ΠΑΣΟΚ: Χωρίς “Αχίλλειο πτέρνα” ο υποψήφιος Νέος Πρόεδρος…

Του Δημ.Κ.Σαρρή (π.Υφυπουργού-Νομάρχη Ηρακλείου)

Το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε  η κυρίαρχη πολιτική προσωπικότητα της Μεταπολίτευσης για την ιστορική πορεία της Ελλάδας, πιστοποιήθηκε περίτρανα με την ημερομηνία του μεγαλύτερου εκλογικού του θριάμβου: Ο Παπανδρέου οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία αποσπώντας το υψηλό ποσοστό του  48,07% την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 1981.
Ακριβώς 37 χρόνια πριν, στις 18/10/1944 ο πατέρας του και αποκαλούμενος ως «Γέρος της Δημοκρατίας» Γεώργιος Παπανδρέου κατέφθανε στην Αθήνα για να αναλάβει ως πρωθυπουργός την ηγεσία της πρώτης ελεύθερης κυβέρνησης των Ελλήνων.
. Με βασικό σύνθημα την ‘Αλλαγή’, το Πα.Σο.Κ. στην ηγεσία του οποίου βρισκόταν ο Ανδρέας, μπόρεσε να αξιοποιήσει κατά τον πιο αποτελεσματικό τρόπο το αντιδεξιό σύνδρομο, που κυριαρχούσε στην ελληνική πολιτική ζωή, μετά την χούντα ,προς όφελός του, παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικά εξωστρεφές και ριζοσπαστικό, πρόγραμμα με  κυρίαρχο στόχο  στήριξης και προστασίας τού ‘μη προνομιούχου’ Έλληνα, σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Ανδρέα. .Κατάφερε, λοιπόν, να συγκεντρώσει μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων τόσο του Κέντρου, το οποίο καταποντίστηκε εκλογικά για να εξαφανιστεί στη συνέχεια ,από τον κομματικό ορίζοντα, όσο και της Εαμογενούς Αριστεράς, οι οπαδοί των οποίων  έβλεπαν στην  ριζοσπαστική συνθηματολογία του ,την δικαίωση των δικών τους αγώνων».
Όπως και να ‘χει, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία θεωρείται ως  ιστορική νομοτέλεια και ένα στάδιο απαραίτητο για τον μετασχηματισμό της Ελληνικής Κοινωνίας. Επομένως, η 18η <<Οκτώβρη>>1981 , είναι ένα από τα πλέον σημαντικά ιστορικά ορόσημα της Μεταπολίτευσης.
Για την ιστορία, οι πολίτες άσκησαν με ζήλο το εκλογικό τους δικαίωμα, προσερχόμενοι στις κάλπες με αποχή 21,39%. Το ΠΑΣΟΚ με το 48,07% κατέλαβε 172 έδρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, έναντι 115 της ΝΔ (35,88%). Η Εθνική Αντιπροσωπεία του 1981 απαρτίστηκε από τρία πολιτικά κόμματα, με τρίτο το ΚΚΕ (10,93%, 13 έδρες). Παρά το κλίμα πόλωσης που είχε καλλιεργήσει κυρίως το ΠΑΣΟΚ, οι εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 διενεργήθηκαν ήρεμα και πολιτισμένα. 

Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση(1981-1989 και 1993-2004) και κυρίαρχη πολιτική δύναμη ,προχώρησε σε σημαντικές και γενναίες  μεταρρυθμίσεις πού άλλαξαν πρός το καλύτερο την Οικονομική και Διεθνή  θέση της χώρας.Δεν αποτελεί υπερβολή αν πούμε ότι όλα τα  μεγάλα έργα που έγιναν, στην Ελλάδα έχουν την σφραγίδα και είναι συνώνυμα του ΠΑΣΟΚ.Η παρένθεση ,διακυβέρνησης της χώρας από την Ν.Δ.(2004-2009)οδήγησε ουσιαστικά την Ελληνική Οικονομία στην χρεωκοπία , εκτοξεύοντας  το Δημόσιο Χρέος ,σε ποσοστό του ΑΕΠ,στο 15,4  %.      

Η σκυτάλη της διακυβέρνησης της χώρας  ,στη συνέχεια,επανήλθε στο ΠΑΣΟΚ. Το ημερολόγιο έδειχνε 4 Οκτωβρίου 2009 όταν το ΠΑΣΟΚ με τον Γεώργιο Παπανδρέου στο τιμόνι, κατέλαβε την πρώτη θέση σε μία νίκη συντριπτικών διαστάσεων καθώς το ποσοστό του κόμματος άγγιξε το 43,9%, αφήνοντας την δεύτερη Νέα Δημοκρατία κάτι παραπάνω από 10 μονάδες πίσω στο 33,4%. Η χώρα και η νέα κυβέρνηση βρίσκονταν μπροστά σε μία επερχόμενη κρίση που έμελλε να βυθίσει την χώρα στην ύφεση.

