Προτεραιότητες και κατευθύνσεις της ελληνικής οικονομίας

Άρθρο του Γιώργου Α. Ζερβάκη (*)

Η εθνική μας οικονομία, η οποία επηρεάστηκε από την σφοδρή δημοσιονομική κρίση της προηγούμενης 10ετίας, έχει σημαντικές ευκαιρίες μπροστά της. Ευκαιρίες που έχουν όλα τα εχέγγυα να διαμορφώσουν ένα θετικό, εξωστρεφή οικονομικό κύκλο. Εθνική οικονομία που χρειάζεται όσο ποτέ να προχωρήσεις πολιτικές και επενδύσεις σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, άλλων αντιλήψεων και κατευθύνσεων από αυτό που ακολουθήθηκε διαχρονικά στην μεταπολιτευτική περίοδο. 

Ο συνδυασμός στρατηγικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεων, που θα ξεπερνούν την τρέχουσα κυβερνητική τετραετία, η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, δημιουργεί την περαιτέρω  ώθηση στην χώρα, μειώνοντας τα υπαρκτά ακόμα ελλείμματα που διαπιστώνονται στο κεντρικό κράτος, στην Δημόσια Διοίκηση, αλλά και στους βαθμούς αυτοδιοίκησης.  

Με την εξέλιξη της ύφεσης μέσα στην ευρωζώνη, την θετική εικόνα στον χώρο του τουρισμού με τα αναλογούντα αυξητικά έσοδα, την διάχυτη αισιοδοξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών ομίλων ως προς τις επιδόσεις τους και τις ασκήσεις προσομοίωσης, την ταχύτερη εκταμίευση των σημαντικότατων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την αποκλιμάκωση των εισαγόμενων πληθωριστικών πιέσεων, τις ενδείξεις ότι το ΑΕΠ και για το 2024 θα κινείται σε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από το ΑΕΠ της ευρωζώνης, η εθνική οικονομία πρέπει να ενισχύσει τον βηματισμό της για να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Ως χώρα, πρέπει να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή μας δυναμική, να προωθήσουμε ταχύτατα τις αλλαγές προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, βασιζόμενοι σε ένα μίγμα εθνικής παραγωγής από τον πρωτογενή, αγροτικό τομέα, έως την βιομηχανία, την ταχύτερη αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, την ανάπτυξη της επενδυτικής στρατηγικής, κυρίως στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, περισσότερες πολιτικές για την δια βίου εκπαίδευση, τις ψηφιακές δεξιότητες, την τεχνητή νοημοσύνη, πολιτικές πάνω στις οποίες έχει ξεκινήσει να επενδύει περισσότερο και η ΕΕ.

Οι επόμενες 10ετίες, η ανάπτυξη σε όλα τα κράτη-μέλη, θα διαμορφωθεί από τέτοιες πολιτικές, χαρακτηριστικό παράδειγμα το Σύμφωνο Δεξιοτήτων για την βελτίωση των πολιτικών, από το οποίο και έχουν ωφεληθεί 2.000.000 Ευρωπαίοι Πολίτες. Τεράστια λοιπόν και για την Ελλάδα, η αξία και η σημασία αντίστοιχων πρωτοβουλιών της ΕΕ, έχοντας να κάνουμε ακόμα σημαντικά βήματα στην διαρκή εκπαίδευση, στις ψηφιακές δεξιότητες, για να φτάσουμε το 2030, την προσέγγιση του μέσου ευρωπαϊκού όρου.    

Ο καθορισμός  της χώρας μέσα στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές περιβάλλον, έχοντας θετικά πρόσημα στον τουρισμό, στον κλάδο των logistics, των καθαρών μορφών ενέργειας, των νέων τεχνολογιών, μπορεί να ενισχυθεί με μια αναγκαία, ουσιαστική μεταρρύθμιση στον πρωτογενή τομέα, για να αξιοποιηθούν όλα τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, από την καλλιέργεια, την παραγωγή, την μεταποίηση, την τελική διάθεση εξαιρετικά ποιοτικών προϊόντων.

Όλες αυτές οι προτεραιότητες, απαιτούν δημιουργικές κατευθύνσεις και μετατοπίσεις, ικανές να ενδυναμώσουν παραγωγικά και επενδυτικά στοιχεία της χώρας, σε απόλυτη διασύνδεση με θεσμικές αλλαγές στην παιδεία, στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η ανταγωνιστική διασύνδεση της οποίας με τις διεθνείς εξελίξεις, με αλλαγές σε ριζωμένες στασιμότητες, θα προσδώσουν μια εθνική προστιθέμενη αξία εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων, η ετυμηγορία των Ελλήνων Πολιτών, οι προγραμματικές θέσεις του νέου τετραετούς κυβερνητικού κύκλου, προσδιορίζουν ότι η Ελληνική Δημοκρατία, εξακολουθεί να πορεύεται στην πολιτική σταθερότητα και όσα αυτή επιφέρει, όπως την καθοριστική αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

.

(*) Ο κ. Γιώργος Α. Ζερβάκης , είναι εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης. Το άρθρο έχει γραφεί για τον ιστότοπο neadrasis.gr    

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content