Απόψε (22:00) ο τελικός Ρίβερ-Μπόκα

Για απόψε στις 22:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) αναβλήθηκε ο δεύτερος τελικός του Copa Libertadores μεταξύ της Ρίβερ Πλέιτ και της Μπόκα Τζούνιορς μετά την επίθεση που σημειώθηκε στο πούλμαν της Μπόκα, αποφάσισε η Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL).

Ορισμένοι ποδοσφαιριστές της Μπόκα τραυματίστηκαν από την επίθεση που δέχθηκε το πούλμαν που μετέφερε στο γήπεδο τους παίκτες.

Οι απόψεις αντικρούονται για το συμβάν, αφού κάποιοι υποστηρίζουν ότι στο επεισόδιο η αστυνομία έριξε δακρυγόνα κατά των οπαδών της Ρίβερ Πλέιτ με αποτέλεσμα όμως να νιώσουν δυσφορία και οι παίκτες της Μπόκα που βρίσκονταν στο πούλμαν.

Άλλοι όμως δήλωσαν ότι οι οπαδοί της Ρίβερ εκτόξευσαν κατά του πούλμαν από πέτρες μέχρι σπρέι πιπεριού και ήταν αυτοί που προκάλεσαν τον τραυματισμό, με αποτέλεσμα παράγοντες του συλλόγου να δηλώσουν ότι κάποιοι παίκτες της ομάδας δεν μπορούν να αγωνιστούν στον τελικό.

Είναι ο αγώνας που σταματαει την …ζωή στην Αργεντινή.

Ετσι κι αλλιώς, για πρώτη φορά οι δύο κορυφαίες ομάδες της Αργεντινής, διεκδικούν το τρόπαιο. Μία αναμέτρηση ανοικτή, ιδιαίτερα  μετά την πλούσια σε γκολ (2-2) ισοπαλία στο Bobonera, πριν δύο εβδομάδες.

Σε ένα παιχνίδι, που υπάρχει χώρος μόνο για 66.000 θεατές. Με συνέπεια πολλοί από εκείνους που δεν κατάφεραν να βρουν εισιτήριο, να καταφύγουν στη μεταπώληση, μια παράνομη επιχείρηση, πλέον των 12 εκατομμυρίων πέσος (290.160 εκατομμύρια ευρώ). Τα εισιτήρια, μέσω του διαδικτύου προσφέρονται σε τιμές από 30.000 (725,40 ευρώ) έως 198.000 πέσος (4.785,65 ευρώ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 55.000 οπαδοί μπήκαν στο διάσημο Bombonera την Πέμπτη  για να δουν τους παίκτες να προπονούνται, ενώ αρκετοί χιλιάδες ήταν …αποκλεισμένοι έξω από το γήπεδο.

Πρόκειται για μία μονομαχία, που ξεχειλίζει πάθος σε όλη την χώρα, μία αντιπαράθεση όπου κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τον φόβο της απώλειας. Γιατί ο φόβος της ήττας στο ποδόσφαιρο της Αργεντινής είναι ανώτερος από την ευχαρίστηση του θριάμβου και ποτέ μια δεύτερη θέση δεν θα έχει τέτοια γεύση ήττας.

Είναι η «Μέκκα των ντέρμπι», ένας αγώνας, που σύμφωνα με τον Observer, πρέπει να δει ένας φίλαθλος πριν να πεθάνει. Μετανάστες από την Γένοβα έδωσαν ζωή στην Μπόκα (σημερινής αξίας 115,65 εκατ. ευρώ), Άγγλοι ίδρυσαν την Ρίβερ (74,70 εκατ. ευρώ), που με τα χρόνια πήρε το προσωνύμιο «εκατομμυριούχοι», δεδομένης της οικονομικής της κατάστασης, μετά τις παραχωρήσεις Ντι Στέφανο και Σίβορι. Τα χρήματα αυτά την βοήθησαν να μετακομίσει σε πιο πλούσιες συνοικίες της πόλης, εγκαταλείποντας την Μπόκα. Στο πρώτο ντέρμπι, δύο νεκροί. Εβδομήντα ένας τραυματίες στα σοβαρά επεισόδια του ’68 στο  Monumental. Μία αντιπαλότητα που ποτέ δεν μειώθηκε στο πέρασμα των χρόνων.

