Τώρα πια πρέπει να το έχει καταλάβει και ο Τσίπρας. Το μαρτυρούσε το επιθετικά ενοχλημένο ύφος του κατά την συνάντησή του με τον Μοσκοβισί. Και το απολογητικό ύφος του τελευταίου: Έκαναν τη συναλλαγή, εξασφάλισαν την ησυχία τους για έναν χρόνο και τώρα που παραδόθηκε η Μακεδονία τους ρίχνουν την καμπάνα με την έκθεση της Κομισιόν και τους πετάνε σαν στημένες λεμονόκουπες.
Διότι, ως γνωστόν, την προδοσία πολλοί ηγάπησαν, τον προδότη ουδείς!
Η συνομιλία Τσίπρα – Μοσκοβισί (ο οποίος άλλαζε ύφος και περιεχόμενο δηλώσεων ανάλογα με το πού και με ποιον συνομιλούσε), αποδεικνύει πως και οι δυο γνώριζαν για τι πράγμα ακριβώς διαφωνούσαν.
Γιατί τι άλλο εκτός από (άλλη μία) περίτρανη απόδειξη της συναλλαγής με τους δανειστές προκειμένου να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, αποτελεί η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που δημοσιοποίησε η Επιτροπή στις 27 Φεβρουαρίου;
Ξαφνικά, αφού πήραν ό,τι ήθελαν για λογαριασμό των Σκοπίων – και ενώ σ’ όλη τη διάρκεια του 2018 δεν έβλεπαν τίποτε στραβό – οι κύριοι αυτοί ανακάλυψαν πως «η Ελλάδα μπαίνει σε καθεστώς υπερβολικών ανισορροπιών», μιλώντας για τα σοβαρά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, στο εξωτερικό ισοζύγιο, στις επενδύσεις, στην παραγωγικότητα, στην ασθενική ανάπτυξη, στην ανεργία, στη χαμηλή αναπτυξιακή δυναμική, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στους κινδύνους από τις δικαστικές αποφάσεις, στις εξαγγελίες για προσλήψεις στο Δημόσιο, στις εξαγγελίες για τις 120 δόσεις, στις υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, στην ενέργεια, στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.
Όλα αυτά, βέβαια, δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά. Υπήρχαν και τα γνώριζαν! Γνώριζαν ότι η κυβέρνηση δεν είχε ολοκληρώσει κανένα από τα 16 προαπαιτούμενα.
Πλην, όμως, δεν έλεγαν κουβέντα και περίμεναν υπομονετικά να ολοκληρωθεί το θέμα των Σκοπίων για να τα ξεφουρνίσουν.
Αντίθετα, μας ζάλισαν επί ένα χρόνο το κεφάλι επαινώντας τον Τσίπρα και επιτρέποντάς του να λέει ότι η οικονομία είναι… το μεγάλο του ατού.
Ο κ. Μοσκοβισί πήγαινε και ερχόταν στην Ελλάδα και δεν… έβλεπε τίποτε!
Στις 3 Ιουλίου 2018, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, είπε στον Τσίπρα ότι «χρειάστηκε κουράγιο και όραμα, και τα δείξατε αυτά». Και έγραψε συγκεκριμένα στο τουίτερ:
«Συγχαρητήρια στον Τσίπρα και στις ελληνικές αρχές που εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους. Η Ελλάδα θα γράψει το επόμενο κεφάλαιο. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική της ανάπτυξη».
(Congratulations to @tsipras_eu and the Greek authorities for delivering on their commitments. The next chapter is for #Greece to write. The @EU_Commission will continue to support its economic development).
Κατά την συνάντησή του με τον Τσακαλώτο (τον οποίο είχε παρομοιάσει με τον τέταρτο σωματοφύλακα του Αλέξανδρου Δουμά) ο Μοσκοβισί είχε πει:
«Δεν υπάρχει νέο Μνημόνιο, δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα, η Ελλάδα πλέον στέκεται στα πόδια της υλοποιώντας τη δική της αναπτυξιακή στρατηγική και με τους ευρωπαίους εταίρους της να στέκονται δίπλα της. Αυτή είναι μία νέα σελίδα για τη χώρα».
Και είχε προσθέσει πως «διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ανάπτυξη». Μας είχε μάλιστα διαβεβαιώσει ότι «οι δεσμεύσεις δεν είναι ανελαστικές»! Και δεν το είπε μία φορά. Σε άλλη αποστροφή του είχε πει: «Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, αλλά δεν είναι άκαμπτες».
