Γυναίκες και COVID-19: σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας – Τι απασχολεί τις Ελληνίδες;

Γράφει η Έλενα Κουντουράκη(*)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,8 Μαρτίου όλες, μας όλες οι γυναίκες μπαίνουμε στην διαδικασία να σκεφτούμε και να κάνουμε ένα γρήγορο απολογισμό του τι μας συνέβη όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας του convid-19.

Δυστυχώς έρευνες και ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν μέσα σε αυτά τα πέτρινα δυο χρόνια δείχνουν ευθαρσώς ότι η κοινωνική ομάδα όπου επλήγη ήταν αυτοί των γυναικών.

Ανεργία, ανασφάλεια ,κακή ψυχολογική κατάσταση και προπαντός κακοποίηση είναι οι πρώτες επιπτώσεις μετά την πανδημία που κληθήκαν να αντιμετωπίσουν πολλές από εμάς.

 Σύμφωνα με στοιχεία  της ΕΕ     η πανδημία COVID-19 έχει οδηγήσει σε αύξηση της σωματικής και ψυχολογικής βίας κατά των γυναικών στη χώρα τους – τα ποσοστά κυμαίνονται από 47% στην Ουγγαρία μέχρι 93% στην Ελλάδα.

  Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να διεξαχθεί ειδική έρευνα για πρώτη φορά μόνο μεταξύ των γυναικών της Ευρώπης, προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας σε διάφορους τομείς της ζωής τους.

     Περίπου τέσσερις στις δέκα γυναίκες στην ΕΕ (38%) δηλώνουν ότι η πανδημία είχε αρνητικό αντίκτυπο στο εισόδημά τους και στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (44%) ενώ μία στις πέντε δηλώνει ότι η κρίση επέδρασε αρνητικά στον χρόνο που μπορεί να αφιερώσει στην αμειβόμενη εργασία (21%). 

Στην Ελλάδα, πάνω από τις μισές ερωτηθείσες (60%) εντοπίζουν αρνητικό αντίκτυπο στο εισόδημά τους, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν τον σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, καθώς και τη σοβαρή αύξηση στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών. 

Σε 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ (εκτός δηλαδή από τη Φινλανδία και την Ουγγαρία), το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 50%, με τα ποσοστά να φτάνουν το 93% στην Ελλάδα και το 90% στην Πορτογαλία. 

  Το 38% των γυναικών σε επίπεδο ΕΕ δηλώνει ότι η πανδημία είχε αρνητικό αντίκτυπο στο προσωπικό τους εισόδημα. Τα ποσοστά κυμαίνονται από 18% στη Δανία μέχρι 60% στην Ελλάδα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 31% των γυναικών που ρωτήθηκαν στην Ελλάδα θεωρούν ότι εξ αιτίας της πανδημίας εξαρτώνται περισσότερο οικονομικά από τους συντρόφους τους, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εντοπίζεται στο 19%.

  

Τα μέτρα  μάλιστα που πάρθηκαν κατά της πανδημίας είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία, κατά 41% σε όλη την Ευρώπη, αισθητά περισσότερο στην Ελλάδα, κατά 58%.

 

Επιπτώσεις λοιπόν σοβαρές που αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά θα οδηγήσουν πολλές από μας στην καταστροφή. 

Οι ελληνίδες   να τι ζητούν όπως όλες οι γυναίκες στον πλανήτη:

Να αντιμετωπιστούν η εμπορία ανθρώπων, η σεξουαλική εκμετάλλευση, η ψυχική και σωματική βία κατά των γυναικών και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

-Να γίνει πιο εύκολο να καταγγέλλονται  στην αστυνομία, περιστατικά βίας εις βάρος γυναικών ,να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στις γυναίκες να ζητούν βοήθεια, όπως για παράδειγμα μέσω τηλεφωνικών γραμμών υποστήριξης. 

-Να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η κατάρτιση της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών για το θέμα και να ενισχυθεί η οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών. 

-Να δοθούν περισσότερα κίνητρα για δημιουργία  και ενίσχυση γυναικείων συνεταιρισμών και επιχειρήσεων.

-Και τέλος να ενισχυθεί η κατάρτιση και η εκπαίδευση τους. Μην ξεχνάμε ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό βρίσκεται με την βασική εκπαίδευση.

 

   (*) Η Έλενα Κουντουράκη είναι Φιλόλογος – Δημοσιογράφος

 

ΠΗΓΗ ΕΡΕΥΝΑΣ:

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

 

Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρεία IPSOS μεταξύ 25/1 και 3/2/2022 και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και περιέλαβε συνολικά 26.741 συνεντεύξεις.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content