Η Κύπρος έχει από χθες την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Βουλής από την ίδρυση του κράτους το 1960. Η 36χρονη Αννίτα Δημητρίου, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού, εξελέγη επικεφαλής του Νομοθετικού Σώματος, στην δεύτερη ψηφοφορία εξασφαλίζοντας 25 ψήφους, οι οποίοι ήταν αρκετοί για να υπερβούν το όριο των 2/5 των παρόντων βουλευτών.
Στην δεύτερη ψηφοφορία η Αννίτα Δημητρίου πέραν των 17 ψήφων του ΔΗΣΥ, ψηφίστηκε από τους 4 βουλευτές της ΔΗΠΑ και από τους τέσσερις βουλευτές του ΕΛΑΜ το οποίο απέσυρε την υποψηφιότητα του Προέδρου του. Το ακροδεξιό ΕΛΑΜ αναγκάστηκε να ψηφίσει την Αννίτα Δημητρίου για να αποφύγει την εκλογή του ΓΓ του ΑΚΕΛ (κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου) στην Τρίτη ψηφοφορία, στην οποία θα επιτύγχανε εκλογή όποιος υποψήφιος είχε τις περισσότερες ψήφους.
Στην Τρίτη ψηφοφορία ήταν ορατό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υπέρ του Άντρου Κυπριανού, πέραν των 15 βουλευτών του ΑΚΕΛ, οι 9 βουλευτές του ΔΗΚΟ και οι 3 της ΕΔΕΚ.
Ποια είναι η νέα Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής
Η Αννίτα Δημητρίου γεννήθηκε στο χωριό Τρούλλοι της Λάρνακας, στις 18 Οκτωβρίου 1985. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις στις διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στην Βρετανία.
Πριν την εκλογή της ως βουλευτής, παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό και εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus ως Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, ενώ συμμετείχε εθελοντικά σε διάφορα οργανωμένα σύνολα.
Στις 5 Απριλίου 2016, στις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΣΥ για επιλογή των υποψηφίων που θα απάρτιζαν το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις Βουλευτικές Εκλογές του 2016, η Αννίτα Δημητρίου επιλέχθηκε ως υποψήφια του κόμματος (με βάση των καταστατικών προνοιών του κόμματος πρέπει να περιλαμβάνονται γυναίκες στο ψηφοδέλτιο και ήταν η μόνη γυναίκα που διεκδίκησε υποψηφιότητα).
Ωστόσο, στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ που ακολούθησε, μετά από πιέσεις που δέχθηκε από την ηγεσία του κόμματος αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά της. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις εντός και εκτός ΔΗΣΥ, με τον Πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, τελικά να αναιρεί την απόφαση του και να της δίνει το δικαίωμα να κατέλθει ως υποψήφια.
Στις εκλογές εξελέγη βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λάρνακας με τον ΔΗΣΥ.
Ως βουλευτής, διετέλεσε γραμματέας της Βουλής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.
Τον Φεβρουάριο του 2020 εξελέγη αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαϊου, πρώτη σε ποσοστό ψήφων από όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων.
Κυρίαρχος ο ΔΗΣΥ
Η εκλογή της Αννίτας Δημητρίου στην Προεδρία της Βουλής, καθιστά το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ κυρίαρχο της πολιτικής σκηνής καθώς ελέγχει την Εκτελεστική και την Νομοθετική εξουσία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1960.
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ) μέσα σε δύο εβδομάδες υπέστησαν δεύτερη ήττα, καθώς στις βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου παρουσίασαν μείωση των ποσοστών τους με τον ΔΗΣΥ, να παραμένει πρώτο κόμμα παρά τις απώλειες και παρά την φθορά, τα σκάνδαλα και τα φαινόμενα κακοδιοίκησης, μετά από 8 χρόνια διακυβέρνησης από τον Νίκο Αναστασιάδη.
Όλα τα κόμματα έχουν πλέον στραμμένο το βλέμμα τους στις προεδρικές εκλογές του 2023 με το τοπίο να παραμένει ρευστό, παρά την βούληση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συνεργαστούν για να αποτρέψουν εκλογή υποψηφίου από τον ΔΗΣΥ.
Τις επόμενες μέρες θα συνέλθει το τακτικό συνέδριο του ΑΚΕΛ το οποίο θα εκλέξει νέο ηγέτη καθώς ο Άντρος Κυπριανού έχει δηλώσει πρόθεση να αποχωρήσει.
Να επανακτηθεί η αξιοπιστία
Η Αννίτα Δημητρίου μετά την εκλογή της αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκατάστασης της χαμένης αξιοπιστίας της πολιτικής ζωής υπογραμμίζοντας ότι για να «πετύχουμε πρέπει να λειτουργήσουμε με αντικειμενικότητα, αμεροληψία και κυρίως συνεργασίες, οικοδομώντας την Κύπρου του αύριο, την Κύπρο που μας αξίζει».
Η νέα Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης σε σοβαρούς κινδύνους που εκκρεμούν «αν δεν υπηρετήσουμε τη Βουλή όπως πρέπει, όπως αναμένουν από εμάς οι πολίτες, αν δεν αλλάξουμε αντιλήψεις, εικόνες και παραστάσεις που πλήγωσαν και απογοήτευσαν». Είπε ότι αναλαμβάνει το λειτούργημα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας με βαθιά αίσθηση ευθύνης, την οποία είναι έτοιμη να εκδηλώσει στο ακέραιο με τη συνεργασία και βοήθεια όλων των βουλευτριών και βουλευτών.
Ν. Αναστασιάδης: Ισχυρό μήνυμα
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στην πρώτη του δήλωση μετά την εκλογή της Αννίτας Δημητρίου ανέφερε πως η ανάδειξη της στην Προεδρία της Βουλής στέλνει «ισχυρό μήνυμα» προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου, και όλους τους πολίτες ότι και οι γυναίκες μπορεί και πρέπει να διεκδικούν και αξίζουν να διεκδικούν ανάλογα αξιώματα. Ερωτηθείς αν στα σχέδια του για ανασχηματισμό τις επόμενες ημέρες είναι να έχει περισσότερες γυναίκες στην κυβέρνηση, ο Ν. Αναστασδιάδης είπε ότι «το μήνυμα είναι και προς εμένα».
Πρώτο Θέμα