Ολοι οι εν ζωή πρόεδροι των ΗΠΑ στην κηδεία του Τζορτζ Μπους

Μετά από το τριήμερο δημόσιο προσκύνημα στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, η σορός του Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους μεταφέρθηκε σήμερα στον εθνικό καθεδρικό ναό της Ουάσινγκτον, όπου στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας θα γίνει η επιβλητική κηδεία του 41ου πρώην προέδρου των ΗΠΑ,

Ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος άφησε την τελευταία του πνοή στις 30 Νοεμβρίου, στο Χιούστον του Τέξας σε ηλικία 94 ετών.

Ο Τζίμυ Κάρτερ, ο 39ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1977έως το 1981, ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια, ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος με την Λορα Μπους, το ζεύγος Κλίντον και το ζεύγος Ομπαπα έδωσαν το παρών στην επικήδεια τελετή, σε μία κατάμεστη εκκλησία. 

Από ξένους ηγέτες παρευρίσκονται εκτός των άλλων ο πρίγκιπας Κάρολος και η Άγκελα Μέρκελ. Συνολικά, σχεδόν 3.000 συγγενείς, φίλοι, πολιτικοί, αξιωματούχοι και επιχειρηματίες είναι προσκεκλημένοι στην κηδεία.

Έπειτα από μια άλλη επικήδεια τελετή, που θα γίνει στην επισκοπική εκκλησία του Σεντ Μάρτιν στο Χιούστον, η σορός θα μεταφερθεί με τρένο στην πανεπιστημιούπολη του A&M στο Τέξας, όπου βρίσκεται η προεδρική βιβλιοθήκη Τζορτζ Μπους, πίσω από την οποία θα ενταφιαστεί, δίπλα στην Μπάρμπαρα, την σύζυγό του που πέθανε τον Απρίλιο, και τη Ρόμπιν, την κόρη του που είχε πεθάνει από λευχαιμία όταν ήταν τριών ετών.

Στα τέσσερα χρόνια της θητείας του (Ιανουάριος 1989-Ιανουάριος 1993), ο πρόεδρος Μπους έζησε την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Επίσης διαπραγματεύτηκε την Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής και δύο συνθήκες για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων.

Ακόμη, απώθησε τις ιρακινές δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν από το Κουβέιτ το 1990, αρνούμενος την ίδια ώρα να φτάσει ως την Βαγδάτη για να ανατρέψει τον δικτάτορα.

Ο πόλεμος αυτός έχει μείνει στη μνήμη των Αμερικανών ως ο τελευταίος που κέρδισαν οι ΗΠΑ.Πηγή:Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content