύσσουν ότι τα μέτρα περιορίζουν βασικές ελευθερίες.
Σημειώστε ότι το Vlaams Belang στις εκλογές έλαβε ποσοστό 18,5%, ενώ το N-VA (Νέα Φλαμανδική Συμμαχία) έλαβε 24,8%.
Ολλανδία: Από τον Βίλντερς στον Μποντέ
Στην Ολλανδία, το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στην συμπεριφορά του ακροδεξιού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» (FvD), με ηγέτη τον Τιερί Μποντέ, που στις εκλογές του 2019 σχεδόν κέρδισε σε όλες τις κάλπες, επικαλούμενο το «νέο, το φρέσκο, το διαφορετικό».
Πρόβλημα υπάρχει και στην συγκυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, καθώς ο Ρομπ Γέττεν, αρχηγός του κόμματος της συγκυβέρνησης D66, συμφώνησε τον περασμένο Αύγουστο με την κριτική της αντιπολίτευσης όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα και την καραντίνα. Και μάλιστα εν μέσω αύξησης κρουσμάτων και θυμάτων.
«Όταν λέω στον υπουργό “κάντε τη δουλειά”, δεν εννοώ απειλές και τιμωρίες», είπε.
Ο αρχηγός του αντιπολιτευτικού κόμματος των Εργατικών Λόντβικ Άσχερ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό υγείας Ούγκο ντε Γιόνγκε για πρόκληση χάους.
Από κοντά και ο αρχηγός του ακροδεξιού «Κόμματος της Ελευθερίας» Γκερτ Βίλντερς, που αποκάλεσε το μέτρο της καραντίνας «δυσανάλογο».
Αργότερα, ήλθε το δεύτερο και φονικότερο κύμα. Αλλά και πάλι δεν υπήρξε συμφωνία, με τους ακραίους να διαφωνούν με το κλείσιμο της οικονομίας, επιμένοντας πως αρκούσε να αυτοπροστατευτούν οι πιο ευάλωτοι.
Και το καλύτερο για το τέλος: Τις προάλλες, ο διάσημος ηθοποιός Άλεκ Μπάλντουιν έκανε like σε ένα post του αντιεμβολιαστή Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ, ο οποίος υπενθύμιζε την ρήση του Άλντους Χάξλεϊ, σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει «πλύση εγκεφάλου με φαρμακολογικές μεθόδους»!
Με λίγα λόγια, ο δρόμος για τον εμβολιασμό είναι μακρύς και με πολλά εμπόδια. Η Μητέρα των Μαχών μόλις άρχισε…