Επεισόδιο του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη σε εκδήλωση του Νορβηγικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων
Ένα ακόμη επεισόδιο διαδραματίστηκε ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική διπλωματία. Αυτή τη φορά το θερμό επεισόδιο συνέβη ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Τούρκο Πρέσβη Φαζλί Τσορμάν, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.
Εκεί ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε στην ομιλία του και με χάρτες τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας. Τονίζοντας ότι η γείτονα αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο σε περίπτωση που επεκτείνει στο Αιγαίο τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
Και ανέφερε, δείχνοντας τους χάρτες με την συμφωνία για ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο: «Είναι παράδειγμα εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας. Και εδώ βλέπετε τη λεγόμενη συμφωνία, η οποία υπογράφηκε εν είδη μνημονίου την ώρα που η Λιβύηβρισκόταν σε εμφύλιο πόλεμο. Θα μπορούσε να υπογραφεί οτιδήποτε. Αυτή η συμφωνία αγνοεί την επήρεια των ελληνικών νησιών. Η Τουρκία με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο συμφωνία, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli».
Εκείνη τη στιγμή ο Τούρκος πρέσβης φανερά ενοχλημένος, διέκοψε τον Νίκο Δένδια, αναφέροντας ότι το casus belli αποφασίστηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση: «Ισχυρίζεστε ότι η Τουρκία κάνει το ένα και το άλλο αλλά χάνεται το κρίσιμο σημείο. Αλλά όλα αυτά γίνονται σε απάντηση δικών σας κινήσεων. Το casus beli έγινε επειδή η Ελλάδα είπε ότι θα προχωρούσε μονομερώς στην επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων και αυτό πρακτικά θα κλείδωνε την Τουρκία στα δικά της νερά. Αυτό προσπαθείτε να πείτε στην Ελλάδα. Η Τουρκία δεν προσχώρησε στη Σύμβαση διότι ακριβώς υπήρχαν διαφορές στο Αιγαίο. Η Τουρκία πιστεύει ότι ο διαχωρισμός πρέπει να γίνει στη μέση».
Και συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο: «Το Αιγαίο έχει δυο πλευρές. Η μία είναι αυτή της Μικράς Ασίας θα πρέπει μάλλον να τη θυμάστε από την Ιστορία. Όπως νησιά έχει η Ελλάδα νησιά έχει και η Τουρκία και αυτά έχουν επήρεια. Δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο πάνω στη Σύμβαση μόνο. Υπάρχουν και άλλες βάσεις. Μπορούμε να μιλήσουμε μόνο αν έχετε πράγματι διάθεση να λύσετε τα προβλήματα. Και δεν αναφέρατε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης. Η Συνθήκη της Λωζάνης σας λέει ότι δεν μπορείτε να έχετε στρατό».
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν άφησε αναπάντητα τα όσα προκλητικά δήλωσε ο Τούρκος πρέσβης: «Χαίρομαι που επιβεβαιώνετε κ. πρέσβη αυτά που είπατε. Είπατε μόνος σας ότι απειλείτε με πόλεμο. Η χάρτα του ΟΗΕ λέει καθαρά ότι απαγορεύεται η χρήση και η απειλή χρήσης βίας. Τι ακριβώς είναι το casus beli λοιπόν; Ακόμα και οι ΗΠΑ που δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση λένε υπογράψτε και λύστε τις διαφορές με βάση αυτή. Είναι αυτή μια πραγματικά πρόσκληση για διάλογο ή είναι αυτή μια πραγματική απειλή; Αν η Τουρκία μείνει στον 19ο αιώνα με τις αρμάδες του Σουλεϊμάν αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει.Υπάρχει όμως πιθανότητα για την Τουρκία ν’ αλλάξει στάση και αυτό θα είναι υπέρ της ελληνικής κοινωνίας».
Newsbreak.gr