Τι είπαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση της Άγκυρας

Συγκρατημένα θετικό ήταν το κλίμα στην συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Οι δύο πλευρές έδειξαν ότι η θετική ατζέντα ανάμεσα στις δύο χώρες φέρνει αποτελέσματα και μπορούν να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν σε βασικά ζητήματα. Στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών φάνηκε ότι δεν αναδείχθηκαν ζητήματα από την λεγόμενη «βαριά» διμερή ατζέντα αλλά κάποια από τα «αγκάθια», όπως η μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη και η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Ωστόσο η αναφορά του Τούρκου προέδρου σε «τουρκική μειονότητα» στην Θράκη έλαβε την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Όπως έχω ήδη τονίσει, ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ το έμπρακτο ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για την ευημερία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη εκδηλώνεται με την αυτονόητη τήρηση των αρχών ισονομίας και ισοπολιτείας για τα μέλη της, όπως και για όλους τους Έλληνες πολίτες, αλλά -και θέλω να το τονίσω αυτό- και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας. Και θεωρούμε επιτυχία μας την ενεργό παρουσία της μειονότητας στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή και θα ήταν ευχής έργον αν την ίδια άνθιση γνώριζε και ο, δυστυχώς, διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκία».

Φίλης για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα είχε θετικό πρόσημο ενώ η υποδοχή του στο Λευκό Παλάτι ήταν θερμή και δεν έλειψαν τα χαμόγελα των δύο ηγετών στις κάμερες. Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν βγήκε στα σκαλιά του προεδρικού Μεγάρου για να υποδεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Κυβερνητικές πηγές ενημέρωναν μετά το πέρας της συνάντησης στην Άγκυρα που διήρκεσε συνολικά περισσότερο από μιάμιση ώρα μαζί με τις διευρυμένες επαφές ότι συζητήθηκαν θέματα διμερούς και διεθνούς ατζέντας, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και στην Ουκρανία.

e-nikos.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content