Δέκα επτά χρόνια διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος των “Μινωικών Γραμμών” ο Αντώνης Μανιαδάκης που, όπως ανακοίνωσε επισήμως χθες η εταιρεία, αποχωρεί από τη θέση αυτή (συνταξιοδοτούμενος προφανώς) και αντικαθίσταται από τον κ. Λουκά Σιγάλα, στέλεχος κι εκείνος, τα τελευταία 15 χρόνια, των Μινωικών.
Ο Αντώνης Μανιαδάκης, που επί 35 χρόνια υπηρέτησε από διάφορα υπεύθυνα πόστα την εταιρεία, ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου σε μια πραγματικά “καυτή” περίοδο. Στις Μινωικές Γραμμές σοβούσε τότε μια πολύ βαθιά κρίση, που οδήγησε τελικά σε τεράστιες ανατροπές και αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Την αβεβαιότητα για το μέλλον της εταιρείας, ακολούθησε η περίοδος της πλήρους εξαγοράς της από τον Εμανουέλε Γκριμάλντι.
Η μετάβαση στο νέο καθεστώς και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα, δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Τις Μινωικές Γραμμές όμως, τις είχε και εξακολουθεί να τις έχει ανάγκη ο τόπος μας. Έχει άραγε διανοηθεί ποτέ κανείς, την Κρήτη χωρίς την εταιρεία αυτή; Ποιός θα κάλυπτε, με την συνέπεια και την αξιοπιστία των Μινωικών Γραμμών, τις μεταφορικές ανάγκες του νησιού και ιδιαίτερα του ανατολικού τμήματός του;
Ο σημερινός ιδιοκτήτης της εταιρείας, είναι ένας επιτυχημένος εφοπλιστής, με πολλά λεφτά. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό, κυρίως επειδή ο Εμανουέλε Γκριμάλντι ήταν ξένος. Αγνοούσε την τοπική πραγματικότητα και τις ιδιαιτερότητες που χαρακτήριζαν τη σχέση των Μινωικών Γραμμών με τους Κρητικούς.
Έπρεπε λοιπόν να υπάρξει ένας άνθρωπος που να έπαιζε τον δύσκολο ρόλο του ισορροπιστή και που να έδιδε την αίσθηση αλλά και την έμπρακτη διαβεβαίωση ότι η εταιρεία δεν θα πάρει τα μπαγκάζια της και θα αποχωρήσει από το νησί μας, αλλά ότι θα παρέμενε στον τόπο που τη γέννησε. Κι ας ανήκε πλέον σε άλλον ιδιοκτήτη…
Αυτό τον δύσκολο ρόλο κλήθηκε να υπηρετήσει ο Αντώνης Μανιαδάκης, ο οποίος είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του νέου αφεντικού, αλλά γνώριζε και “από μέσα” τα δεδομένα της εταιρείας.
Η μόνη ατυχία του κ. Μανιαδάκη ήταν ότι, η πορεία του έγινε μέσα από συμπληγάδες. Από τα πρώτα χρόνια ανάληψης των καθηκόντων του, ξέσπασε στην Ελλάδα η μεγάλη οικονομική κρίση, που ανέκοψε την πορεία πολλών πραγμάτων. Αυτό, σε συνδυασμό με την διεθνή οικονομική ύφεση και τις απανωτές αυξήσεις των καυσίμων, έκαναν πολύ πιο δύσκολη την επιβίωση των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων. Και, σαν να μην έφθαναν όλα τούτα, ήρθε και η πανδημία, και τώρα ο πόλεμος, που έχουν κάνει άνω κάτω όλο τον πλανήτη.
Παρά τα σοβαρά αυτά εμπόδια, οι Μινωικές Γραμμές επέζησαν. Και, προπαντός, εξακολουθούν να έχουν ως έδρα τους το Ηράκλειο, όπως από την αρχή είχε ζητήσει ως προϋπόθεση από τον Γκριμάλντι, ο Αντώνης Μανιαδάκης. Ο Πρίγκηπας της Κνωσού που κοσμεί τις τσιμινιέρες των “μινωικών” πλοίων, ατενίζει κάθε πρωί το φρούριο του Κούλε, την πόλη του Ηρακλείου και την γύρω περιοχή. Κι αυτό λειτουργεί ως παρηγορητικό βάλσαμο για το γεγονός ότι οι Μινωικές Γραμμές έχασαν τον αρχικό τους χαρακτήρα της “εταιρείας λαϊκής βάσης”. Βρέθηκαν όμως στα χέρια ενός έξυπνου Ιταλού εφοπλιστή, ο οποίος ήταν ικανός να διακρίνει, όλα αυτά τα χρόνια, πως υπηρετεί και το δικό του συμφέρον, το αμετακίνητο της έδρας της εταιρείας.
Τώρα, ο κ. Μανιαδάκης ετοιμάζεται να αποχωρήσει, παραδίδοντας τη βαριά σκυτάλη της υπεύθυνης θέσης του στον κ. Λουκά Σιγάλα. Ευχόμαστε η πλεύση της εταιρείας να γίνεται στο μέλλον σε πιο ήρεμα νερά, αν και ισχύει πάντα πως “ο καλός καπετάνιος στις φουρτούνες φαίνεται”.
Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τον κόσμο είναι, οι Μινωικές Γραμμές να εξακολουθήσουν να υπηρετούν αδιατάρακτα, με συνέπεια και αξιοπιστία, τις μεταφορικές ανάγκες της Κρήτης.