Απαγορεύτηκαν οι πωλήσεις κίτρινων γιλέκων στην Αίγυπτο υπό το φόβο επεισοδίων

Οι αιγυπτιακές αρχές απαγόρευσαν τις πωλήσεις των κίτρινων γιλέκων υπό το φόβο ότι στις διαδηλώσεις του επόμενου μήνα για τη συμπλήρωση επτά ετών από την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, το φαινόμενο των Παρισίων μπορεί να βρει μιμητές.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας αλλά και έμποροι και πωλητές καταστημάτων, επιβεβαίωσαν ότι τους έχουν δοθεί οδηγίες να μην πωλούν κίτρινα γιλέκα σε περαστικούς αλλά και να περιορίσουν τις χονδρικές τους πωλήσεις μόνο σε πιστοποιημένους αγοραστές.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζεται, από τις αιγυπτιακές αρχές έχουν διατυπωθεί και ανοιχτές προειδοποιήσεις πως όσοι παραβιάσουν τις συγκεκριμένες οδηγίες θα τιμωρηθούν.

Έξι έμποροι στο κέντρο του Καϊρου που πωλούν προϊόντα «βιομηχανικής ασφάλειας» , ανέφεραν στον Guardian ότι δεν πωλούν πλέον κίτρινα γιλέκα.

Οι δύο εξ αυτών ανέφεραν ότι αρνήθηκαν να τα πωλήσουν χωρίς να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις ενώ άλλοι τέσσερις παραδέχθηκαν ότι τους το απαγόρευσε η αστυνομία.

«Φαίνεται ότι κανείς δεν επιθυμεί να γίνει ό,τι γίνεται και στη Γαλλία», λέει ένας έμπορος, ενώ συνάδελφός του προσθέτει: «Η αστυνομία ήρθε εδώ πριν από λίγες ημέρες και μας είπε να σταματήσουμε να τα πουλάμε. Όταν τους ρωτήσαμε το λόγο, μας απάντησαν ότι απλά «λειτουργούν βάσει οδηγιών».

Σύμφωνα με δύο υπεύθυνους των υπηρεσιών ασφαλείας, που μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα υπό τον όρο της  ανωνυμίας τους, τα απαγορευτικά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Πάντως από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη επιβεβαίωση σχετικής οδηγίας.

Η κίνηση των αιγυπτιακών αρχών καταδεικνύει τη βαθιά ανησυχία της κυβέρνησης για ενδεχόμενα επεισόδια στις 25 Ιανουαρίου.

Τα τελευταία δύο χρόνια η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε δεκάδες επιχειρήσεις με τη συμμετοχή και του στρατού, προκειμένου να αποτρέψει  τα «επετειακά» επεισόδια για την εξέγερση του 2011.Πηγή:Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content