Σε αντίθεση με την δήλωσή του της 27ης Φεβρουαρίου, όταν ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε πως η Ελλάδα έχει υπερβολικές ανισορροπίες ιδίως όσον αφορά το μεγάλο χρέος, τα κόκκινα δάνεια και την ανεργία. Με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής δίπλα του, τον Βάλντις Ντομπρόβσκις να μουρμουράει ότι η Ελλάδα ναι μεν έχει κάνει μεταρρυθμίσεις όμως σε ορισμένα σημεία υπάρχει ελλιπής πρόοδος, ιδιαίτερα στο θέμα της νομοθεσίας για την πρώτη κατοικία – την οποία πλέον αμφισβητεί ευθέως και η ΕΚΤ.
Συγγνώμη, αλλά πώς είναι δυνατόν τον Ιούλιο του 2018 οι δεσμεύσεις να μην είναι «άκαμπτες» και τον Φεβρουάριο του 2019 να γίνονται τόσο άκαμπτες που να απειλείται η καταβολή της δόσης;
Στις 3 Ιουλίου 2018, επίσης, μιλώντας ενώπιον των επιτροπών της Βουλής, ο κ. Μοσκοβισί είχε πει:
«Το πρόγραμμα τελείωσε και αυτό είναι νίκη του ελληνικού λαού και της ευρωζώνης. Η τρόικα δεν θα ξανάρθει εδώ».
(Φυσικά, η τρόικα ξαναήλθε – από τις 21 ως τις 25 Ιανουαρίου 2019 – αλλά ήταν τόσο αθόρυβη που δεν την πήραμε καν χαμπάρι. Λογικό αφού στις 25 Ιανουαρίου ψηφιζόταν η συμφωνία της λίμνης).
Πάντα στις 3 Ιουλίου 2018, κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μοσκοβισί είχε πει ότι «μετά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει πρέπει η Ελλάδα να στραφεί προς τις επενδύσεις».
Τώρα τι έγινε και ανακάλυψαν πως δεν έχουν γίνει οι μεταρρυθμίσεις;
Και ποιος δεν θυμάται τις θριαμβολογίες και τα εύσημα μετά την δήθεν καθαρή έξοδο της 21ης Αυγούστου;
Στις 20 Αυγούστου 2018, ο κ. Μοσκοβισί, σε συνέντευξη Τύπου, είχε δηλώσει: «Οι οικονομικές δείκτες είναι στη σωστή κατεύθυνση»!
Ο Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup, είχε δηλώσει ότι «σήμερα η οικονομική ανάπτυξη έχει επανέλθει, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, υπάρχει δημοσιονομικό και εμπορικό πλεόνασμα, η οικονομία έχει μεταρρυθμιστεί και εκσυγχρονιστεί».
Ο σοσιαλιστής πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, είχε πει για τον Τσίπρα:
«Τον εμπιστεύομαι. Αν παραμείνει πρωθυπουργός, θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Αλλά νομίζω ότι του αξίζει να του εμπιστευτεί κανείς το μέλλον της Ελλάδας».
Και βέβαια, στην ανακοίνωσή της στις 20 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας είπε πως «ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται πλέον σε πολύ ισχυρότερη θέση, η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης βελτιώθηκε, υπάρχουν απτά οφέλη από την αποκατάσταση της τάξης στα δημόσια οικονομικά, τη μείωση της ανεργίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη»!
Όσο για την κ. Μέρκελ, είχε τότε εκδώσει ανακοίνωση για να μας πει ότι «από το 2017 η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 10%» – κάτι που βέβαια δεν ισχύει!
Μάλιστα, η κ. Μέρκελ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα στις 11 Ιανουαρίου με μοναδικό σκοπό να διαφημίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον Τσίπρα γι’ αυτήν την «πολύ θαρραλέα» λύση και τον αποτροπιασμό της στις κατηγορίες για συναλλαγή, συμφώνησε με τον Τσίπρα που μίλησε για ανάπτυξη και… πρωταθλητισμό στις μεταρρυθμίσεις και γενικά ήταν άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.
Και να κλείσουμε με ολίγον Μοσκοβισί ξανά:
Στις 28 Ιουνίου 2018, σε συνέντευξή του στη Λε Φιγκαρό, είχε πει ότι «στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα τελικά ανακάλυψα έναν λαμπρό, επιδέξιο και γενναίο άνθρωπο που πέτυχε να μεταστρέψει το λαό του. Αποκαλύφθηκε, πολιτικός άνδρας».
Τότε ήταν που μας αποκάλυψε ότι «ανταλλάσσουμε με τον Τσίπρα μηνύματα κάθε εβδομάδα»!
Είναι απορίας άξιον πώς με τόσα μηνύματα δεν βρήκαν να πουν τίποτε για την κατάσταση της οικονομίας σ’ όλη τη διάρκεια του 2018 και τα ανακάλυψαν όλα όταν παραδόθηκε το όνομα της Μακεδονίας…