Ο Φρέντης Μπελέρης παραμένει άδικα προφυλακισμένος, η Χειμάρρα και οι περιουσίες των Ελλήνων παραμένουν υπό ομηρεία…

Άρθρο του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη

Η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αλβανίας που απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη μας προβληματίζει και μας ανησυχεί βαθιά. Η άδικη προφυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη, ενός διακεκριμένου στελέχους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, συνεχίζεται κατά παράβαση κάθε έννοιας του Κράτους Δικαίου. Παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας.

Η προφυλάκιση του δημάρχου της Χειμάρρας συνιστά μία κατάφωρα άδικη και μεροληπτική μεταχείριση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου στελέχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αλβανία.

Μία απόφαση που εμποδίζει τον Φρέντη Μπελέρη να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος δήμαρχος γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση των πολιτών που τον εξέλεξαν στο δημαρχιακό αξίωμα της πόλης τους.

Μία απόφαση που τον κρατά, όχι απλά προφυλακισμένο αλλά όμηρο και δεν του επιτρέπει να ορκιστεί δήμαρχος. Κάτι που αν συνεχιστεί υπάρχει ο κίνδυνος να εκπέσει από το δημαρχιακό αξίωμα που οι πολίτες της Χειμάρρας αποφάσισαν να τον εκλέξουν και να διενεργηθούν νέες εκλογές στο δήμο σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία της Αλβανίας.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο το θέμα της απελευθέρωσης του Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε και μέσω του υπουργού Εξωτερικών και καλεί την αλβανική κυβέρνηση να μεριμνήσει άμεσα είτε νομοθετικά είτε διοικητικά για την άμεση ορκωμοσία του Φρέντη Μπελέρη.

Οι Έλληνες της Μειονότητας στη Χειμάρρα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι δυνατόν να δεχθούν τις όποιες μεθοδεύσεις των αλβανικών αρχών. Ούτε στο θέμα Φρέντη Μπελέρη ούτε στο τεράστιο ζήτημα των περιουσιών της στην περιοχή. Κάτι που είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω κατά την επίσκεψή μου την περασμένη εβδομάδα στη Χειμάρρα, στις Δρυμάδες, στους Άγιους Σαράντα.

Τον Φρέντη Μπελέρη, τον έχω επισκεφθεί μέσα σε διάστημα δύο μηνών, δύο φορές στο νοσοκομείο των φυλακών στα Τίρανα. Και στις δύο επισκέψεις μου, το Μάιο και τον Ιούλιο, συνάντησα ένα αδάμαστο και αλύγιστο άνθρωπο. Έναν υπερήφανο άνθρωπο. Που δεν αγωνιά για τη δική του άδικη προφυλάκιση . Για τη δική του προσωπική περιπέτεια. Αλλά αγωνιά για τη Χειμάρρα και τους συμπατριώτες του.

Το μείζον αυτό ζήτημα είχα την ευκαιρία να θέσω στις αλβανικές αρχές ως πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στα Τίρανα, σε συναντήσεις με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον υπουργό Εσωτερικών Τάουλαντ Μπάλα.

Το θέμα Φρεντι Μπελέρη και η συνεχιζόμενη άδικη προφυλάκισή του, δεν είναι ένα διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Έχει πλέον καταστεί και ευρωπαϊκό. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ολομέλεια του Στρασβούργου τον Ιούλιο στην Έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας υπερψήφισε την τροπολογία που είχα την τιμή να εισηγηθώ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Μία τροπολογία με την οποία εκφράζεται η βαθιά ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη σύλληψη του εκλεγέντα δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη τις παραμονές των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία και τη συνεχιζόμενη προφυλάκισή του που παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας και του απαγορεύει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος δήμαρχος. Ένα θέμα που συνδέεται απόλυτα με το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και με το περιουσιακό ζήτημα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στο Δήμο Χειμάρρας και τις κατηγορίες που υπάρχουν για παράνομες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές αρχές. Ουσιαστική ήταν η συμβολή όλων των ευρωβουλευτών του ευρωπαϊκού δημοκρατικού τόξου και ιδιαίτερα του συναδέλφου ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου (εισηγητή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την έκθεση του ΕΚ για την Αλβανία).

Η Αλβανία είναι μία υπό ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να σέβεται απολύτως τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρώπης. Οι μεθοδεύσεις των αλβανικών αρχών κατά των Ελλήνων της Εθνικής Μειονότητας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ούτε από την Ελληνική Κυβέρνηση, ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ευρωπαϊκός δρόμος για την Αλβανία περνάει από την τήρηση των κανόνων του Κράτους Δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της. 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content