Η μέθοδος του πνιγμού…

Με το ΜΑΤΙ του Επωχούμενου Παρατηρητή

Κάποια βράδια δεν έχω ύπνο. Ανάμεσα στα ερωτήματα που έρχονται στο μυαλό μου, είναι και το αν ο προϊστορικός άνθρωπος είχε … πιτυρίδα! Θα μου πείτε, τι ανακατεύω τον προϊστορικό άνθρωπο. Εδώ, έχουμε δοκιμάσει όλα τα σαμπουάν και τίποτα. Η πιτυρίδα … πιτυρίδα. Ακόμη κι εκείνο που χρησιμοποιεί ο Ρονάλντο. Τώρα, να σκεφτεί κανείς, πως ποιος θα παρατηρήσει αν η μπάλα, απέσπασε από την κόμη του διεθνούς στράικερ, κάποια ίχνη πιτυρίδας, και τα μετέφερε στην  αντίπαλη εστία, όταν εκείνος επιτυγχάνει γκολ με κεφαλιά. Αυτά είναι λεπτομέρειες, τις οποίες η FIFA δεν έχει αξιολογήσει, ακόμη. Να δείτε, όμως, ότι στο μέλλον, δεν αποκλείεται, οι παίκτες να εξετάζονται, πριν τον αγώνα, αν είναι φορείς πιτυρίδας. Όπως ακριβώς και με τον covid. Κι όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά σε όλα τα αθλήματα –κυρίως τα ομαδικά – γενικώς!

Ξεκινήσαμε με αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, της απολεπιστικής κατάστασης της κεφαλής, επειδή τόσοι και τόσοι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, από συστάσεως κόσμου, έχουν χάσει την ευκαιρία να προσληφθούν, να βρουν δουλειά και να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Κι αυτό, διότι κατά την προσωπική συνέντευξη με τον υπεύθυνο επί των προσλήψεων, οι ώμοι τους ήσαν γεμάτοι από τις «φολίδες», τις νιφάδες δηλαδή των νεκρών κυττάρων, που πέφτουν από το τριχωτό της κεφαλής και δίνουν στον πάσχοντα την εικόνα του Άη Βασίλη, επιστρέφοντος από περιοδεία διανομής δώρων σε παιδιά, παραμονές Χριστουγέννων… Φυσικό είναι, μια τέτοια κατάσταση, μια απρόσεκτη και ατημέλητη εμφάνιση, να προδιαθέτει δυσμενώς το διευθυντή επί του προσωπικού και να απορρίπτει, άμεσα, έστω και υποσυνείδητα, την υποψηφιότητα του αιτούντος. Ίσως, ο πρωτόγονος άνθρωπος να μην έδωσε τη δέουσα προσοχή στο θέμα, επειδή οι φολίδες που πίπτουν πάνω στο δέρας και γενικώς πάνω στην προβιά που φορούσε, επίσημη ή κάζουαλ, δεν είναι ευδιάκριτες· εκτός, βέβαια, το δερμάτινο κοστούμι του προϊστορικού υποψηφίου να προερχόταν από τρυφερό, μονόχρωμο και ολόμαυρο κατσικάκι. Διαφορετικά, τί φολίδες πιτυρίδας να εντοπίσουμε πάνω στη λεοντή του Ηρακλή, ακόμη κι αν έπασχε από ξηροδερμία! Ακόμη και ο Ευρυσθέας, ο βασιλιάς της Τύρινθας (λίγο έξω από το σημερινό Ναύπλιο) είχε φόβο από τη λεοντή και όχι από την πιτυρίδα… Γενικώς, αυτός είναι και ο λόγος, που οι καλύτεροι δερματολόγοι, ως πρώτο βήμα για τη θεραπεία της πιτυρίδας, είναι να προτείνουν στους πάσχοντες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν με μαύρο πουκάμισο, μαύρο κοστούμι μαύρο φόρεμα κ.λπ. Έτσι, τουλάχιστον, δεν θα διακρίνεται εύκολα από τους άλλους.

Ο Ηρακλής ήταν ημίθεος, καθώς ήταν γιος του Δία και της θνητής Αλκμήνης. Αυτός είναι και ο λόγος, που ήταν τρωτός και υπέφερε πολλά. Όπως, σε μια στιγμή τρέλας σκότωσε τα παιδιά του. Σ’ αυτό, ίσως έβαλε και το χεράκι της η Ήρα, η οποία ως θεά και σύζυγος του Δία, γνώριζε τα νυχτοπερπατήματά του. Έτσι, λοιπόν, μετά από χρησμό του μαντείου των Δελφών, ίσως για να εξαγνιστεί, πήγε στην Αυλή του Ευρυσθέα και τέθηκε στην υπηρεσία του. Ο βασιλιάς, όμως, όπως συμβαίνει πολλές φορές στην ιστορία, φοβήθηκε ότι ο Ηρακλής θα του έπαιρνε το θρόνο και του έθεσε ως όρο, για να τον δεχτεί, να πραγματοποιήσει 12 άθλους, (12 labours (UK), labors (US)=σκληρή, κοπιαστική δουλειά), ελπίζοντας ότι είτε δεν θα τους πραγματοποιούσε, είτε θα έχανε τη ζωή του. Όμως, όπως «οι 4 ευαγγελιστές είναι 3, οι εξής 2: Ματθαίος»… έτσι και οι 12 άθλοι είναι 10, επειδή δεν «μέτρησαν» ο άθλος της Λερναίας Ύδρας και εκείνος της Κόπρου του Αυγείου. Η απόρριψη αυτών των άθλων οφείλεται στο ότι σ’ αυτούς βοήθησε και ο φίλος του Ηρακλή, ο Ιόλαος, καθώς και ότι στον καθαρισμό της Κόπρου του Αυγείου, ο ήρωάς μας έλαβε κάποια χρηματική αποζημίωση. (Για ένσημα ΙΚΑ, δεν γνωρίζουμε). Επίσης, δεν γνωρίζουμε για τις συνθήκες καθαριότητας και ατομικής υγιεινής, του ήρωα, όπως τί απορρυπαντικό, τί οδοντόκρεμα, τί aftershave ή τί χαρτί τουαλέτας χρησιμοποιούσε. Ίσως αυτά να μην έπαιξαν στη ζωή και στα κατορθώματά του, το ρόλο που διαφημίζεται, σήμερα, ότι μπορεί να παίξουν.

Ο πανούργος Ευρυσθέας, θέλοντας να απαλλαγεί από την όχι ευχάριστη παρουσία του Ηρακλή, και από την πιθανότητα να του μεταδοθεί η πιτυρίδα, από την οποία ήταν κατάφορτος ο ήρως (καθότι, ακόμα και στα χρόνια εκείνα εθεωρείτο μεταδοτική), του ανέθεσε, ως πρώτη αποστολή, να σκοτώσει ένα λιοντάρι, που είχε τη φωλιά του στην ορεινή Νεμέα (750μ.), λίγο έξω από την Κόρινθο. Το άγριο αυτό θηρίο εύρισκε ως εύκολη λεία τα πρόβατα που έβοσκαν στην περιοχή, χωρίς να περιορίζεται μόνο σε αυτά. Και οι ίδιοι οι κάτοικοι κυκλοφορούσαν με φόβο και με προφυλάξεις, γνωρίζοντας την αγριότητα και τη λαιμαργία του αδηφάγου βασιλιά της ζούνγκλας (jun-gle) … γιατί κάπως έτσι θα ομοίαζε η βλάστηση της περιοχής, εκείνα τα χρόνια… Ο τυχεράκιας Ηρακλής συνάντησε στο δρόμο του ένα βοσκό, του οποίου τα παιδιά είχε κατασπαράξει ο λέων, και ο οποίος προθυμοποιήθηκε να τον οδηγήσει στη φωλιά του θηρίου. Ο ήρωάς μας, πρόσεξε ότι η φωλιά είχε δύο εισόδους (ή εξόδους, αναλόγως της χρήσης). Έφραξε τη μία κι έστησε καρτέρι έξω από την άλλη. Ακολούθησε σκληρός αγώνας, του Ηρακλή με το θηρίο, καθότι και η χρήση του ροπάλου και εκείνη του δόρατος, απέτυχαν. Τότε, στη μάχη «στήθος με στήθος», ο Ηρακλής στάθηκε τυχερός, αφού με το τίναγμα της κεφαλής του, φολίδες πιτυρίδας πετάχτηκαν από την κόμη του και κάλυψαν τους οφθαλμούς του λέοντος, ο οποίος με την απώλεια της όρασής του, έδωσε στον ήρωα Ηρακλή την ευκαιρία να τον θέσει εκτός μάχης, δια πνιγμού, συσφίγγοντας το λαιμό του ζώου με τα μπράτσα του . Μάλιστα, ένας παλιός θρύλος αναφέρει ότι η δια του πνιγμού θανάτωση είναι η μέθοδος, με την οποία η ίδια η φύση της περιοχής ωθεί εκείνους που έχουν πρόθεση να φονεύσουν…

Στη συνέχεια, ο Ηρακλής, με την εκδορά του ζώου, κράτησε τη λεοντή, το δέρμα του, δηλαδή και έκτοτε, το χρησιμοποίησε ως επανωφόρι. Μάλιστα, είναι γνωστό, ότι ο Ευρυσθέας, με την εμφάνιση του Ηρακλή με τη λεοντή, φοβήθηκε τόσο πολύ, που νόμισε ότι το λιοντάρι, το ίδιο, είχε εισέλθει στο παλάτι και έτρεξε να κρυφτεί μέσα σε ένα πιθάρι. 

…Αυτά, σχετικά με τη μέθοδο της απώλειας ζωής δια της μεθόδου του πνιγμού. Επειδή, όμως, οι θεωρίες, οφείλουν να αποδεικνύονται και να κάνουν αισθητή την ισχύ τους, διαχρονικά, απομένει να επιβεβαιωθεί με στοιχεία, και σε άλλες περιπτώσεις πνιγμού, στην ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου, στις μέρες μας… 

[email protected]



ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content