Από συζητήσεις με φίλους που ασχολούνται με τον τουρισμό , είτε ξενοδόχους , διευθυντές ξενοδοχείων , καταστηματάρχες και εργαζόμενους όλοι αναφέρονται σε μεγάλη έως τώρα πτώση στον τουρισμό.
Καταγράφεται μεγάλη πτώση στον Τουρισμό στην αρχή της σεζόν με πτώση αφίξεων και εισπράξεων που πολλοί αναφέρουν έως 30% στις αφίξεις και έως 50% στις εισπράξεις χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός.
Οταν όμως η υπουργός τουρισμού κ.Κουντουρά παραιτείται από τη θέση της στην αρχή της τουριστικής σεζόν, για να εκλεγεί στην Ευρωβουλή , γιατί φαίνεται παράξενο η μεγάλη πτώση που έχουμε στους πρώτους μήνες της φετινής τουριστικής περιόδου ;
Πέρα από τα πολιτικά παιχνίδια και τις προσωπικές φιλοδοξίες που είναι θεμιτές, οι πολιτικοί πρέπει να βάζουν το κοινό καλό και την ευθύνη που φέρει η κάθε τους απόφαση.
Ο τουρισμός είναι πολύ σοβαρός και συγχρόνως ευαίσθητος τομέας που επηρεαζεται από εξωγενείς παράγοντες για να τον αφήνουμε σε χέρια ανεύθυνων.
Η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο που έγινε κατά τη διάρκεια της σεζόν , ο χρόνος που χρειάζεται για να ενημερωθεί ο καινούργιος πολιτικός προϊστάμενος , οι αποφάσεις που άργησαν να παρθούν μετά από αυτό το κενό ακυβερνησίας στο υπουργείο , καθώς και η επιλογή προσώπου με άγνοια του αντικειμένου είναι μερικοί από τους λόγους που έφεραν αυτό το κακό ξεκίνημα.
Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι λόγοι όπως το άνοιγμα νέων αγορών , η επαναφορά της Αιγύπτου και της Τυνησίας , η υποτίμηση της Τουρκικής λίρας , η Ρωσοτουρκικη φιλία σε πολλά επίπεδα οικονομικά , στρατιωτικά και οι τουριστικές συμφωνίες , ακόμα όμως και η χαμηλού οικονομικού επιπέδου τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας.
Κάποιοι αυτή την πτώση και αποδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος την αποδίδουν στις Ευρωεκλογές και στο ανύπαρκτο ενδιαφέρον για αυτές από τους Ευρωπαίους.
Τα δείγματα όμως για τον τουρισμό είχαν φανεί ήδη από το Χειμώνα και από τις τουριστικές εκθέσεις , ακόμα και από τις προκρατήσεις που συνεχώς είχαν αρνητικό πρόσημο.
Οι φόροι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε στον επισκέπτη , κάτι σαν κεφαλικός φόρος που επιβαρύνουν τον επισκέπτη και δεν περιλαμβάνονται σε τουριστικό πακέτο και εφαρμόστηκαν την προηγούμενη σεζόν , ήταν ένας επιπλέον αρνητικός λόγος που μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση έκαναν τη χώρα μας πολύ ακριβότερη σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες.
Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα και τι μέτρα θα παρθούν για να ανακοπεί αυτό το κακό κλίμα.
Η απάντηση είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομη και το μόνο που δεν την ενδιαφέρει είναι να ασχοληθεί με θέματα που δεν έχουν άμεσο εκλογικό αποτέλεσμα όπως οι διορισμοί και τακτοποιήσεις των τελευταίων ημερών..
Προς το παρόν και μέχρι να αλλάξει η κυβέρνηση με τις ιδεολογικές αντιθέσεις προς το κέρδος και την επιχειρηματικότητα περιμένουμε μονάχα από την ιδιωτική πρωτοβουλία να αλλάξει την κατάσταση και να διορθώσει το κακό κλίμα.
Για το μέλλον ελπίζουμε σε αλλαγή κυβέρνησης και υπερψήφιση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει στο πρόγραμμα της την αναβάθμιση του υπουργείου τουρισμού , όπως και τις επενδύσεις που χρειάζεται για να στηριχθεί ο κλάδος , αλλά και τις υποδομές που χρειάζεται η χώρα και η Κρήτη περισσότερο .
Στο μόνο που ελπίζουμε η ζημιά που έχει γίνει αυτό το καλοκαίρι να μην είναι ανεπανόρθωτη ούτως ώστε η καινούργια κυβέρνηση να καταφέρει να αναστρέψει το κλίμα.