Πάνω από πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της Μελβούρνης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας, τίθενται υπό περιοριστικά μέτρα από τα μεσάνυχτα σήμερα Πέμπτη, μετά την εμφάνιση εστίας του νέου κορονοϊού.
Το επταήμερο lockdown αφορά ολόκληρη τη Βικτόρια, διευκρίνισε ο μεταβατικός επικεφαλής της κυβέρνησης της πολιτείας, ο Τζέιμς Μερλίνο, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων που συνδέονται με αυτή την εστία διπλασιάστηκε στα 26.
Ο λόγος που αποφασίστηκε να επιβληθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα είναι πως πρόκειται για συστάδα κρουσμάτων «μιας εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής του ιού, πολύ ανησυχητικής, που μεταδίδεται ταχύτερα από ό,τι έχουμε καταγράψει ποτέ», εξήγησε ο κ. Μερλίνο.
Πρόκειται για το παραλλαγμένο στέλεχος B.1.617 του νέου κορονοϊού, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία και παρουσιάζει υψηλότερη μεταδοτικότητα.
Το lockdown, που έχει σκοπό να «σπάσει η αλυσίδα» της μετάδοσης, θα επιτρέψει στις υγειονομικές αρχές να κάνουν με μεγαλύτερη ευχέρεια ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.
Για την επόμενη εβδομάδα οι κάτοικοι στη Βικτόρια δεν θα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι παρά μόνο για απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις, για παράδειγμα για να πάνε να εμβολιαστούν.
Ο κ. Μερλίνο κατηγόρησε την ομοσπονδιακή συντηρητική κυβέρνηση ότι εν μέρει ευθύνεται για το lockdown, εξαιτίας του αργού ρυθμού της εκστρατείας ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι της COVID-19.
«Αν είχαν εμβολιαστεί περισσότεροι άνθρωποι, οι συνθήκες θα ήταν πολύ διαφορετικές από αυτές που γνωρίζουμε σήμερα. Αλλά δυστυχώς, δεν είναι αυτή η περίπτωση», τόνισε.
Αυτό είναι το τέταρτο lockdown στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην επικράτεια της χώρας.
Τους τελευταίους μήνες, γενικά οι Αυστραλοί είδαν τα περιοριστικά μέτρα να χαλαρώνουν, καθώς οι αρχές στην αχανή νήσο-ήπειρο της Ωκεανίας θεωρούσαν πως έχουν ελέγξει την πανδημία. Όμως τελευταία υψώνονταν φωνές που προειδοποιούσαν ότι η αργή πρόοδος της εκστρατείας ανοσοποίησης καθιστά τη χώρα ευάλωτη.
Η αντιπολίτευση των Εργατικών μέμφεται την κυβέρνηση διότι δεν τροποποίησε το σύστημα καραντίνας για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό, το οποίο έχει αποδειχθεί προβληματικό.
«Αν είχαμε βρει εναλλακτική λύση στην καραντίνα σε ξενοδοχεία (…) δεν θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα», στηλίτευσε ο κ. Μερλίνο.
Μόλις 3,7 εκατ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί ως αυτό το στάδιο στην Αυστραλία, χώρα με πληθυσμό 25 εκατομμυρίων κατοίκων.
Πάντως η Αυστραλία έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο λιγότερους από χίλιους θανάτους (910 επακριβώς) ασθενών με την COVID-19 επί συνόλου λίγων περισσότερων από 30.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, αριθμούς πολύ χαμηλότερους από ό,τι άλλες ανεπτυγμένες χώρες, κυρίως χάρη στο κλείσιμο των συνόρων, στα lockdowns, στην ιχνηλάτηση των επαφών και την τήρηση των κανόνων της επιλεγόμενης κοινωνικής απόστασης από τους πολίτες.
ΑΠΕ