Το μυστήριο με τον γερμανικό χρυσό στις ΗΠΑ

Εδώ και δεκαετίες, η Bundesbank, η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, η οποία «φυλάει» τον χρυσό της χώρας, έχει αποθηκεύσει πάνω από 1.200 τόνους του πολύτιμου μετάλλου συνολικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στα θησαυροφυλάκια της αμερικανικής Federal Reserve στη Νέα Υόρκη.

Όταν το θέμα έγινε γνωστό, το 2013, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ξεκινά πρόγραμμα επαναπατρισμού των αποθεμάτων χρυσού που ανήκουν στο Γερμανικό κράτος, τα οποία βρίσκονταν εκτός των συνόρων της χώρας και αποθηκεύτηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Τα αποθεματικά βρίσκονται στις ΗΠΑ, αλλά και τη Γαλλία, και η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επαναπατριστούν σε περίοδο πενταετίας, ωστόσο μετά από διαπραγμάτευση με τη FED το πρόγραμμα επεκτάθηκε στα επτά χρόνια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Russia Today, το 2013 επέστρεψαν στη Γερμανία μόνο πέντε τόνοι χρυσού, εξ αιτίας λογιστικών δυσκολιών. Την επόμενη χρονιά επέστρεψαν άλλοι 120 τόνοι – 35 από το Παρίσι και 85 από τη Νέα Υόρκη. Άλλοι 110,5 τόνοι επέστρεψαν από το Παρίσι το 2015 και 99,5 από Νέα Υόρκη. Πριν από δύο χρόνια, επαναπατρίστηκαν συνολικά 200 τόνοι χρυσού.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα πάντα με το Russia Today, η FED αρνείται στους Γερμανούς ειδικούς την πρόσβαση στα τεράστια αποθέματα χρυσού, ουσιαστικά σαν να τα κρατά… ομήρους. Ωστόσο, η Bundesbank δε φαίνεται να ανησυχεί, παρά τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τις οποίες ο γερμανικός χρυσός δεν υπάρχει πια και ότι έχει ξοδευτεί από άλλες κυβερνήσεις, στην προκειμένη περίπτωση των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς σχετικά από το RT, ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι δεν έχει καταλάβει ότι το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και παρέπεμψε σε ενημέρωση από την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας.

 

Economistas

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content