Από το 1900 ο παγκόσμιος μέσος όρος της θερμοκρασίας έχει αυξηθεί κατά έναν βαθμό Κελσίου. Σε κάποιες περιοχές, όπως οι Αλπεις και η Αρκτική, κατά δύο βαθμούς, ίσως και περισσότερο. Αυτό έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές περιβαλλοντικές αλλαγές (στο χιόνι και στους πάγους, στα οικοσυστήματα, στον υδρολογικό κύκλο), οι οποίες συνεπάγονται και κοινωνικοοικονομικές αλλαγές (στη γεωργία, στα αποθέματα νερού και ενέργειας, στην υγεία μας)· οι ρυθμοί με τους οποίους συντελούνται, μάλιστα, είναι πρωτοφανείς για τα τελευταία 10.000 χρόνια.
Οσον αφορά το κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι, οφείλεται εν μέρει στους πολύ ξηρούς μήνες που προηγήθηκαν, που είχαν ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν ακόμη πιο πολύ οι υψηλές θερμοκρασίες κοντά στο έδαφος, αλλά και στο λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής που συντελείται τις τελευταίες δεκαετίες. Τέτοια θερμικά κύματα θα γίνουν πολύ συχνά τα επόμενα χρόνια. Τα μοντέλα μας δείχνουν ότι ένα στα δύο καλοκαίρια θα είναι εξίσου (ή και περισσότερο) ακραία.
Αν και είναι δύσκολο να συσχετιστούν στατιστικά κάποια βραχυπρόθεσμα γεγονότα με τη μακροπρόθεσμη αύξηση της θερμοκρασίας, η πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας πιστεύει σήμερα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πράγματι υπεύθυνη για την αυξημένη συχνότητα, την ένταση και τη γεωγραφική έκταση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως αυτά που βιώνουμε στην Ευρώπη. Και είναι βέβαιο ότι εάν δεν υλοποιηθούν οι αποφάσεις της συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, η θερμοκρασία της Γης θα έχει ανεβεί κατά τουλάχιστον 4°-5° C πριν από το τέλος αυτού του αιώνα. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα σημάνει η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που θα συντελεστεί σε μια τέτοια περίπτωση για τους παράκτιους πληθυσμούς. Πρέπει, λοιπόν, να ληφθούν άμεσα μέτρα. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι είναι ήδη πολύ αργά, άλλοι, ανάμεσά τους κι εγώ, πιστεύουμε ότι ίσως έχουμε άλλα 5-10 χρόνια για να δράσουμε πριν να είναι πολύ αργά…
* Ο κ. Μάρτιν Μπένιστον είναι διευθυντής στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης.