Της Ελένης Μπρεδάκη-Μαρινέλλη(*)
Κι έτσι, μετά από τρεις ημέρες γόνιμων εργασιών, φθάνουμε απόψε στο τέλος του φετινού, 6ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Αποδήμων Κρητών.
Ενός Συνεδρίου που έχει θεσμοθετηθεί από το ΠΣΚ να γίνεται κάθε τρία χρόνια, εκ περιτροπής σε μια πόλη της Κρήτης.
Είναι ένα Συνέδριο που φέρνει κοντά όλους τους Κρητικούς, τους απόδημους Κρήτες όλης της Γης με τους κατοίκους της Κρήτης, και αναζωογονεί τους δεσμούς μεταξύ τους και με την Κρήτη.
Για φέτος, οι Κρήτες του Κόσμου τιμήσαμε και την επέτειο των 20 χρόνων από την ίδρυση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, μιας και το ΠΣΚ ξεκίνησε το 2003, στο Ρέθυμνο, μια επέτειο εξαιρετικά σημαντική για την πορεία του συγκρητισμού.
Βρεθήκαμε λοιπόν όλοι μαζί, συζητήσαμε, ακούσαμε, προβληματιστήκαμε και αναβαπτισθήκαμε στις ρίζες μας και τις αξίες μας, για να αντλήσουμε δυνάμεις να προχωρήσουμε, μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθένας μας.
Κυρίως όμως, ακούσαμε τη φωνή όλων των Αποδήμων, μέσω των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων τους, που ξεδίπλωσαν την ιστορική διαδρομή τους, ανέδειξαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και ανέπτυξαν τους προβληματισμούς και το όραμά τους για το μέλλον των Κρητών όπου γης.
Έχοντας την εμπειρία αυτού του Συνεδρίου, αλλά και προηγούμενων ( του 2013 στα Χανιά, του 2010 στο Λασίθι και του 2007 στο Ρέθυμνο), μπορώ να σας διαβεβαιώσω με σιγουριά ότι το καθένα από αυτά τα Συνέδρια υπήρξε μοναδικό: μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις επιδίωξαν να φθάσουν στον ίδιο στόχο: την προαγωγή του συγκρητισμού, την εμπέδωση σχέσεων συναδέλφωσης, συνεργασίας, συμπαράστασης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ όλων, τη διαφύλαξη της ιστορίας και της πολιτιστικής παράδοσης της Κρήτης και τη μετάδοσή της στις νεότερες γενιές, την αμφίδρομη ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων μέσα από τις απόψεις των ειδικών επιστημόνων… με γνώμονα πάντα την προαγωγή της Κρήτης και των Κρητών.
Και βέβαια, καθοριστικός παράγοντας για κάθε Συνέδριο είναι η χρονική συγκυρία που γίνεται, καθώς ο Χρόνος που κυλά φέρνει μοιραία πολλές αλλαγές ή και ανατροπές, στην κοινωνία, στον άνθρωπο και στον τόπο. Ήδη, έχουμε φθάσει στην τρίτη γενιά αποδήμων, με παιδιά που δυσκολεύονται πλέον να μιλήσουν τη γλώσσα των παππούδων τους , αλλά όμως κρατούν μέσα τους ζωντανό το συναίσθημα από την κρητική καταγωγή τους.
Και τα δύο αυτά, γλώσσα και συναίσθημα, οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε και, νομίζω, το Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κρητών, έχει τη δύναμη και τον τρόπο να τα διαφυλάξει, Σήμερα και στο Μέλλον.
Και επειδή όταν κάτι τελειώνει, κάτι νέο ανατέλλει, πιστεύω ότι από σήμερα κιόλας πρέπει να στρέψουμε τη σκέψη μας προς τα επόμενα Συνέδρια, προς τον θεσμό του ίδιου του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ αυτού, και να μεριμνήσουμε να είναι το καθένα καλύτερο από το άλλο.
Και επειδή οι καιροί αλλάζουν, ο Κόσμος αλλάζει, η επιτυχία θα διασφαλιστεί μέσα από την προσαρμοστικότητα και του Συνεδρίου.
Οι νέες τεχνολογίες πρέπει να αξιοποιηθούν ακόμη πιο εντατικά στη διοργάνωσή του, ώστε να γίνει καλύτερη προσέγγιση και μεγαλύτερη προσέλκυση της κρητικής ΝΕΟΛΑΙΑΣ, που αποτελεί το μέλλον της Κρήτης και του Ελληνισμού, το ΜΕΛΛΟΝ μας.
Θεμελιώδες εργαλείο γι αυτό είναι βέβαια η γλώσσα, όπως με ιδιαίτερη ευαισθησία συζητήθηκε κατά το Συνεδριό μας, θέμα που θα πρέπει να προσεγγιστεί με την απαραίτητη σοβαρότητα και ευρύτητα.
Το ίδιο το ΣΥΝΕΔΡΙΟ μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του, αλλά διαρκώς, και ιδιαίτερα ολόκληρο το χρονικό διάστημα της προετοιμασίας του. Για το λόγο αυτό, προτείνω, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν το κάθε Συνέδριο, το ΠΣΚ να συγκροτεί Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, που να επεξεργάζεται έγκαιρα τον προσανατολισμό του Συνεδρίου προσαρμοσμένο στις εκάστοτε ανάγκες των καιρών και να προχωρεί έγκαιρα στα οργανωτικά θέματα, με στόχο τη διεισδυτικότητα του Συνεδρίου και την ευρύτερη συμμετοχή των Κρητών (Αποδήμων και ντόπιων).
Προτείνω επίσης, να δημιουργηθεί μια μόνιμη, σύγχρονη ιστοσελίδα του Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, με την τεχνική υποστήριξη των άξιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μας, η οποία να αποτελεί διαρκές φόρουμ και Αρχειακό τόπο των Συνεδρίων αυτών.
Χαρούμενοι από το αποτέλεσμα του ΣΗΜΕΡΑ και με το βλέμμα στραμμένο στο ΑΥΡΙΟ, θέλω να κλείσω με μια μαντινάδα, που μας είπε, σε προηγούμενο Συνέδριό μας, στα Χανιά, ένας αγαπημένος και σεβαστός απόδημος, ο κ. Γιάννης Νάθενας, από την οποία μπορούν να συναχθούν σπουδαία συμπεράσματα:
«Πώς νταγιαντούνε, να ‘ξερα, του νου τις καταιγίδες,
όσοι μοιράζουν την καρδιά μέσα σε δυό πατρίδες»
Εμείς έχουμε έτοιμο το εργαλείο να αντιμετωπίζουμε αυτές τις «καταιγίδες», με τη σύμπνοια, τις αρετές και την αγάπη, που δίνουν σε όλους οι κρητικές μας ρίζες!
Καλή μας συνέχεια!….
.
(*) Το κείμενο αυτό ήταν η καταληκτήριος ομιλία της κ. Ελένης Μπρεδάκη – Μαρινέλλη στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κρητών