Ένα τεράστιο ορυχείο σπάνιων γαιών ανατρέπει τις διεθνείς ισορροπίες

Στο μεγαλύτερο νησί της γης βρίσκεται ο νέος ενεργειακός θησαυρός που θα επιτρέψει στη Δύση να απεξαρτοποιηθεί από την ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, Κίνα. 

Κλυδωνισμούς στην παντοκρατορία της Κίνας στην εφοδιαστική αλυσίδα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θέλει να προκαλέσει η Tanbreez Mining, η οποία επικεντρώνεται σε ένα σημαντικό έργο εξόρυξης κρίσιμων ορυκτών. Το πρότζεκτ αφορά στην εξόρυξη σπάνιων γαιών στη νότια Γροιλανδία, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της Βόρειας Αμερικής από την Κίνα, η οποία αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη στην ηλεκτροκίνηση.

Η Tanbreez Mining ανήκει στον γεωλόγο Greg Barnes και θα ξεκινήσει την εξόρυξη σπάνιων γαιών για ηλεκτρικούς κινητήρες το 2024, μετά την απόκτηση άδεια εξόρυξης, με τον Barnes να αποκαλύπτει ότι το 30% αυτής της ποσότητας να περιλαμβάνει εξαιρετικά περιζήτητες σπάνιες γαίες.

Σπάνιες γαίες νότια Γροιλανδία

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, για την εκκίνηση της διαδικασίας εξόρυξης απαιτείται ένα εργοστάσιο ικανό να διαλύει σπάνιες γαίες από βράχο ευδιαλύτη. Τέτοια συστήματα προς το παρόν υπάρχουν μόνο σε Ρωσία και Κίνα.

Σύμφωνα με τον Barnes, ένα αντίστοιχο εργοστάσιο θα κατασκευαστεί μέσα στους επόμενους μήνες στις ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν σχεδία για κατασκευή μιας αντίστοιχης μονάδας παραγωγής στην Ευρώπη, χωρίς να είναι γνωστή η τοποθεσία του. 

Πρόσθεσε δε ότι ένα εργοστάσιο για την εξόρυξη των σπάνιων γαιών θα κόστιζε 40 εκατ. ευρώ, όταν πριν από περίπου μια δεκαετία στην Κίνα, το κόστος μιας αντίστοιχης μονάδας ήταν τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερο. 

Σημειώνεται ότι το ορυχείο βρίσκεται στη νότια Γροιλανδία σε μια περιοχή εκτροφής προβάτων, ενώ οι κύριες σπάνιες γαίες που υπάρχουν στην τοποθεσία είναι το δημήτριο, το λανθάνιο και το ύττριο.

Η Κίνα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στον τομέα της ηλεκτροκίνησης δεδομένου ότι ελέγχει το βασικότερο και πιο κοστοβόρο εξάρτημά τους, που δεν είναι άλλο από την μπαταρία τους.

Ευρώπη και Κίνα είναι πλήρως εξαρτημένες από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, γεγονός που τις έχει θορυβήσει με αποτέλεσμα να προσπαθούν εναγωνίως να αναπτύξουν τις δικές τους εφοδιαστικές αλυσίδες. 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content