Σε μια ανησυχητικη διαπίστωση προχώρησε την Παρασκευή ο ΟΗΕ, σχετικά με τις διαρροές που έχουν προκύψει από τα ρήγματα στον αγωγό Nord Stream.
Τα ρήγματα στο σύστημα αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα οδήγησαν σε πιθανώς τη μεγαλύτερη μεμονωμένη έκλυση του -καταστροφικού για το κλίμα- μεθανίου που έχει καταγραφεί ποτέ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΟΗΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Σε μια ανάλυση δορυφορικών εικόνων που πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα ερευνητές που από το Διεθνές Παρατηρητήριο Εκπομπών Μεθανίου του UNEP ή IMEO, ανίχνευσαν εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση μεθανίου, ένα αέριο θερμοκηπίου πολύ πιο ισχυρό αλλά πιο βραχύβιο από το διοξείδιο του άνθρακα, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.
«Αυτό είναι πολύ κακό, πιθανότατα το μεγαλύτερο συμβάν εκπομπών που έχει εντοπιστεί ποτέ. Αυτό δεν βοηθάει, καθώς βρισκόμαστε σε μια στιγμή που χρειάζεται οπωσδήποτε να μειώσουμε τις εκπομπές», είπε στο Reuters ο Manfredi Caltagirone, επικεφαλής του IMEO για το UNEP.
Οι διαρροές από τον Nord Stream ισοδυναμούν με την καύση 285 τόνων άνθρακα την ώρα
Οι ερευνητές στο GHGSat, το οποίο χρησιμοποιεί δορυφόρους για την παρακολούθηση των εκπομπών μεθανίου, υπολόγισαν ότι ο ρυθμός διαρροής από ένα από τα τέσσερα σημεία ρήγματος ήταν 22.920 κιλά την ώρα. Αυτό ισοδυναμεί με την καύση περίπου 285 τόνων άνθρακα την ώρα, ανέφερε η GHGSat σε σχετική δήλωση.
«Αυτό το ποσοστό είναι πολύ υψηλό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι είναι τέσσερις ημέρες μετά το αρχικό ρήγμα», δήλωσε η εταιρεία.
Η συνολική ποσότητα μεθανίου που διαρρέει από το σύστημα αγωγών της Gazprom μπορεί να είναι υψηλότερη από μια μεγάλη διαρροή που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο σε υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα του Κόλπου του Μεξικού, από την οποία διέρρεαν 100 μετρικοί τόνοι μεθανίου την ώρα, είπε ο Caltagirone.
Η διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού, ορατή και από το διάστημα, απελευθέρωσε τελικά περίπου 40.000 μετρικούς τόνους μεθανίου σε 17 ημέρες, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πολυτεχνείο της Βαλένθια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science & Technology Letters.
Αυτό ισοδυναμεί με την καύση 1,1 δισεκατομμυρίων λιβρών άνθρακα, σύμφωνα με τον Υπολογιστή Ισοδυναμίας Αερίων Θερμοκηπίου της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.
Η βελτιωμένη δορυφορική τεχνολογία έχει βελτιώσει άμεσα την ικανότητα των επιστημόνων να βρίσκουν και να αναλύουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τα τελευταία χρόνια, κάτι που ορισμένες κυβερνήσεις ελπίζουν ότι θα βοηθήσει τις εταιρείες να ανιχνεύσουν και να αποτρέψουν τις εκπομπές μεθανίου.
Παραμένουν τα ερωτήματα για τα αίτια της διαρροής στον Nord Stream
Οι μεγάλες διαρροές που ξέσπασαν ξαφνικά στον Nord Stream που εκτείνεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη έχουν δημιουργήσει πολλές θεωρίες αλλά λίγες είναι οι σαφείς απαντήσεις σχετικά με το ποιος ή τι προκάλεσε τη ζημιά. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υποδείξει ότι τα ρήγματα προκλήθηκαν από σαμποτάζ.
Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα ως αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι το Κρεμλίνο θα επιδιώξει να στερήσει τον κρίσιμο ενεργειακό εφοδιασμό από την Ευρώπη για τον ερχόμενο χειμώνα.
iefimerida.gr