Ο Γεώργιος  Παπανδρέου,ο οποίος παρέλαβε την χώρα χρεωκοπημένη από την ΝΔ από τους πρώτους κιόλας μήνες της κυβερνητικής του θητείας, έρχεται αντιμέτωπος με προβλήματα οικονομικής φύσεως που τον αναγκάζουν να μετατοπιστεί από τις αρχικές προεκλογικές του θέσεις και να αναθεωρήσει τον προγραμματισμό του. Έτσι, πολύ γρήγορα απογοήτευσε ένα μεγάλο μέρος των υποστηρικτών του. Παράλληλα, οι εμφανείς πολιτικές αδυναμίες και η οικονομική δυσπραγία οδήγησε στην υπογραφή δανειακής σύμβασης με την ΕΕ και την ψήφιση μνημονίου, την εφαρμογή δηλαδή μέτρων λιτότητας, κάτι που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου 2010. Οι κινήσεις αυτές βύθισαν το κόμμα στην εσωστρέφεια και την βαθιά κρίση, συμπτώματα που πλήγωσαν το σώμα του ΠΑΣΟΚ και δεν έμοιαζαν να είναι παροδικά.

Η Ελληνική κοινωνία παρέλυε από την λιτότητα ενώ οι τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της ασφάλειας και του εμπορίου υποβαθμίζονταν όλο ένα και περισσότερο. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την εσωκομματική κρίση και την έντονη κριτική από την αντιπολίτευση οδήγησε τον πρωθυπουργό στην αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης από την Ελληνική Βουλή, το Νοέμβριο του 2011. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης, η χώρα οδηγήθηκε σε κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο, στην οποία συμμετείχε η Νέα Δημοκρατία, καθώς και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ), η οποία θα μεριμνούσε για την περαιτέρω εφαρμογή των μέτρων. Η ψήφιση του 2ου μνημονίου ήρθε την 12η Φεβρουαρίου 2012.

Το υπέρογκο αυτό χρέος της χώρας ,που οδήγησε στην υπογραφή των  επαχθών μνημονίων ,σε συνδυασμό με την παράλληλη  υποδικία και τελικά την καταδίκη του πρώην ΥΠΟΥΡΓΟΎ ΑΜΥΝΑΣ ,επί Σημίτη ,ΑΚΗ  ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ για χρηματισμό από τα εξοπλιστικά προγράμματα, αποτέλεσε την χαριστική βολή για το ΠΑΣΟΚ ,               καθότι η κοινή γνώμη συνδύασε απλουστευτικά το μεγάλο χρέος της χώρα(520 δις ευρω) αυτό,χωρίς να εξετάσει ποιοι ήταν  οι πραγματικοί υπεύθυνοι για αυτό , με την κατάχρηση του μακαρίτη, πλέον, Υπουργού  ,που ηταν περίπου 150 εκατ.ευρω),και εξήγαγε την ετυμηγορία του .<<ΝΑ ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ>>παρασύροντας στην δραματική  πτώση και συρρίκνωση το Κίνημα, Στις εκλογές που ακολούθησαν, στις 6 Μαΐου 2012, το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει την απόλυτη ήττα καθώς με πρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έρχεται 3ο κόμμα με ποσοστό 13,1%, όντας πίσω από την Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά (18,8%) και τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα (16,7%). Η πτώση συνεχίστηκε αδιάκοπα και στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Συγκεκριμένα, στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, το ΠΑΣΟΚ έπεσε από το 13,2%, στο 12,28%, ενώ οι εκλογές του 2015 αποτέλεσαν το σημείο αναφοράς για την ιστορική κατάρρευση του κόμματος. Από την 7η θέση και το 4,68% τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και την 4ή θέση με το 6,28% τον Σεπτέμβριο με την ονομασία «Δημοκρατική Συμπαράταξη», ήταν πια πασιφανές ότι η παράταξη χρειάζονταν ευρύτατες αλλαγές, καθώς οι παραδοσιακοί υποστηρικτές είχαν απογοητευτεί και οι περισσότεροι από αυτούς είχαν ήδη στραφεί στονΣΥΡΙΖΑ. μια λαϊκίστικη παράταξη που υποσχέθηκε σε ένα λαό εξουθενωμένο από τα Μνημόνια που έφεραν την συρρίκνωση των εισοδημάτων του ,ψευδώς ότι <<με ένα Νόμο και ένα Άρθρο >>.θα επανέλθουν τα εισοδήματα του στα επίπεδα του 2008!!!!!!…..και δυστυχώς ένα μεγάλο τμήμα αφελών πολιτών παγιδεύτηκε και απογοητευμένο από το ΠΑΣΟΚ,τον ψήφισε.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η επί πέντε περίπου χρόνια διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ,απέφευγε   επιμελώς την εξέταση ,από ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή ,των αιτίων και των υπευθύνων  του μεγάλου χρέους την περίοδο 2004 -2009 ,που ουσιαστικά διογκώθηκε  ,σε μία κρυφή ετερόκλητη συμμαχία τότε   ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ , με ανταλλάγματα  ο μεν ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει τις μεγάλες ευθύνες  της ΝΔ για το χρέος και η ΝΔ να δώσει στις πολιτικές δυνάμεις της Δύσης ,Ευρώπης και Αμερικής τα διαπιστευτήρια του ΣΥΡΙΖΑ ,πείθοντας τους ότι θα είναι  ,όπως αποδείχθηκε ,πειθήνιο όργανο των εντολών του;.

Κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ από Δημοκρατική Συμπαράταξη μετονομάστηκε σε Κίνημα Αλλαγής. Η μετονομασία αυτή αποτέλεσε το σημείο αναφοράς της επανεκκίνησης του κόμματος απαλλαγμένο από τα πεπραγμένα των τελευταίων χρόνων., καθόσον θεωρήθηκαν ως τα αίτια της κατακόρυφης πτώσης του/ Μια νέα αρχή μιας προοδευτικής παράταξης με δημοκρατικές αρχές και ανανεωμένο επιτελείο που βασιζόμενη στις ρίζες της, αναζητούσε την χαμένη αίγλη του παρελθόντος. Στις  βουλευτικές εκλογές του 2019 αποτυπώθηκε μια μικρή τάση επιστροφής του κόσμου στο Κίνημα (3η θέση με 8,10%), η οποία ωστόσο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική. Αυτή η εξέλιξη άφησε ανοιχτή την πόρτα σε πολλούς εντός της παράταξης να αμφισβητήσουν την πορεία που χαράσσει το κόμμα και να επαναφέρουν στο τραπέζι της συζήτησης την κουβέντα αναφορικά με την επιστροφή σε ένα ανανεωμένο πολιτικά, ηθικά και οργανωτικά ΠΑΣΟΚ.

Στα πλαίσια αυτά καθορίστηκαν ,από την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ,ΦΩΦΗ  ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ,η οποία ,όντως,κράτησε ενωμένη την Παράταξη τις δύσκολες ώρες της πτώσης της ,στη βάση ,βέβαια, σχετικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής ,οι ημερομηνίες (5και 12 Δεκάμβρη)εκλογής νέου ΠΡΟΕΔΡΟΥτου Κινήματος, ,δηλωνοντας παράλληλα ότι  για σοβαρούς  λόγους υγείας ,εγκαταλείπει την μάχη της διαδοχής καθιστάμενη,όπως τόνισε ,εγγυήτρια της ενότητας της παράταξης μας.Της ευχόμαστε να βγει Νικήτρια από την νέα δοκιμασία της Από τα παραπάνω,βέβαια, προκύπτει ,αβίαστα,ότι για να μπορέσει ο νεοεκλεγησόμενος  Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα της ανάκαμψης του πολιτικού χώρου ,αν όχι στα επίπεδα των περιόδων των υψηλών ποσοστών τού ΑΝΔΡΕΑ(1981,1989,1993,),του ΣΗΜΙΤΗ(1998,2004) και του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ(2009)στον διπλασιασμό ,τουλάχιστον των σημερινών ποσοστών  μας, ,μετά μία αντικειμενική θεώρηση των λόγων της συρρίκνωσης της Παράταξης σε μονοψήφια ποσοστά , απαιτείται το  προφίλ του νέου Προέδρου  να είναι,βασικά,το παρακάτω.

<<ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΘΑΡΤΟΣΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΡΕΙΑ ΧΩΡΙΣ <<ΑΧΙΛΛΕΙΟ ΠΤΕΡΝΑ >>ΔΗΛΑΔΗ  ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΒΑΡΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ  ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ  ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΗΣΦΟΡΟΜΠΗΚΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΤΑ  ΜΙΣΗΤΑ  ΜΝΗΜΟΝΙΑ.ΚΑΙ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΑΝ ,ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ.

2.ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΚΕΡΑΙΟΣ ,ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΝΕΟΣ ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ   ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ  ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΛΗΨΙΜΟ. ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ  ΔΕ  ΝΑ ΕΙΝΑΙ 1,ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΘΑΡΤΟΣ  ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΡΕΙΑ   ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ  ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΤΕΧΝΗΤΟ ΔΙΠΟΛΟ( ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ- ΤΣΙΠΡΑ). ΚΑΘΟΤΙ   ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΙΔΑ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ   ΕΠΕΛΕΓΑΝ  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ .ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΠΕΣΕ ΣΕ ΜΟΝΟΨΗΦΙΑ ΠΟΣΟΣΤΑ.Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ,ΛΟΙΠΟΝ, ΕΝΟΣ ΑΦΘΑΡΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΗ ΘΑ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΕΝΤΡΩΕΣ  ΚΑΙ  ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΕΣ  ΔΥΝΑΜΕΙΣ ,ΠΑΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ,ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΘΟΣΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΠΛΕΟΝ, ΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΥΟ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ, ΚΑΘΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ.

Εξαρτάται λοιπον  ,αποκλειστικά, από  τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ που θα  προσέλθουν στις κάλπες ,στις 5 του Δεκέμβρη ,για την εκλογή του ΝΈΟΥ Προέδρου , να υπερψηφίσουν τον υποψήφιο με τα παραπάνω χαρακτηριστικά θέτοντας τέρμα στην καθοδική πορεία του Κινήματος  και  δίνοντας  του νέα ελπίδα πρωταγωνιστικού  πολιτικού ρόλου, με προοπτική κυβερνησιμότητας.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content