«Ξέρουμε καλά τι σημαίνει ο τελικός. Εάν νικήσουμε θα απολαύσουμε την απόλυτη δόξα, εάν δεν τα καταφέρουμε θα το κάνουν αυτοί. Εμείς θα τα δώσουμε όλα για να νικήσουμε και να πανηγυρίσουμε τον τίτλο μέσα στο σπίτι τους», είπε ο Κολομβιανός μέσος της Μπόκα Τζούνιορς Βιλμάρ Μπάριος, δίνοντας το στίγμα του αγώνα.

Το έχουν κάνει, ίσως με πιο εντυπωσιακό τρόπο οι φίλαθλοι, ζωγραφίζοντας σε ένα τοίχο του Μπουένος Αϊρές, μία ποδοσφαιρική εικόνα, προκειμένου να διακηρύξουν την αιώνια αγάπη στην ομάδα τους: «Δεν είναι 90 λεπτά, είναι μια ολόκληρη ζωή». Γίνεται αντιληπτό ότι δεν πρόκειται απλά για ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, αλλά για μία δεξαμενή συναισθημάτων.

Από τότε, το 2005, που η Conmebol, «ενεργοποίησε» την πιθανότητα δύο ομάδες από την ίδια χώρα να συναντηθούν στον τελικό του Copa Libertadores, αυτή θα είναι η μόλις τρίτη  τέτοια «διασταύρωση». Είχαν προηγηθεί οι μονομαχίες της Βραζιλίας, εκείνες της Σάο Πάολο με την Παραναένσε το 2005 και της Ιντερνασιονάλ  με την Σάο Πάολο το 2006. Είναι όμως η πρώτη μεταξύ δύο τόσο ανταγωνιστικών αντιπάλων. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι Μπόκα και Ρίβερ, που γεννήθηκαν και παίζουν στο Μπουένος Άιρες, συγκεντρώνουν μεταξύ 60% και 70% των οπαδών στην Αργεντινή.

Πιο πλήρης η Μπόκα Τζούνιορς, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά και οι Αργεντινοί, ωστόσο, ο προπονητής της Ρίβερ Πλέιτ, Μαρσέλο Γκαγιάρδο, είναι ειδικός στην προετοιμασία τέτοιων αγώνων. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως με αυτόν στον πάγκο, η Ρίβερ κέρδισε εφέτος στην Αργεντινή Super Cup απέναντι στην Μπόκα Τζούνιορς.

Τι κι αν η Αργεντινή βρίσκεται σε οικονομική κρίση, ο πληθωρισμός φτάνει περίπου 45% ετησίως και η υποτίμηση του πέσος είναι περίπου 50%. Η παράσταση των δύο ομάδων ξεχωρίζει έναντι κάθε άλλης δρστηριότητας σε ολόκληρη την κοινωνία. Ο πρόεδρος της χώρας, Μαουρίτσιο Μάρτσι, βασικός  στην Μπόκα μεταξύ του 1995 και του 2007, προσπάθησε μάταια να απαγορεύσει τις μετακινήσεις φιλάθλων στις δύο έδρες. Όπως αρνητική απάντηση, εισέπραξε ήδη από το πρώτο παιχνίδι, η εβραϊκή κοινότητα όταν ζήτησε -επίσης μάταια- να μην γίνουν τα παιχνίδια το Σάββατο στις προγραμματισμένες τους ώρες. Επιπλέον, αρκετοί γαμπροί, ζήτησαν γιγάντιες οθόνες για να γίνουν οι γάμοι…

Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά και ο δεύτερος τελικός θα γίνει σε ευρωπαϊκή ώρα. Η Μπόκα θα διεκδικήσει το έβδομο Κύπελλο της, κάτι που μόνο η Ιντεπεντιέντε έχει καταφέρει, ενώ η Ρίβερ την τέταρτη. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content