Στην εξωστρέφεια του ελληνικού αθλητισμού, στρατηγική και προτεραιότητα της Κυβέρνησης σε όλα τα πεδία πολιτικής της, αναφέρθηκε αναλυτικά ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στη Βουλή κατά την κύρωση των τριών αθλητικών Μνημονίων Συνεργασίας με το Κατάρ, τα ΗΑΕ και τη Βουλγαρία.
Ο κ. Αυγενάκης τόνισε τη σημαντική σημασία του αθλητισμού ως εργαλείου άσκησης και εξωτερική πολιτικής, με αφορμή την Υπουργική Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, που θα διοργανώσει η Ελλάδα την προσεχή Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου και τις συζητήσεις, με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς στον αθλητισμό, που θα λάβουν χώρα την επομένη ημέρα.
Επισήμανε, επιπλέον, ο Υφυπουργός Αθλητισμού την σπουδαία εφαρμογή, με τον πρόσφατο αθλητικό νόμο 4726/2020, της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.) σε συνέχεια της κύρωσης τον περασμένο Νοέμβριο (ν.4639/2020) της Σύμβασης Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τους χειραγωγημένους αγώνες.
Η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. αποτελεί το βασικό εργαλείο εφαρμογής της Σύμβασης Macolin. Σκοπός της είναι ο εθνικός συντονισμός των αρμόδιων φορέων, η διεθνής συνεργασία και η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, προκειμένου να διασφαλισθεί η εφαρμογή των διατάξεων που ορίζονται στη Σύμβαση σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων.
Η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. εδρεύει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και συμμετέχουν:
* Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ως Πρόεδρος
* Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.)
* Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.)
* Ο Αθλητικός Εισαγγελέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών
* Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.)
Η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. συστήνει ομάδες εργασίας με σκοπό την υποβοήθηση του έργου της. Σε κάθε ομάδα εργασίας συμμετέχουν φορείς εκτός αυτών που ανήκουν στον «πυρήνα» της, όπως η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, οι Σύνδεσμοι παικτών, προπονητών και διαιτητών, οι διοργανώτριες αρχές πρωταθλημάτων, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι Εταιρίες Στοιχηματισμού κ.ά.
Ο κ. Αυγενάκης τόνισε, επίσης, την μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους 15 μήνες και στις διεθνείς συνεργασίες αναφορικά με το ζήτημα της καταπολέμησης του ντόπινγκ, όπου λόγω της ολιγωρίας της προηγούμενης Κυβέρνησης, κινδυνεύσαμε με GRExit από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-ντόπινγκ.
Παρέθεσε τις πάρα πολλές ενέργειες (ΕΟΚΑΝ, Εργαστήριο) που έχουν γίνει και στάθηκε στα πρόσφατα «συγχαρητήρια» του προέδρου του WADA, Βίτολντ Μπάνκα.
Τα σχέδια νόμων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την κύρωση των τριών αθλητικών Μνημονίων Συνεργασίας ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου («Ναι» απ’ όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ, που ψήφισε «Παρών» και Ελληνικής Λύσης που καταψήφισε το Μνημόνιο με το Κατάρ).