Ετυμολογική ερμηνεία του όρου “ΔΑΚΟΣ της ελιάς”

Του Δημ. Κων. Σαρρή (π. Υφυπουργού-Νομάρχη Ηρακλείου)

Μια  ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Καθηγητή Γλωσσολογίας ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ σχετικά με  την Ετυμολογία του όρου << ΔΑΚΟΣ της Ελιάς>>

                                    

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΡΗΣ): ΚΥΡΙΕ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ σας καταθέτω  μια δική μου ετυμολογική ερμηνεία του όρου<< ΔΑΚΟΣ της ελιάς>> και θα ήθελα την. άποψη σας.   Ο ΔΑΚΟΣ είναι ένα έντομο μεγάλος εχθρός της ΕΛΙΑΣ που εμπίπτει κατά σμήνη στους καρπούς της και τους δαγκώνει, ρουφώντας τον χυμό τους με αποτέλεσμα είτε την πτώση τους από το δένδρο είτε την υποβάθμιση της ποιότητας του ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ με υψηλόβαθμα  οξέα. Ποια όμως είναι η προέλευση του όρου  ΔΑΚΟΣ??? Πολλά ΛΕΞΙΚΑ γράφουν ότι προέρχεται από το αρχαίο ρήμα ΔΑΚΝΩ ίσον ΔΑΓΚΩΝΩ.ΘΕΩΡΩ την ερμηνεία αυτή αδύναμη . .ΘΕΩΡΩ ότι ο όρος προέρχεται από την αρχαία ΡΟΥΜΑΝΙΑ που λεγόταν από τους Αρχαίους Ελληνες ΔΑΚΙΑ και οι κάτοικοι της ΔΑΚΟΙ.”-《ΤΟ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΔΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ DACIA 》.Ηταν άγριο φύλο που έκανε επιδρομές και όπου περνούσε κατέστρεφε τα πάντα. ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ λοιπόν ,κατ αρχάς   η ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ TOY   εντόμου αυτού της ΕΛΙΑΣ με τους ΔΑΚΟΥΣ τους άγριους αρχαίους επιδρομείς Ρουμάνους Και οι μεν και οι δε κατέστρεψαν τα πάντα στο διάβα τους.

 

 (ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ): Η ερμηνεία σας είναι , ΕΠΑΙΝETΗ ως προσπάθεια, αποτελεί όμως παρετυμολογία (επίσης το δάκνω δεν θα έδιδε δάκνος, διότι το -ν- είναι ενεστωτικό επίθημα στο θέμα που είναι δακ-)Η ετυμολογία τής λέξης είναι: δάκος «μεταφορά τού ελληνογενούς ν.λατ. dacus «παρασιτικό έντομο», που πλάστηκε με βάση το αρχ. δάκος (τό) «θηρίο με επικίνδυνο δάγκωμα – ιοβόλο φίδι» < θ. δακ- τού ρ. δάκνω «δαγκώνω» (βλ.λ. δαγκώνω)» δαγκώνω   μεσν. (με ηχηροποίηση [k] > [ŋg]) < δακώνω, μεταπλ. τύπος τού αρχ. δάκνω [ήδη ομηρικού] (με βάση τον αόρ. β΄ ἔ-δακ-ον και παραγ. τέρμα -ώνω) < θ. δακ-, μεταπτωτ. βαθμίδα τού Ι.Ε. *denk- «δαγκώνω» || σανσκρ. dáśati, αρχ. γερμ. *tangō «τσιμπίδα, λαβίδα» (> γερμ. Zange, αγγλ. tongs, σουηδ. tång), αλβ. danë.

(ΔΗΜ.ΣΑΡΡΗΣ): ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ  DACUS OLEAE   ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΝΑ ΕΝΤΟΜΟ ΒΛΑΒΕΡΟ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ   ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ.ΠΡΑΓΜΑΤΙ ⁷ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΔΑΚΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ ΑΥΤΟΥ.  ΟΜΩΣ ΣΑΣ ΘΕΤΩ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ.   Η   ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ  ΝΕΑ  ΜΟΛΙΣ ΜΕΡΙΚΩΝ ΑΙΩΝΩΝ.ΕΝΩ Η ΑΡΧΑΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ Η ΔΑΚΙΑ    ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΗ.ΧΩΡΑ  Ο ΟΡΟΣ ΔΑΚΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΟΣ  ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΗΣ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ..ΑΡΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΑΣ   Ο ΔΑΚΟΣ  ΛΟΓΙΚΑ  ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ     ΑΡΧΑΙΟΥ   ΑΓΡΙΟΥ  ΦΥΛΟΥ    ΤΩΝ ΔΑΚΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ  ΑΥΤΟ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΒΡΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΟΥ.  ΕΥΣΤΟΧΑ ΟΙ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΟΙ ΕΔΩΣΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΩΝΕΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ ΕΝΤΟΜΟ. ΕΧΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΔΙΚΙΟ ΟΤΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΔΑΚΟΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ .DACUS,ΟΙ ΔΑΚΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΟΝΜΑ τους?

ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Διατύπωσα ήδη σαφώς την άποψή μου ότι η λέξη, μέσω τού νεολατινικού όρου, ανάγεται απευθείας –όπως χιλιάδες άλλες λέξεις–  στο αρχ. ελληνικό δάκος.Το θέμα τής ετυμολογίας είναι αντικείμενο επιστημονικό που απαιτεί ειδικές γνώσεις.

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΡΗΣ .ΚΥΡΙΕ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ.ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ  ΑΥΤΟ  ΑΛΛΑ ΚΑΙ   ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ  ΟΤΙ Η ΛΕΞΗ <<ΔΑΚΟΣ>>ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ.ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΖΩΟ ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ ΠΟΥ ΔΑΓΚΩΝΕΙ,

ΑΡΑ ΟΙ  ΑΡΧΑΙΟΙ  ΛΟΙΠΟΝ  ΡΟΥΜΑΝΟΙ   ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΑ <<ΔΑΚΟΙ>> ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ  ΠΑΡΟΜΟΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕ  ΤΟ  ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ ΑΥΤΟ  ΕΝΤΟΜΟ(ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΤΟΝΙΣΑΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΙ ΔΑΚΟΙ ΗΤΑΝ ΑΓΡΙΟ ΦΥΛΟ) ΔΙΔΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ  TO  ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΤΟ  ΟΝΟΜΑ <<ΔΑΚΟΣ>> (ΔΑΚΝΩ)  ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΙ ,ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΑ,ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ  ΔΑΚΟΣ ΗΤΑΝ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟ ΤΩΝ ΔΑΚΩΝ ΕΝΩ ΤΕΛΙΚΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΟ ….

  Η ΕΛΙΑ   ΑΛΛΩΣΤΕ  ΕΙΝΑΙ  ΤΟ  ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΟ  ΔΕΝΔΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΘΕΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ  ΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ.

Συμφωνούμε λοιπόν ως προς την προέλευση της λέξης ΔΑΚΟΣ από την αρχαιοελληνική λέξη ΔΑΚΟΣ ,ΑΛΛΆ ΕΊΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΉΣ ΠΛΕΟΝ  Ο ΛΌΓΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ .  ΕΔΩΣΑΝ ,ΑΡΓΌΤΕΡΑ,ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΑΚΟΙ ΣΤΟΥΣ  ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΙ ΣΑΝ <<ΘΗΡΙΟ  ΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ  ΔΑΓΚΩΜΑ>>.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content