Ισχυρή προειδοποίηση για το ζοφερό μέλλον του πλανήτη λόγω κλιματικής αλλαγής

Τα προειδοποιητικά σήματα της κλιματικής αλλαγής που έπληξαν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες πρέπει να ληφθούν υπόψη από τις εθνικές κυβερνήσεις σε βασικές συναντήσεις αργότερα φέτος, όπως προτρέπουν οι πολιτικοί ηγέτες και οι εμπειρογνώμονες, καθώς τα φαινόμενα σημειώνουν ρεκόρ σε πολλές περιοχές.

Ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει όλο τον κόσμο και καθώς το καλοκαίρι του βόρειου ημισφαιρίου ολοκληρώνεται, οι ερευνητές μόλις διαπίστωσαν ότι ο πάγος της Αρκτικής θάλασσας απείχε ελάχιστα από ρεκόρ απώλειας φέτος.

Όλα τα σημάδια μέχρι τώρα είναι άκρως ανησυχητικά, ειδικά αν κανείς ενώσει τα κομμάτια του παγκόσμιου παζλ. Και αυτό ακριβώς ολοκληρώνουν τώρα οι κορυφαίοι επιστήμονες προσπαθώντας να προβλέψουν πόσο απειλητικό είναι το μέλλον.

«Με απλά λόγια, τα τελευταία 10 χρόνια η Αρκτική έχει λιώσει ταχύτερα από ποτέ από τότε που άρχισαν οι καταγραφές», δήλωσε ο Julienne Stroeve, καθηγητής στο University College του Λονδίνου.   Ιδιαίτερη ανησυχία αποτελεί η μείωση του πάχους του πάγου, η οποία διαμορφώνεται εδώ και πολλά χρόνια. «Ο παλαιότερος πάγος έχει αντικατασταθεί από όλο και περισσότερο πάγο της καινούργιας χρονιάς που είναι πιο εύκολο να λιώσει κάθε καλοκαίρι», εξήγησε ο επιστήμονας.

Αυτή την εβδομάδα, οι επιστήμονες συγκεντρώνονται στη Νότια Κορέα για να ενώσουν τα στοιχεία από τα τελευταία πέντε χρόνια των μελετών της επιστήμης του κλίματος και για να απαντήσουν σε βασικές ερωτήσεις που έχουν τεθεί από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.   Η Διακυβερνητική Ομάδα του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) γιορτάζει τα 30α γενέθλιά της φέτος με αυτό που εκτιμάται πως θα είναι μια έκθεση ορόσημο και θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου.

Αυτό που αναμένεται να προκύψει, θα είναι η ισχυρότερη προειδοποίηση ότι τα ασυνήθιστα περιστατικά στο παγκόσμιο κλίμα θα προστεθούν σε ένα ευρύτερο μοντέλο που θα σημάνει συναγερμό για το μέλλον.

Χιλιάδες κορυφαίοι εμπειρογνώμονες του κλίματος στον κόσμο, συνεργάζονται για τις περιοδικές εκθέσεις που κυκλοφορούν περίπου κάθε μισή δεκαετία.    Αυτή τη φορά, οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να απαντήσουν εάν και πώς ο κόσμος μπορεί να ανταποκριθεί στην «φιλοδοξία» που έχει τεθεί στη συμφωνία του Παρισιού το 2015 ώστε η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη να μην ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου. Αν το όριο αυτό ξεπεραστεί πολλά κράτη και νησιά είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν κίνδυνο από τη στάθμη της θάλασσας.

Όταν οι επιστήμονες παραδώσουν την ετυμηγορία τους, τα στοιχεία τους θα περάσουν στους πολιτικούς για να μετατρέψουν τις συμβουλές  σε συγκεκριμένες ενέργειες.   Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν ξεκινήσει παγκόσμιες πρωτοβουλίες με στόχο να θέσουν το κλίμα πρωταρχικό στόχο παγκοσμίως.

Υπάρχουν κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και διαρροές για την έκθεση που θα αποκαλυφθεί τη Δευτέρα οι οποίες λένε πως το περιεχόμενό της θα είναι σοκαριστικό.   Δημοσιογράφοι που είχαν δει ένα πρώιμο προσχέδιο της έκθεσης είχαν αναφέρει πως αν δεν υπάρξει σοβαρή και άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος μέσα σε τρεις μήνες, τότε ο στόχος της συμφωνίας για το κλίμα θα χαθεί οριστικά και η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

Το τελικό σχέδιο της έκθεσης περιέχει πάνω από 6.000 μελέτες, ενώ οι αξιολογήσεις εμπειρογνωμόνων για το δεύτερο σχέδιο συγκέντρωσαν περίπου 25.000 παρατηρήσεις από εμπειρογνώμονες και αξιωματούχους από 71 χώρες.   Με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς να θεωρείται ήδη αρκετή για να σπείρει το χάος στο κλίμα, τα προσχέδια της έκθεσης επιβεβαίωσαν την ανάγκη περιορισμού της και φέρονται να σημειώνουν πως υπάρχει περίπτωση να είναι ήδη αργά.

«Δεν γνωρίζω πώς μπορείτε να διαβάσετε αυτή την έκθεση και να βρείτε κάτι άλλο εκτός από σοβαρή ανησυχία », δήλωσε στο AFP, Peter Frumhoff, διευθυντής επιστήμης μιας ομάδας έρευνας και υπεράσπισης της συμφωνίας για το κλίμα.   Σημαντικός παράγοντας για τη λήψη αποφάσεων αυτή τη φορά είναι η πολιτική καθώς εκτός από τον αντιρρησία Τραμπ υπάρχουν πολλοί ακόμη στη λίστα αδυναμίας συνεννόησης, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.   Όπως και να έχει, τη Δευτέρα, η έκθεση θα είναι διεθνές θέμα παγκοσμίως και σίγουρα θα απασχολήσει πολύ τους επόμενους μήνες.

 

Πηγή: www.lifo.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content