Μια παροιμία λέει «Από τρελό και μικρό μαθαίνεις την αλήθεια»
Ο τρελός αλλά και ιδιοφυής φιλόσοφος Νίτσε είχε προβλέψει από τον 19ον αιώνα πως η ανθρωπότητα οδηγήθηκε ήδη στο χάος και στον μηδενισμό εξαιτίας της καταστροφής κάθε αξίας είτε ηθικής είτε θρησκευτικής είτε πολιτικής. Έβλεπε ο Νίτσε πως μόνο η υποκρισία κυριαρχούσε παντού και αργά ή γρήγορα θα οδηγούσε στην καταρράκωση και την καταστροφή της κοινωνίας.
Στην ορατή ήδη αυτή κατάσταση από αυτόν, με την φιλοσοφία του πρότεινε την δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανθρώπινης νοοτροπίας πέρα από το παλιό μοντέλο των αλλοιωμένων ανύπαρκτων ήδη παλαιών ηθικών αξιών που δημιούργησαν οι θρησκείες και οι κουλτούρες από ιστορικές εμπειρίες της ανθρωπότητας.
Έλεγε λοιπόν πως πρέπει να εξαφανιστεί με οιονδήποτε τρόπο το κάθε εμπόδιο είτε θρησκευτικό είτε παλαιοηθικό για να ανοίξει ο δρόμος στην δημιουργία μιας νέας σκέψης Ανθρώπου που τον αποκάλεσε Υπεράνθρωπο.
Στο έργο του ο «Ζαρατούστρα» μας περιγράφει τον νέο τρόπο σκέψης της ανθρώπινης ύπαρξης για την ευτυχία και την ευημερία της.
Για τον σκοπό αυτόν και τον τρόπο επίτευξής του έγραψε πολλά βιβλία όπως την γένεση της τραγωδίας, Την χαρούμενη γνώση, Πέρα από το καλό και το κακό. Ο αντίχριστος και αρκετά άλλα τα οποία δεν βρήκαν στην εποχή του καμία αναγνωστική ανταπόκριση λόγω των αλληγοριών των αμφισημιών που τα έκαναν δυσνόητα στο ευρύ κοινό.
Οι αλληγορίες και οι αμφισημίες έκαναν το έργο του πρόσφορο σε κάθε μορφή ερμηνείας και από τον 20ον αιώνα και έπειτα που οι προφητικές του διαπιστώσεις έγιναν ορατές έγινε ένας από τους πιο διαβασμένους φιλόσοφους στον κόσμο.
ΟΙ μελετητές του έργου του όπως και κάθε φιλοσόφου διακρίνονται στους αρνητές και τους θιασώτες των θεωριών του , ένας σημαντικός μάλιστα θιασώτης του είναι και ο Νίκος Καζαντζάκης που μετέφρασε τον Ζαρατούστρα και όπως αναφέρει τον θεωρεί έναν από αυτούς που επηρέασαν την σκέψη του και αυτό φαίνεται και στα έργα του.
Όπως είπαμε το έργο του Νίτσε είναι με αλληγορίες και αμφισημίες και ο κάθε αναγνώστης και μελετητής δίνει την ερμηνεία του.
Την πιο παρανοϊκή ίσως ερμηνεία την έκαναν οι ναζί με τον Χίτλερ που οδήγησαν την ανθρωπότητα στις θηριωδίες και τις γενοκτονίες ανάλογη ερμηνεία που έκαναν και οι σταυροφόροι και όχι μόνο της Αγίας Γραφής.
Ας ελπίσομε πως λόγω των μεγάλων προβλημάτων και της μεγάλης σύγχυσης που επικρατεί στην επίλυση τους δεν θα βρεθούν παρανοϊκοί στο μέλλον ξανά να ερμηνεύουν λόγω των αδιεξόδων των κοινωνιών κάθε ιδεολογία κάθε θρησκεία, κάθε φιλοσοφία στα μέτρα της στενόμυαλης νοημοσύνης τους και εν ονόματι αυτών να προκαλέσουν παρόμοιες συμφορές στους ανθρώπους που δυστυχώς έχει γίνει σχεδόν ορατό.